Архів
Вівторок,
14 березня 2023 року

№ 11 (20003)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаВербиченька
  Версія для друку          На головну
  • Новини АПК

Працюють над логістикою

Підготувала Маргарита СИТНИК.

УНАСЛІДОК повномасштабної війни виникли проблеми з експортом українського збіжжя, якого потребують дуже багато країн. Ситуація вимагала вирішення, відтак було налагоджено кілька маршрутів для перевезення зерна. Важливу роль у забезпеченні експорту відіграє румунський порт Констанца, але вдосконалювати логістику слід постійно, над чим працюють також наші міжнародні партнери. У руслі цієї роботи Румунія та Молдова збираються побудувати понтонний міст через річку Прут, яка розділяє обидві країни. Ним зможе проїжджати як легковий, так і вантажний транспорт. Переправу налагодять на тому самому місці, де вона й була до 1944 року (зруйнована у Другу світову): між румунським селом Бумбета та молдовським містом Леова.

Продовольчий терор

ВІЙНА завдала великих збитків усім аграріям, але, мабуть, найбільше потерпають господарства на загарбаних росіянами землях, на яких вони встановлюють свої правила. Генштаб Збройних сил повідомив, що окупаційна адміністрація на Луганщині заблокувала місцевим фермерам змогу реалізовувати збіжжя і неофіційно заборонила пекарням приймати зернові від них. Торішній урожай масово псується, аграрії в розпачі від великих втрат. Як бачимо, росія вкотре вдається до продовольчого терору на українській землі.

Вкрай потрібне розмінування

ЗА ДАНИМИ аграрного комітету Верховної Ради, станом на сьогодні понад 5 млн га сільгоспугідь, або 50 тис. км2, непридатні до використання через мінування, забруднення вибухонебезпечними залишками чи бойові дії, що тривають. Це напряму впливає на продовольчу стабільність країни: озимих вдалося засіяти тільки 4,5 млн га — проти позаторішніх 7,7 млн га. Перший заступник міністра агрополітики Т. Висоцький повідомив, що урядова робоча група вже затвердила план гуманітарного розмінування деокупованих територій Миколаївської, Херсонської та Харківської областей (у двох останніх заміновано понад 1 млн га території). За попередніми відомостями, не менше 30-40% площ можна буде очистити і засіяти (зрозуміліше стане наприкінці березня).

Причини традиційні й нові

ЛЮТИЙ позначився стрибком цін на цибулю. Слідом за нею пішли капуста, котру на початку березня виробники почали продавати за ціною від 12 грн/кг до 18 грн/кг, і морква (25-35 грн/кг, що в середньому на 25% дорожче, ніж наприкінці лютого, і в у 2,8 разу, ніж на початку торішнього березня). Серед причин такого стану справ експерти називають високий попит на продукцію та обмежену пропозицію: запаси в господарствах незначні. Ситуація, втім, стандартна для періоду між лютим і травнем, так званий сезонний фактор. Зменшуються запаси з необладнаних сховищ, що дає можливість господарствам, які мають високоякісний товар, підвищувати ціну на нього.

У випадку з цибулею, як заявив директор одеського ринку «Початок» О. Воропаєв, сформувався певний дефіцит, через те що велика її частина вирощувалась у Запорізькій та Херсонській областях, які частково під окупацією. Миколаївщина втратила змогу постачати колишні обсяги через замінування суттєвих площ та знищення сховищ і техніки фермерів. Крім того, недорід цибулі був і в Європі. Отож наразі зниження вартості овочів не прогнозується.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Гинуть мирні українці
Читати
Економічний фронт тримається
Читати
Спрощено реєстрацію переселенців
Читати
Дітей слід урятувати
Читати
Досі не націоналізовано
Читати
Відчули справжню цінність
Читати
Мають звільнити історичні будівлі
Читати
Переможців таки оголошено
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове