Архів
Вівторок,
14 березня 2023 року

№ 11 (20003)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаВербиченька
  Версія для друку          На головну
  • Соціальна панорама

Громадські роботи для безробітних

Олена БЕГМА.

ДО ПРОЄКТУ «Армія відновлення» залучили ще дві області — Львівську та Дніпропетровську. Як повідомили в Мінекономіки, тепер мешканців цих регіонів, що офіційно зареєстровані як безробітні та не можуть знайти роботи протягом 30 днів, імовірно, тимчасово працевлаштують не за фахом. Що це будуть за роботи, залежить від потреб регіону. Зазвичай ідеться про будівництво споруд чи розбирання завалів, розвантаження або фасування гуманітарної допомоги, облаштування укриттів, надання послуг у пунктах незламності тощо.

За даними Мінекономіки, 8,5 тис. людей із 13 областей стали учасниками «Армії відновлення». За виконані роботи їм уже виплатили понад 56 млн грн. Загалом на цю статтю видатків у бюджеті на нинішній рік передбачено 104 млн грн.

Колабораціоністів позбавлять пенсій

ВЖЕ ВЛІТКУ деякі українці можуть залишитися без пенсій. Ідеться про колабораціоністів та державних зрадників. Як заявила міністерка соціальної політики Оксана Жолнович, перші скасування пенсій буде здійснено відразу після того, як депутати проголосують за відповідний законопроєкт. І це має відбутися до липня.

Позбавляти пенсійних виплат хочуть за дії, спрямовані на насильницьку зміну влади, зазіхання на територіальну цілісність, а також за державну зраду і колабораціонізм. «Вже є перші дані та списки, хто залишиться без пенсії, але поки що ця інформація закрита. Скасування пенсій базуватиметься виключно на судових рішеннях. Їхню виплату припинятимуть одразу після набрання чинності обвинувального вироку суду. Після відбуття покарання виплати буде відновлено», — повідомила чиновниця.

Середня зарплата позаду інфляції

ДЕРЖАВНА служба статистики оприлюднила показник середньомісячної зарплати по країні за підсумками першого воєнного року. Вона склала 14 859 гривень. Це хоч і на 6% більше, ніж роком раніше, проте аж ніяк не покриває нинішнього шаленого рівня споживчої інфляції. Водночас найбільші пересічні заробітні плати були зафіксовані в галузі інформаційних технологій та фінансовому секторі — 33,7 тис. та 30 тис. грн відповідно. Далі у рейтингу зарплат ідуть працівники сектору державного управління і оборони — 25,5 тис. грн. У той же час упродовж останніх дванадцяти місяців істотно впали заробітні плати у промисловості та торгівлі — відповідно до 16,2 тис. і 18,4 тис. грн. А найменшу зарплату отримують працівники, задіяні на будівництві, — 10,3 тис. грн, у тимчасовому розміщенні й організації харчування — 9,7 тис. грн, а також працівники пошти і кур’єри — 8,6 тис. грн.

Також повідомляється, що 2022-го 64% українських роботодавців не підвищували зарплат працівникам. 42% не планують цього робити і поточного року.

Утримання полонених окупантів

ОДИН російський військовополонений обходиться Україні щомісяця у 10 тис. грн. Кошти витрачають на одяг, медицину, їжу, комунальні послуги, а також на облаштування місця тримання, персонал та охорону. Такі дані оприлюднило Міністерство юстиції. Принагідно зазначається, що ця сума не вельми відрізняється від вартості утримання одного ув’язненого за кримінальний злочин українця — не більше 11 тис. грн щомісяця.

Бідних дедалі більше

ПЕНСІЙНИЙ фонд опублікував дані про розмір пенсій в Україні. Так, після березневої індексації середній розмір пенсії — майже 4,9 тис. грн, або 125 доларів. З таким доходом пенсіонер може витрачати на день 4,1 долара (163 грн). При цьому мінімальна пенсія нині усталилася ​​на рівні 2300 грн, або 58,9 долара. За такого доходу на день можна витратити лише 1,9 долара (70 грн). Як відомо, за міжнародними стандартами найбіднішими вважаються люди, які виживають за день на суму менше 5,5 долара США (200 грн).

Унаслідок повномасштабної війни рівень бідності в нашій країні зріс у 10 разів. Наприкінці 2022-го третина населення опинилася на межі злиднів. Якщо війна затягнеться, то до кінця цього року це число може зрости до 55%. Так оцінює ситуацію Світовий банк.

Виплати підвищили не всім

ЯК УЖЕ повідомлялось, у березні більшість українських пенсіонерів (а точніше, 10,5 млн) одержать надбавку до пенсії в розмірі 19,7%. Однак у Міністерстві соціальної політики зазначили, що є кілька категорій пенсіонерів, яким цього разу не варто чекати підвищення виплат. Мова про працюючих пенсіонерів, у яких невеликий страховий стаж, а розмір пенсії не сягає навіть 2100 гривень; працівників прокуратури, які вже на пенсії; осіб, які отримують пенсії в розмірі понад максимально можливу суму, встановлену законодавством України; отримувачів щомісячного довічного грошового утримання.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Гинуть мирні українці
Читати
Економічний фронт тримається
Читати
Спрощено реєстрацію переселенців
Читати
Дітей слід урятувати
Читати
Досі не націоналізовано
Читати
Відчули справжню цінність
Читати
Мають звільнити історичні будівлі
Читати
Переможців таки оголошено
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове