Архів
Вівторок,
28 лютого 2023 року

№ 9 (20001)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері: Зенітка Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну

Пакети-«маєчки» заборонили

Олег ГРИГОРЕНКО.

В українських закладах торгівлі, громадського харчування, в аптеках, МАФах, а також у лікарнях, школах, садочках, спортзалах та в інших громадських місцях остаточно заборонили використання надтонких і тонких пластикових пакетів.

ЦЕ ЯКРАЗ і є так звані маєчки, включно з кольоровим принтом-«вишиванкою» чи іншим малюнком, а також усі подібні пакети без ручок меншого розміру. Віднині дозволені для пакування тільки відповідної щільності біорозкладні (крохмалеві) та паперові пакети.

Заборона використання «маєчок» стосується навіть первинного пакування для сипучих продуктів (як-от крупи, цукор), цукерок, сухофруктів та інших на кшталт м’яса та риби. До речі, штраф за порушення законодавства розповсюджувачем упроваджено солідний — від 8,5 тисячі гривень, якщо контролюючі органи заскочили його вперше. А якщо ж порушить закон повторно, стягнення становитиме від 17 тисяч гривень. Контролювати дотримання законодавства має Держпродспоживслужба.

Проте заборона поширюється все-таки не на весь тонкий пластик. Залишаються «у законі» — у продажі та використанні — поліетиленові рукавички, пакети для сміття і для прибирання за собаками, пластикові контейнери (такі, в яких зазвичай відпускаються товари у відділах кулінарії або кондитерських) та інше подібне пакування.

Нагадаємо, Закон «Про обмеження обігу пластикових пакетів» було ухвалено Верховною Радою ще понад два роки тому на шляху повної відмови України від використання побутового пластику. Відтоді відбувається поетапне впровадження його норм. Зокрема, перед цим із 10 грудня 2021 року в українських магазинах обмежили розповсюдження одноразових пластикових пакетів.

Надворі вже кінець лютого. Поки що у столиці та багатьох областях такі пакети вільно реалізовуються. Хоча, наприклад, у столичних супермаркетах вони істотно здорожчали. Як запевняють продавці, це розпродаються «старі запаси». Нехай і так, запасами цього пластикового сміття Україна буквально затоплена. Але попри це тонкі пакети-«маєчки» та інші дрібні пакети невдовзі мають усе ж зникнути з наших магазинів, ринків, закладів харчування та надання послуг.

Чим можна замінити пластикові пакети для пакування різних продуктів — від овочів до риби і сипучих продуктів? Без обмежень дозволено виробництво і використання пакетів із великим умістом органіки, які легко розкладаються у ґрунті і не становлять загрози довкіллю. Крім того, мають набути широкого використання паперові пакети. Також наразі дозволені всі товсті пластикові пакети — ті, що зазвичай можна знайти в прикасових зонах супермаркетів, та аналогічні за товщиною. При цьому законом наперед обумовлена і їхня мінімальна роздрібна ціна — від 2,5 гривні за штуку. Такі пакети можна використовувати багаторазово.

Тож тепер справа за продавцями, які мають впроваджувати зміни, та Держпродспоживслужбою як уповноваженим перевірчим органом. Ну і, звичайно, за свідомими покупцями-споживачами. Чи не час вже звикнути носити з собою в магазин чи на ярмарок полотняні торбинки для харчів? Вважайте їх ліками: і для себе, і для своїх дітей, бо вже навіть у плаценті вагітних жінок знаходять мікропластик. Зрештою, слід навчитися обходитися вдома без обов’язкового для багатьох українських родин закапелку, напханого різними використаними пластиковими пакетиками.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Санкції проти агресора
Читати
Сподіваються на продовження
Читати
Переглянуть прожитковий мінімум
Читати
Асиміляція неминуча
Читати
Слідство триває
Читати
Збитки незліченні
Читати
Долучитися до перемоги
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове