Архів
Вівторок,
14 березня 2023 року

№ 11 (20003)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаВербиченька
  Версія для друку          На головну
  • Небайдужі

Патріотичні смаколики

Леонід ЛОГВИНЕНКО.

Фото автора.

Харків’янка, колишній медик, мати воїна Тетяна Іванова виготовляє пряники для захисників України. Це не просто смачна випічка, а справжні мистецькі витвори, своєрідні обереги, з любов’ю виготовлені для наших військових її дбайливими руками.

МАЙСТРИНЯ показує мені чергову партію смаколиків — у формі тризуба, мапи України, сердечка у національних кольорах, віночків із різнобарвними стрічками, а ще у вигляді запорозьких козаків чи молодиці Солохи. Від цих духмяних виробів, дбайливо доповнених «їстівними» соняхами, мереживом, візерунком чи написами, неможливо відвести погляд.

На Різдво, розповідає пані Тетяна, її пряники з різдвяними мотивами волонтери передали командувачу Сухопутних військ ЗСУ Олександрові Сирському. Генерал-полковник просив подякувати їй від нього особисто.

На випічці для воїнів грузинського батальйону майстриня зобразила герб і стяг Грузії, додала казкових персонажів країни гір. Щоправда, хлопці зізнаються, що ці пряники частенько залишають для себе як обереги.

Коли головного сержанта бригади тероборони Михайла Соколова нагородили орденом Богдана Хмельницького, то пані Тетяна виготовила для нього смачний солодкий «орден» — копію справжнього, тільки трохи більшого за розміром. Цим подарунком вдалося зачепити струни серця мужнього воїна, щокою скотилась непрохана сльоза.

Пряниковою творчістю Тетяна зацікавилася три роки тому. Донька підтримала захоплення матері, подарувала їй на день народження передплату на майстер-клас із виготовлення таких виробів. На початку широкомасштабного вторгнення пані Тетяна була вже вправною майстринею, а донька — підмогою.

— Почали випікати і розмальовувати ще більше пряників. Це допомогло мені не збожеволіти. Була зайнята справою, а не перегляданням новин, від яких боліло серце, — говорить жінка.

Свої патріотичні смаколики вона відвозила хлопцям на блокпости, роздавала сусідам, діткам у себе в районі. Словом, підтримувала і себе, й інших. Про неї довідались харківські волонтери, і невдовзі Тетянині пряники стали знаменитими по всій лінії фронту від Слобожанщини до Херсонщини.

У пані Тетяни чимало ідей. Скажімо, хоче створити пряник, на якому буде зображено символ України — дерево життя, як на давніх рушниках. Де коріння — це минуле, світ пращурів, стовбур — сучасність, крона — майбутнє... А під тим деревом три воїни — козак, воїн УПА і нинішній захисник України.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Гинуть мирні українці
Читати
Економічний фронт тримається
Читати
Спрощено реєстрацію переселенців
Читати
Дітей слід урятувати
Читати
Досі не націоналізовано
Читати
Відчули справжню цінність
Читати
Мають звільнити історичні будівлі
Читати
Переможців таки оголошено
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове