Архів
Вівторок,
21 березня 2023 року

№ 12 (20004)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця
  Версія для друку          На головну
  • Неоголошена війна

Ракетний (і не тільки) бліцкриг провалився

Михайло ВЕДМІДЬ.

МИНУЛОГО тижня ситуація на фронті «стабілізувалася», тобто противник дещо послабив міць та інтенсивність своїх штурмових атак. Останніми днями російські війська та групи «вагнера» зайняли плацдарм в центрі міста Бахмут, а Збройні сили України продовжували боронити західну частину міста.

Втім, якщо говорити у ширшому плані по всій лінії фронту, то окупанти демонструють чи не найнижчий темп локальних наступальних дій, принаймні з січня поточного року. Британська розвідка припускає: це, найімовірніше, пов’язано з тим, що російські сили тимчасово виснажили бойові можливості розгорнутих формувань. Відновити наступальний потенціал загарбники зможуть спробувати лише після того, як буде поповнено запаси особового складу та боєприпасів.

Дефіцит спостерігається і в арсеналі ворожої «небесної», тобто ракетної, зброї. За словами представника Головного управління розвідки Міноборони України Андрія Юсова, загалом російська тактика ракетного терору вже зазнала поразки. «Ми бачимо, що цей ракетний бліцкриг провалився, як і взяття Києва за три дні… Якщо раніше, у першій фазі, це були щотижневі масовані ракетні удари, то тепер інтервал може бути три-чотири тижні… «Калібри», «іскандери», «кинджали» — це не та зброя, якою ворог може дозволити собі засипати Україну. Застарілого ракетного озброєння ще багато — це підвищена загроза для прифронтових територій… Але в цілому сьогодні докорінним чином вплинути на українську економіку, логістику ворог вже не зможе», — запевнив А. Юсов.

Тим часом у п’ятницю, 17 березня, високопоставлені представники адміністрації США і нашого державного керівництва провели всебічні обговорення ситуації на фронті, а також потреби Українського війська, які можуть забезпечити Сполучені Штати. Офіційні американські особи вкотре підтвердили непохитну підтримку України.

Утім, подібної позиції щодо допомоги Україні у США дотримуються не всі політики та їхні виборці. Про 45-го президента Дональда Трампа і його готовність піти назустріч деяким путінським забаганкам ми вже писали. А днями ще один потенційний кандидат у президенти США, а нині губернатор штату Флорида республіканець Рон Десантіс заявив, що допомога Україні у її протистоянні з росією не є одним із національних інтересів США, а тому її треба припинити. Тож, як бачимо, одностайності у справі підтримки нашої країни в американському суспільстві нема.

Нема її й у висвітленні подій на російсько-українському фронті. Так, в американському виданні Washington Post з’явилася публікація, в якій стверджується, що якість Українського війська після року війни погіршилася внаслідок значних втрат. Мовляв, у США та в Європі підрахували, що від початку російського вторгнення Україна втратила близько 120 000 військових убитими та пораненими. Нагадаємо, що в нас називали значно менші цифри. У грудні радник голови Офісу президента Михайло Подоляк зазначав близько 13 000 загиблих.

Українські військові розповіли WP, що наплив недосвідчених призовників, якими компенсують втрати, вельми позначився на боєздатності наших сил. «Найцінніше на війні — це бойовий досвід, — цитує видання командира батальйону 46-ї десантно-штурмової бригади із позивним «Купол». — А бійців із бойовим досвідом одиниці, бо вони, на жаль, уже загинули або поранені».

Після року війни підполковник «Купол» каже, що із приблизно 500 солдатів його батальйону близько 100 були вбиті в боях і ще 400 поранені, що призвело до повної заміни людей. А щойно призвані солдати, констатує він, зовсім не підготовлені. Про подібну ситуацію WP повідали також інші військовослужбовці. Товариші по службі називають комбата «Купола», який воює на фронті з 2014-го, одним із найдосвідченіших та найавторитетніших офіцерів ЗСУ. Та після інтерв’ю американській газеті його понизили в посаді, призначивши керівником навчального центру.

На цей матеріал WP та деякі інші публікації у західних ЗМІ відреагував секретар РНБО Олексій Данілов. «Те, що вони розповідають, не відповідає дійсності, від слова «зовсім». Так, є складна ситуація. Що нам буде складно, ми знали з самого початку. Але зараз розхитувати ситуацію завдяки наданню інформації, яка не відповідає дійсності, — це не зовсім така приємна річ. Зверніть увагу, що прізвищ нема — у них якісь джерела…» — заявив він в ефірі телемарафону.

Однак минулий тиждень запам’ятається і приємнішими новинами. Йдеться про ухвалу Міжнародного кримінального суду в Гаазі про видачу ордера на арешт президента росії Володимира путіна та російської уповноваженої у справах дітей Марії Львової-Бєлової.

Зазначається, що путін, імовірно, відповідальний за воєнний злочин у вигляді незаконної депортації дітей і їхнього незаконного переміщення з окупованих територій України до російської федерації. Отже, віднині лідер країни-агресорки стає невиїзним, принаймні до тих країн, які ратифікували Римський статут, бо місцева влада зобов’язана його затримати і передати Суду.

У відповідь речник путіна дмітрій пєсков заявив, що рф не визнає юрисдикції Міжнародного кримінального суду та його рішення вважає «нікчемними».

Натомість у світі вважають інакше. Зокрема, президент США Джо Байден заявив, що його російський колега путін явно скоїв військові злочини, і рішення Міжнародного кримінального суду видати ордер на його арешт було виправданим. Своєю чергою глава зовнішньополітичного відомства Європейського Союзу Жозеп Боррель спрогнозував, що ордер на арешт путіна — це лише початок. У подібному ракурсі висловилися й лідери інших країн демократичного Заходу. Президент Зеленський у своєму відеозверненні назвав крок МКС «історичним рішенням, з якого почнеться історична відповідальність».

Цікаво, як відреагує на таку ситуацію лідер Китаю Сі Цзіньпін, візит якого до москви анонсовано на 20-22 березня?

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Другий воєнний хліб
Читати
Кінець теплу
Читати
Відновлення — за державний кошт
Читати
Трійка експортних лідерів незмінна
Читати
Відшкодування за зруйноване
Читати
Банки — на плаву
Читати
З обороною справляються
Читати
Найбільше — з Iталії
Читати
Війна вбиває надії
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове