Архів
Вівторок,
21 березня 2023 року

№ 12 (20004)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця
  Версія для друку          На головну

Ще дужче затягуємо паски

Олена КОЩЕНКО.

Готуймося до того, що після закінчення опалювального сезону суттєво підвищиться тариф на електроенергію для населення. Зрости він може відразу аж у чотири рази.

ЗА СЛОВАМИ експертів, влада не може далі зволікати з таким непопулярним рішенням, адже сьогодні українці платять набагато менше від ринкової вартості електрики. Тож держава змушена дотувати побутових споживачів. Сума дотації — понад 145 мільярдів гривень на рік із держскарбниці. Урядовці наголошують, що ці величезні видатки наш знекровлений і гостродефіцитний бюджет надалі просто не потягне.

Водночас зруйнована ворожими обстрілами енергосистема країни потребує колосальних грошей на відбудову, яких просто ніде взяти, крім як із підвищення плати за електрику. «На сьогодні обсяг утрат становить 40-50% нашої енергоспроможності. Це призводить до складнощів і накопичення проблем в енергетичному секторі, які маємо терміново розв’язувати. А для цього потрібні ресурси», — виклав аргументи Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Про те, що Кабмін уже готує підвищення тарифів, розповіли представники Національної комісії з питань регулювання енергетики й комунальних послуг. За їхніми словами, розглядається кілька варіантів підвищення. Один із них — миттєве зростання вартості електрики до ринкової ціни, тобто відразу щонайменше у чотири рази, але з умовою, щоб усім, хто не може її оплачувати, нараховувалась компенсація. Відтак вартість однієї кВт-год. зросте з 1,44 грн до майже 6 грн. Решта варіантів пов’язані з поетапним підвищенням тарифу при запровадженні нових споживчих лімітів. Аби громадяни поступово звикали до того, що тариф «лине у космос»…

Утім, експертне середовище вже піддало перший варіант дошкульній критиці. Річ у тому, що обіцяну урядом компенсацію, тобто субсидію, не нараховують, якщо один із членів родини безробітний. А нині в Україні велетенська маса людей через війну втратила роботу, і працевлаштуватися їм важко. Тож, імовірно, Кабмін, шукаючи порятунку фінансового становища галузі, все ж не наважиться на таку шокову «електротерапію», як космічний злет тарифів для й без того збіднілого і виснаженого війною населення. Найімовірніше, буде поетапне підвищення.

Щоправда, глава уряду пообіцяв, що вразливі верстви населення не постраждають од відповідного рішення і зможуть скористатися монетизованою субсидією. За приблизними підрахунками економістів, допомога громадянам на оплату електрики потягне приблизно на 40 мільярдів гривень за рік. Отже, якщо порівняти зі 145-мільярдною дотацією, то виходить 100-мільярдна сума «у сухому залишку».

Раніше Кабінет Міністрів оголосив про мораторій на зростання деяких комунальних тарифів, як-от на газ та гарячу воду, поки в Україні триває війна. Навіть якщо воєнний стан зараз завершиться, то ще шість місяців тарифи мають залишатися старими. Що буде потім — невідомо. Ймовірно, знову ж таки, — шалене подорожчання, адже ринкова ціна газу — вже 19 гривень за кубічний метр, тоді як населення платить лише вісім гривень.

Проте тариф на електрику не захищений мораторієм, що фактично розв’язує руки учасникам енергоринку. Чим вони і прагнуть скористатися. Для підприємців ціни вже зросли з 1 січня 2023 року, і поетапне збільшення їх триває. А нам, побутовим споживачам, залишається хоча б морально підготуватися.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Другий воєнний хліб
Читати
Кінець теплу
Читати
Відновлення — за державний кошт
Читати
Трійка експортних лідерів незмінна
Читати
Відшкодування за зруйноване
Читати
Банки — на плаву
Читати
З обороною справляються
Читати
Найбільше — з Iталії
Читати
Війна вбиває надії
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове