Архів
Вівторок,
14 березня 2023 року

№ 11 (20003)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаВербиченька
  Версія для друку          На головну
  • Неоголошена війна

Поле битви імперій — Україна

Михайло ВЕДМІДЬ.

Чергове засідання Ставки Верховного головнокомандувача відбулося минулого понеділка, 6 березня. Головне питання — як бути із ситуацією навколо Бахмута: продовжувати оборону міста, завдаючи окупантам значних втрат, чи відійти на інші, вже облаштовані, оборонні позиції, аби вберегти наше військо від зайвих утрат (до відома: за словами радника керівника Офісу президента Михайла Подоляка, росія втрачає там у п’ять-сім разів більше особового складу, ніж Україна — за сім місяців у Бахмуті загинули чи були поранені близько 40 тисяч окупантів). Хай там як, але статистика втрат може бути аргументом і для продовження оборони майже зруйнованого міста, і для організованого відходу від нього — все залежить від трактування масиву даних.

ЯК СПОВІСТИЛА пресслужба Глави держави, Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний і командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Хортиця» Олександр Сирський висловилися за продовження оборонної операції та подальше посилення наших позицій у Бахмуті. Таким чином, спростовано чутки, які з’явились у західних ЗМІ, про «непорозуміння» між Зеленським і Залужним (останній нібито неодноразово пропонував відступити з Бахмута).

У засіданні також узяли участь керівник Офісу президента Андрій Єрмак, начальник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, секретар РНБО Олексій Данілов, командувачі родів військ та оперативних напрямків, очільники силових відомств і правоохоронних органів.

За кілька днів радник глави ОПУ Михайло Подоляк в інтерв’ю виданню La Stampa докладніше пояснив ситуацію: «Ми виснажимо росіян у Бахмуті, а потім зосередимося в іншому місці», — і українські військові через два місяці перейдуть у контрнаступ. Про те, що контрнаступ ЗСУ «вже не за горами», минулої суботи запевнив і генерал Сирський. А керівник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов підтвердив свій прогноз, що з середини і до кінця весни в Україні триватимуть вирішальні бої. Своєю чергою міністр оборони Олексій Резніков нещодавно підтвердив, що зараз триває підготовка до українського контрнаступу, а його американський колега Ллойд Остін після засідання Контактної групи з оборони України у форматі «Рамштайн» у Брюсселі висловив і свої сподівання: «Ми очікуємо побачити від них (ЗСУ. — Ред.) наступ навесні».

Втім, за океаном є людина, яка стверджує, що здатна закінчити війну за… один день. Ідеться про 45-го президента США Дональда Трампа. В інтерв’ю The Telegraph колишній очільник Америки заявив, що через бойові дії в Україні світ наближається до Третьої світової війни, але він, мовляв, здатен зупинити російсько-українську війну і цим запобігти світовій усього за 24 години. «Ще до того, як я дістануся Овального кабінету (робочий кабінет президента США у Білому домі. — Ред.), я владнаю катастрофічний конфлікт між росією та Україною… Я розв’яжу проблему, це забере у мене не більше одного дня», — анітрохи не сумнівається Трамп. Для цього, як він гадає, йому буде достатньо зателефонувати Володимирові Зеленському та володимиру путіну. А секрет такого впливу на кремлівського диктатора він розкрив в інтерв’ю іншому виданню — Daily Caller: «Я був єдиним президентом, під час правління якого росія не захопила жодної країни, тому що я дуже добре ладнав із путіним».

Папа Римський Франциск події в Україні також вважає частиною Третьої світової війни. «За трохи більш як сто років було три світові війни: 1914-1918, 1939-1945 і ця, яка є світовою війною, — сказав понтифік і додав: — Усі великі держави заплутались. І полем битви є Україна. Там усі борються. Там є всі імперські інтереси, не лише російської імперії, а й інших імперій».

Втім, одразу ж виникає запитання, кого саме мав на увазі Франциск? Адже офіційно імперією сьогодні називається тільки Японія, хоча фактично нею вже давно (після Другої світової війни) не є. Мабуть, таки йдеться не про стародавні імперії, такі як Римська, Візантійська, монгольська чи імперія інків, а про ті, які формально завершили своє існування у ХХ столітті. А це, крім російської, — Британська, Китайська, Османська, Австро-Угорська і колоніальні системи Франції, Італії, Німеччини та деяких інших країн. То кого ж мав на увазі Папа Римський?

Крім «імперських», існує, на думку понтифіка, ще один інтерес, який є важливим рушієм війни, — це індустрія озброєнь. Недарма ж кажуть: кому війна, а кому мати рідна. Та чи не зависока ціна такому «ринку» — життя сотень тисяч людей, а у можливій перспективі — міль-йонів і мільйонів?

Днями Папа Римський знову закликав припинити бойові дії і сісти за стіл переговорів. І він хоче цьому сприяти, але своєрідним чином: «Я готовий поїхати до Києва. Я хочу до Києва. Але за умови поїздки до москви. Я поїду в обидва місця або в жодне».

Тим часом Володимир Зеленський розглянув електронну петицію, в якій пропонується офіційно перейменувати назву «Росія» на «Московія». Заміні відповідно підлягають і похідні терміни: замість «російський» — «московський», замість «Російська Федерація» — «Московська Федерація». Автор петиції, яка набрала понад 25 тис. підписів, вказує, що «історичною назвою Росії є Московія». «Ця назва вживалася в європейських і в деяких азійських мовах. На багатьох історичних мапах XVI—XIX ст., які виготовлялися в Європі до і після перейменування Московського царства на Всеросійську імперію, також фігурує ця назва», — викладено аргументи у петиції. Автор звернення наголошує, що «Росія існує лише 301 рік» — з 22 жовтня 1721 року, відколи московський цар Петро І проголосив Московське царство «Российской империей».

Володимир Зеленський відповів, що звернувся до Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля з проханням разом із науковими установами комплексно опрацювати це питання.

Кремлівський диктатор володимир путін вже жалівся, що у росії намагаються відібрати не тільки територію та ресурси, а й її історичне минуле. Проте всім відомо, хто першим кричить: «Хапай злодія!». А зло має бути покаране. Інакше воно не зупиниться.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Гинуть мирні українці
Читати
Економічний фронт тримається
Читати
Спрощено реєстрацію переселенців
Читати
Дітей слід урятувати
Читати
Досі не націоналізовано
Читати
Відчули справжню цінність
Читати
Мають звільнити історичні будівлі
Читати
Переможців таки оголошено
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове