Архів
Вівторок,
14 березня 2023 року

№ 11 (20003)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаВербиченька
  Версія для друку          На головну

Наближують українську мрію

 Інна ОМЕЛЯНЧУК.

 Рівненська область.

Симпатична білявка Вікторія Новицька в цьому книжковому королівстві у самісінькому центрі Рівного перебуває щодня. «Затишна книгарня» — її з чоловіком Михайлом дітище — гостинно відчинила двері торік у листопаді. Втім, усе було не так просто, як комусь може видатись на перший погляд…

Прокинулися від вибухів

ПОДРУЖЖЯ Новицьких жило і працювало в Херсоні. Мали власний бізнес — друкарню та медіахолдинг. Літературний журнал «Дебют-газета» публікував проби пера талановитих авторів з усієї України. Вікторія, як головний редактор, душу вкладала в цей часопис. Газета «Гривна» (назва скіфської жіночої прикраси) виходила з 1994 року. Вікторія та Михайло цим жили. Дихали. Творили.

Перший у 2022 році наклад «Дебют-газети» побачив світ у січні й устиг дійти до читача. А черговий номер «Гривни» зійшов із видавничого конвеєра 23 лютого. Тираж відправили на розповсюдження — та прийшов ранок 24-го… У Херсоні лунали вибухи.

Новицькі з 5-річним сином Максимком поспіхом зібрали найнеобхідніше й того ж дня поїхали на Рівненщину — батьківщину Вікторії. «Ми розуміли: будемо першими серед тих, на кого полюватимуть окупанти. А бої вже чулися на підступах до міста, на Антонівському мосту. В Нову Каховку окупанти зайшли того ж дня, і чи не найпершими репресіям піддавалися представники ЗМІ. Серед наших знайомих є такі, що зникли. Постраждали й наші автори. Зокрема, чоловіка пенсійного віку змушували казати на камеру, що він приймає новий режим. Звісно, внаслідок катувань. Ми були шоковані, коли це побачили», — згадує Михайло Новицький.

«Маємо щось робити!»

ГАДАЛИ, пробудуть на Рівненщині недовго. Та минали дні, місяці… Тривожні звістки з Херсона не давали змоги спати спокійно. Втім, зусиллям волі опанували себе: треба щось робити! Так народилась ідея «Затишної книгарні». І хоча в центрі Рівного Новицькі нарахували аж п’ять книжкових магазинів у радіусі 200 метрів, ризикнули! Підготувавши цікавий бізнес-проєкт, подали заявку на грант через сайт «Дії». І незабаром одержали відповідь: задум схвалено!

250 тисяч від держави якраз вистачило на спеціалізоване обладнання. Натомість оренду приміщення, наповнення його книжками та справжнім домашнім затишком оплатили власним коштом. Як підуть справи далі, Новицькі поки що не загадують. Але з приємністю відзначають, що серед покупців — здебільшого молоді люди. Їх цікавить і класика, і різні жанри сучасної літератури. А мами зазвичай «зависають» у книгарні надовго: добірка дитячої літератури — просто очі розбігаються! Тут представлено понад два десятки найкращих вітчизняних видавництв. Можна придбати збірки лауреата Шевченківської премії херсонського поета Анатолія Кичинського, який теж переїхав до Рівного. І саме в «Затишній книгарні» тепер проводить творчі зустрічі. Співпрацюють Новицькі і з місцевими авторами.

Михайло та Вікторія завважили: якщо в Херсоні люди читали переважно періодику, то Рівне — місто літератури. Її величність Книга — це і чудовий подарунок, і віддушина, і заспокійливе в ці буремні часи. А сама «Затишна книгарня» вже перетворилася на справжній творчий простір.

Рідне слово — влучна зброя

І ХОЧА Новицькі мали можливість виїхати за кордон, вони свідомо обрали Україну. Працюють, сплачують податки. Звісно, про колишні заробітки вже не йдеться. Втім, вони розуміють свою важливу місію в ці трагічні для країни часи: нести людям світло на інформаційному фронті. Кілька тисяч примірників улюбленої земляками «Гривни» віддрукували в Запоріжжі після визволення Херсона й доставили спраглим за рідною мовою людям. Важливо, кажуть, залишатися на зв’язку з прихильниками друкованого слова. Ведуть також сайт.

Вікторія, яка добре володіє англійською, як учасниця делегації Асоціації незалежних регіональних видавців України торік у жовтні побувала в США, де виступила в університеті журналістики у Нью-Йорку. Вона розповіла про Херсон, який тоді був під окупацією. Затим поїхала до Норвегії, де зустрілася з президентом парламенту королівства Масудом Гарахані і поспілкувалася з представниками провідних ЗМІ. Планує нові поїздки з тією ж шляхетною місією — донести світові правду про Україну. Мета йде від її небайдужого й великого серця. І якої не заглушити ані ракетами, ані касетними снарядами.

…Новицькі з тривогою вдивляються в телевізійні кадри з рідного Херсона, який нещадно знищують окупанти. Їхня друкарня наразі ціла, хоча шибки вже повилітали. Болить, що й казати. Але той біль багатократно помножений на нашу велику українську мрію. Яку невтомно наближає і подружжя видавців. Бо рідне слово — теж зброя, причому напрочуд влучна.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Гинуть мирні українці
Читати
Економічний фронт тримається
Читати
Спрощено реєстрацію переселенців
Читати
Дітей слід урятувати
Читати
Досі не націоналізовано
Читати
Відчули справжню цінність
Читати
Мають звільнити історичні будівлі
Читати
Переможців таки оголошено
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове