Архів
Вівторок,
14 березня 2023 року

№ 11 (20003)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаВербиченька
  Версія для друку          На головну
  • Ну і ну!

Суть не в законі, а в сумлінні

Микола НЕЧИПОРЕНКО.

Дніпропетровська область.

Не так давно депутати Китайгородської сільської ради зібралися на сесію, на якій мали перейменувати вулицю імені російського полководця суворова.

НЕ З ВЛАСНОЇ ініціативи вони за це взялися, наполягли жителі села. Бо на вулиці суворова з дитячих літ жив Михайло Костенко — електрик Китайгородського елеватора. Доброї вдачі був чоловік, нікому ніколи не відмовляв, коли просили допомогти щось полагодити. Мав 52 роки, коли пішов боронити Україну від окупанта, і поліг смертю героя на війні. Його загибель із великим болем сприйняли односельці. Жителька Китайгорода Таміла Сірченко та її однодумці об’єдналися в ініціативну групу «за перейменування вулиці суворова на Михайла Костенка». Торік у листопаді на сходці села люди дружно підтримали благородне діло — вшанувати пам’ять земляка.

Проте голова Китайгородської ОТГ Сергій Турський прохолодно прийняв від членів ініціативної групи протокол рішення сходки. Прокоментувавши в тому дусі, начебто пропонувати-вимагати «легко, і ніяких загроз та наслідків, а ось йому та депутатам ухвалювати рішення і відповідати». Якої відповідальності очільник громади остерігався, люди не збагнули, а Турський не пояснив.

Час минав, а щодо подання сільська рада мовчала. Тим часом у село не вернулося з війни ще троє китайгородців — Олександр Миргородський, Федір Сідак та Михайло Дружня. Дійшло до того, що люди навіть заговорили про «переляк сільради, що це ж бо іменами всіх полеглих доведеться вулиці перейменовувати». А чому б і ні, багато хто казав, хіба ці люди не заслужили?

Ініціативна група, зважаючи на дедалі наростаюче обурення селян, наполегливо натякала керівництву, що важко, мовляв, зрозуміти підозріле зволікання. Нарешті це питання аж 22 лютого було винесене на сесію. Сергій Турський скоромовкою виправдовувався, що «затягнули з цим, бо кінчався рік, починався наступний, роботи вистачало по шию, не до вулиці було». Чим здивував, бо мова все ж не про вулицю, а про вшанування полеглого молодшого сержанта ЗСУ Михайла Костенка. Завдяки якому, зокрема, й у Китайгород не ступила нога окупанта. Однак ще дужче вразив ватажок громади, коли запропонував перейменування вулиці суворова відкласти. З тієї причини, що наразі нема ще ухваленого… закону про дерусифікацію.

Депутат Григорій Давиденко «логіку» голови ОТГ не зрозумів, зауваживши, що закон про місцеве самоврядування і без будь-яких декомунізацій або дерусифікацій дозволяє депутатам громади перейменовувати ту чи іншу вулицю, провулок або й завулок. Тим паче на честь своїх патріотів-захисників. А дехто з селян навіть висловив думку, що рішення, запропоноване головою і за яке проголосувала більшість депутатів, що «перейменуємо, причому дружно, залюбки, але після війни» — від браку твердої віри в нашу перемогу. Бо з якого дива очільник громади цілих дві години закликав депутатів «зачекати і набратися терпіння».

На вулиці суворова живуть рідні Михайла Костенка — матуся Віра Трохимівна, дружина Людмила Іванівна і син Дмитро Михайлович. Уявляєте, як їм тепер? Глибокий біль проймає не менше, ніж тоді, коли хоронили свого сина, чоловіка і батька. А ще велика образа… А інші батьки і матері, сестри і брати, дружини і сини та дочки, чиї рідні вже зараз на фронті чи підуть туди завтра бити ненависного ворога, — хіба їх не шокує таке ставлення до вшанування їхнього полеглого земляка?

Якщо депутати прислухалися до свого «патрона», то люди в селі іншої думки. Дуже влучно підсумувала громадське ставлення вісімдесятирічна жителька Китайгорода Зінаїда Данильченко.

— Розумом геть не збагну, якого закону депутатам не вистачило, аби перейменувати вулицю іменем дорогого для нас односельця. Яким боком до нашого села той руський суворов? — обурюється вона. — Та серце мені підказує: не закону, а совісті тим депутатам бракує!

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Гинуть мирні українці
Читати
Економічний фронт тримається
Читати
Спрощено реєстрацію переселенців
Читати
Дітей слід урятувати
Читати
Досі не націоналізовано
Читати
Відчули справжню цінність
Читати
Мають звільнити історичні будівлі
Читати
Переможців таки оголошено
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове