Архів
Вівторок,
7 березня 2023 року

№ 10 (20002)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Березень
  Версія для друку          На головну

Справедливість відновлена

Підготувала
Маргарита СИТНИК.

На початку 2020-го було ухвалено Закон «Про повну загальну середню освіту», відповідно до якого вчителів-пенсіонерів до 1 липня слід було перевести на контракти терміном один-три роки (хто не згоден, може звільнитися). Стало відомо, що Конституційний Суд визнав цю норму невідповідною Основному Закону.

СТАНОМ на вересень 2020 року налічувалося понад 72 тисячі педагогів пенсійного віку, поінформували у Профспілці працівників освіти і науки. Їх частка у загальному числі вчителів дорівнювала близько 16%, а в деяких регіонах — 30%. Таким чином, законодавчі зміни зачіпали дуже широке коло працівників сфери освіти. І 56 депутатів Верховної Ради направили до Конституційного Суду (КС) подання стосовно відповідності Основному Закону окремих положень документа.

У своєму рішенні, оприлюдненому за результатами розгляду справи, КС наголосив, що Конституція не передбачає граничних вікових обмежень для педагогічної діяльності, яка не належить до державної служби і не має специфічного характеру для їх встановлення. Відтак законом фактично було обмежено конституційне право вчителів-пенсіонерів на працю. Вищезазначена норма визнана дискримінаційною, бо призвела до поділу педагогічних працівників на дві категорії, одну з яких позбавили доступу до того, що є у другої, поставивши її у «нерівне, невигідне і вразливе становище». Рішення Конституційного Суду, нагадаємо, є остаточним і таким, що не може бути оскаржене.

Утім, вчителі-пенсіонери, яких перевели на строкові трудові контракти, автоматично на безстрокові не перейдуть, адже закон зворотної сили не має. Їх працевлаштування врегульовуватиметься виключно доброю волею директорів шкіл. А от для педагогів передпенсійного віку рішення КС є «страховкою» від добровільно-примусового укладання строкових контрактів. І після виходу на пенсію вони будуть більш захищені, бо постійні трудові договори дають працівникам більше юридичних гарантій.

Скільки сьогодні вчителів пенсійного віку працює в українських школах, статистики немає. Нагадаємо, що 12,5 тисячі педагогів, здебільшого працездатного віку, нині перебувають за кордоном.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Згадали нарешті про найуразливіших
Читати
Частина прижилася, дехто повернувся
Читати
Хто на передньому краї, а хто подалі
Читати
Записи розшифровано
Читати
Пам’яті героя
Читати
Готуються до наступної зими
Читати
Професіоналізм найвищого ґатунку
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове