Архів
Вівторок,
28 лютого 2023 року

№ 9 (20001)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері: Зенітка Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Увага: фейк!

Iнформаційний тиск посилюється

StopFake.org.

Підготовка до посівної кампанії в нас триває повним ходом. Попри російське вторгнення, заміновані поля та тимчасову окупацію частини регіонів Україна готується засіяти вгіддя в такому обсязі, щоб задовольнити не лише річну внутрішню потребу, а й експортувати збіжжя на зовнішні ринки.

ТИМ ЧАСОМ російські ЗМІ взялися розповсюджувати чергову дезінформацію на цю тему. В рамках підтримки ширшого наративу про «голод та холод в Україні» прокремлівські медіа заявили про «загрозу зриву» в нас посівної 2023 року. Начебто зернова угода, в рамках якої збіжжя з українських портів «активно вивозилося до країн Заходу», для самої України «перетворилася на катастрофу».

«У результаті («зернового коридору». — Ред.) з країни було вивезено практично все зерно (близько 20 мільйонів тонн), зокрема й посівне. Українським фермерам нема чим засівати поля», — пишуть російські ЗМІ. Також просуваються тези, що росія «не причетна» до блокування експорту українського зерна, та про «катастрофічний голод», який чекає на Україну «в найближчому майбутньому».

«Чергова заява росЗМІ про «зрив посівної в Україні» — не більш ніж ще один виток інформаційної агресії проти нашої країни», — переконаний заступник голови Всеукраїнської аграрної ради (ВАР) Денис Марчук. За його словами, твердження про «зрив посівної» не відповідає дійсності. А стратегічне забезпечення України харчовими продуктами повною мірою відповідає внутрішнім потребам.

Так, цьогорічна посівна, як і 2022 року, пройде в дуже складних умовах. Однак, каже експерт, російські ЗМІ водночас «забувають» назвати справжню причину труднощів українських аграріїв — це масований обстріл цивільної та енергетичної інфраструктури нашої країни, заміновані поля, окупація деяких територій. Саме широкомасштабне вторгнення збройних сил рф підриває основи продовольчої безпеки не тільки в Україні, а й в усьому світі.

 «Ми розуміємо, що за рахунок окупації частини територій, територій, де частина полів замінована, а люди економічно не можуть сприяти тому, щоб виходити у поля, ми на 100% не засіємо свою площу. Відповідно це позначатиметься на тому валовому зборі, який ми матимемо у 2023 році. Але сьогодні головне завдання — за рахунок знаходження фінансових механізмів у вигляді кредитування виробників у рамках програми 5-7-9% дати їм можливість закупити всі необхідні матеріали для цієї посівної кампанії. Не всі аграрії зможуть скористатися програмою на всі 100%, але більшості вона допоможе. Тож посівна 2023 року відбудеться, — наголосив Денис Марчук. — У 2021 році ми зібрали рекордний урожай олійних та зернових культур — приблизно 108 мільйонів тонн. Для порівняння: у воєнний період часу нам вдалося зібрати близько 67 мільйонів тонн. При тому, що Україні для забезпечення річної потреби необхідно близько 18 мільйонів. Приблизно 53% експорту, який ішов з України у період вторгнення, — це аграрна продукція. Україні вдалося акумулювати близько 23 мільярдів доларів на експорті свого продовольства. Саме тому вивезення продукції з України та «зерновий коридор» ніяк не впливають на продуктову безпеку країни. Навпаки, торгівля зерном — основа наповнення бюджету».

Резюмуючи, заступник голови Всеукраїнської аграрної ради закликав українців не реагувати на інформаційні вкиди російських медіа про «наближення голоду» в Україні. РФ спеціально сіє хаос в Україні та намагається провокувати панічні настрої серед населення.

«Усі ці вкидання з боку росії, власне, посилюються з програшами на фронтових позиціях. Тому хочу звернутися до наших громадян із закликом не вестися на такі фейки. Не панікувати та не бігти скуповувати гречку, створюючи штучний продуктовий ажіотаж. Тому що це якраз справді може призвести до стрімкого зростання цін, адже люди, що панікують, самі й створюють дефіцит. Цього робити не потрібно, тому що сьогодні всіма групами товарів ми повністю забезпечені», — запевнив Денис Марчук.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Санкції проти агресора
Читати
Сподіваються на продовження
Читати
Переглянуть прожитковий мінімум
Читати
Асиміляція неминуча
Читати
Слідство триває
Читати
Збитки незліченні
Читати
Долучитися до перемоги
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове