Архів
Вівторок,
14 березня 2023 року

№ 11 (20003)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаВербиченька
  Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідають фахівці Пенсійного фонду України.

 

«Мені 55 років, належу до категорії 4-ї чорнобильців, маю 16 років страхового стажу. Чи можу я піти на пенсію?»

Валерій ГОЛОТА.

с. Лемешівка

Яготинського району

Київської області.

 

НІ, наразі ви не маєте достатнього стажу. Постраждалим від Чорнобильської катастрофи 4-ї категорії у 2022 році могли призначити пенсію за віком після досягнення 55-річного віку за наявності не менше 24 років страхового стажу. За наявності страхового стажу 16 років призначити пенсію за віком можуть після досягнення 65-річного віку.

 

«Коли жінка з категорією 3-ю чорнобильців може вийти на пенсію?»

Раїса КОХАНЕЦЬ.

с. Коханівка

Вінницького району

Вінницької області.

 

ЗА УМОВИ необхідного мінімуму проживання в зоні гарантованого добровільного відселення призначення пенсії за віком після досягнення 54-річного віку 2023-го можливе для осіб, які мають не менш як 24 роки страхового стажу.

Водночас право на зниження пенсійного віку мають особи, які постійно проживали чи працювали в зоні гарантованого добровільного відселення станом на 1 січня 1993-го не менше трьох років.

Крім того, є різні умови для тих, хто проживав там із моменту аварії на ЧАЕС по 31 липня 1986 року (для них достатньо шести років проживання або роботи в зоні гарантованого добровільного відселення), та для тих, хто проживав там після 31 липня 1986-го (12 років проживання або роботи в цій зоні). Водночас право на зниження пенсійного віку для тих, хто не прожив або не відпрацював у зоні гарантованого добровільного відселення три роки станом до 1 січня 1993 року, відсутнє.

 

«Мамі (не ходить), 78 років, припинили нараховувати пенсію на картку «ПриватБанку». У банку кажуть, що не перерахував Пенсійний фонд. Боюся, поїздку до сервісного центру мама вже не витримає. Чи буде достатньо оформити нотаріальну довіреність на мене на отримання коштів?»

Маргарита КОЗИР.

с. Кам’янка

Роздільнянського району

Одеської області.

 

ОРГАНИ Пенсійного фонду припиняють нарахування пенсії на банківський рахунок, якщо, зокрема, банківську картку отримували понад рік тому за довіреністю. У такому разі після повідомлення банку пенсію нараховують на поштове відділення.

Як варіант, можна від мами до Пенсійного фонду надати заяву про організацію виїзного прийому за місцем проживання та про надання заяви або про перерахування пенсії на банківську установу або про те, щоб працівники Укрпошти доставляли пенсію додому.

Детальнішу консультацію з цього питання вам допоможуть надати в контакт-центрі ПФУ за телефонами: 0800-503-753 (безкоштовно), (044)281-08-70, (044)281-08-71 (згідно з тарифами вашого оператора мобільного зв’язку). Графік роботи з понеділка по п’ятницю з 8:00 до 20:00, у суботу — з 8:00 до 14:00.

 

«Пенсійний фонд відмовляє в достроковому призначенні пенсії за належності до четвертої категорії чорнобильців через відсутність довідки про проживання на території посиленого радіологічного контролю у 1980-1990-х роках. Записи в трудовій книжці про роботу у цій зоні не вважають підставою для дострокової пенсії в 58,5 року за наявності 34 років стажу. Що робити?»

Василь ДМИТРИК.

смт Городниця

Звягільського району

Житомирської області.

 

ЗАПИСИ в трудовій книжці за періоди вашої роботи можна підтвердити уточнювальною довідкою з підприємства з інформацією про те, що воно територіально знаходилося в зоні посиленого радіологічного контролю.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Гинуть мирні українці
Читати
Економічний фронт тримається
Читати
Спрощено реєстрацію переселенців
Читати
Дітей слід урятувати
Читати
Досі не націоналізовано
Читати
Відчули справжню цінність
Читати
Мають звільнити історичні будівлі
Читати
Переможців таки оголошено
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове