Архів
Вівторок,
21 березня 2023 року

№ 12 (20004)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця

Криниця

Cторінку підготував Василь ПІДДУБНЯК.


Версія для друку          До списку статтей
  • Денник

Два українських фільми отримали відзнаки Берлінале

За повідомленнями ЗМІ.


УКРАЇНСЬКО-німецький документальний фільм Міли Жлуктенко та Даніеля Асаді Фаезі «Прокидаючись у тиші» отримав спеціальну нагороду за найкращий короткометражний фільм у програмі Generation Kplus на Берлінському кінофестивалі, а також 2,5 тис. євро від німецької благодійної організації для дітей Deutsches Kinderhilfswerk.

У картині йдеться про війну очима українок та дітей, що через російську війну в Україні вимушено знайшли прихисток у Німеччині. «Фільм потужно пробуджує відчуття місця та історії, оскільки пропонує важливий знімок актуального сьогодення», — відзначило журі.

Фільм Надії Парфан «Це побачення» отримав спеціальну відзнаку міжнародного журі. Картина про життя у місті під час повномасштабного вторгнення була продемонстрована у межах програми Berlinale Shorts 2023.

США виділять 7 млн доларів. Куди підуть?

БЮРО з питань освіти та культури Державного департаменту США виділить 7 мільйонів доларів для захисту культурної спадщини України. Гроші скерують на захист об’єктів та колекцій, які постраждали від російської агресії. Про це повідомляє LB із посиланням на сайт Держдепартаменту.

«Ініціатива підтримуватиме такі заходи, як документування пошкоджених об’єктів і колекцій для підзвітності, захист від пошкоджень і крадіжок, аварійна стабілізація пошкоджених об’єктів, розроблення та впровадження планів збереження та реставрації, координація реагування на культурну спадщину та спеціальне навчання», — зазначено у повідомленні Державного департаменту США, оприлюдненого 23 лютого.

У Княжого Галича — іменини

НИНІ виповнюється 1125 років із часу першої писемної згадки про Галич. З огляду на це Івано-Франківська обласна рада оголосила 2023-й роком Княжого Галича.

Відповідне рішення депутати ухвалили з метою пропагування української національної історії та збереження спадщини Галицько-Волинської держави, яка засвідчує історичну спадкоємність державотворення сучасної України. Народні обранці мають на меті розробити план заходів щодо відзначення Року Княжого Галича та надіслати своє рішення тергромадам краю і обласним радам, території яких свого часу входили до складу Галицько-Волинської держави. Раніше обласна рада ухвалила комплексну програму щодо відзначення 1125-річчя Галича на 2022-2023 роки. Однак через війну її довелося суттєво скоротити. Замість масштабної реконструкції давнього міста, яка була передбачена раніше, у Галичі впорядкують лише центральну площу — майдан Різдва.

Естонія славить і підтримує Україну

У КАДРІОРЗЬКОМУ палаці в Таллінні відбувся благодійний концерт «Слава Україні» — щорічний традиційний концерт, організований Асоціацією українських організацій країни і присвячений Дню Незалежності Естонії.

У культурному заході взяли участь учні недільної школи «Надія», ансамбль бандуристок Асоціації українських організацій в Естонії та хор естонської музичної школи Maire Eliste. Присутні на концерті мали змогу насолодитися як естонськими національними піснями, так і красою українських музичних шедеврів. Символом єднання українського та естонського народів стало спільне виконання всіма учасниками концерту попурі з українських пісень.

Концерт відвідала посол України в Естонії Мар’яна Беца. Звертаючись до присутніх, вона висловила подяку керівництву Асоціації, школи «Надія», естонської музичної школи Maire Eliste та Кадріорзького палацу за організацію концерту. Також пані посол вчергове подякувала керівництву Естонії та всьому естонському народові за щиру підтримку, яку вони надають Україні у боротьбі за свободу проти російського агресора. У лютому в Таллінні відбулося також відкриття виставки дитячих малюнків «Дружба між Естонією та Україною».

«Довбуш» прийде після перемоги

«УКРАЇНСЬКА історія багатогранна та сповнена болю, проте вона показує, як наша країна, ніби той фенікс, відроджується з попелу й розквітає. Сьогодні наша незламність дивує чи не увесь цивілізований світ. Про це наш «Довбуш» — актуальне кіно про любов, свободу та право залишатися господарем на своїй землі, що набуло нових сенсів із початком війни», — розповідає Олесь Санін в інтерв’ю 24 Каналу. Головні ролі зіграли Сергій Стрельников, Роман Ясіновський, Агата Бузек, Матеуш Косьцюкевич, Дарія Плахтій, Ростислав Держипільський. Режисер — Олесь Санін. Фільм вийде в прокат після перемоги, запевняють автори стрічки. «Довбуш» — довгоочікувана стрічка режисера Олеся Саніна, справжнього майстра епічного історичного кіно, який 2013 року зняв фільм «Поводир» про Україну часів Голодомору.

Конкурс імені Олени Теліги та Олега Ольжича

ДЕРЖАВНИЙ комітет телебачення і радіомовлення України розпочав прийом творів на п’ятий щорічний Всеукраїнський літературний конкурс імені Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятись зміг!». Про це повідомляє пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики.

Прийом творчих робіт на конкурс триває до 1 липня 2023 року. До участі в конкурсі запрошуються особи, яким виповнилося 15 років, ідеться у повідомленні. Як зазначається, конкурс проводиться у номінації «Художні твори». Приймаються нові оригінальні твори написані українською мовою про події та учасників національно-визвольного руху в Україні ХХ-ХХІ століть та волонтерів, добровольців, військовослужбовців, капеланів, медпрацівників, журналістів, які брали або беруть участь у московсько-українській війні, розв’язаній росією 2014 року.

Версія для друку          До списку статтей

Від першої особи

Сто років тому Симон Петлюра звернувся до нашої еліти, до наших вітців Кирила Стеценка й Олександра Кошиця. Мовляв, збирайте, хлопці, людей із сіл і міст та їдьте у світ і показуйте, що ми багаті не тільки чорноземом, хлібом, а маємо пісні та голоси. І поїхав хор Кошиця до Європи, Канади й Америки минулого століття у 20-ті роки. І сказали всі, навіть на рівні президентів, прем’єр-міністрів, в один голос: «ЩО ЦЕ ЗА НАРОДИЩЕ, ЯКИЙ МОЖЕ ЛІКУВАТИ СВОЇМИ ПІСНЯМИ?!» Це було неймовірно!

Василь ЗІНКЕВИЧ,

народний артист УРСР, лауреат Шевченківської премії, Герой України.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове