Архів
Вівторок,
28 лютого 2023 року

№ 9 (20001)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері: Зенітка Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну

Підтримують віра і надія

Інна ОМЕЛЯНЧУК.

У Рівненському обласному госпіталі ветеранів війни, що в селищі Клевань, наших захисників повертають до активного життя з 2014-го. Нині ж з ініціативи Міністерства охорони здоров’я та за підтримки ВООЗ і уряду Великої Британії саме на цій базі створили перший в Україні Національний центр реабілітації при травмах спинного мозку. Тепер замість 50 тут одночасно можуть прийняти 100 пацієнтів.

«НА НЕВЕЛИКІ відстані вже сам ходжу», — хвалиться Віктор, який захищає Україну з 2014 року. Мав три поранення, останнє дістав у голову під час визволення Херсонщини. Тут чоловік перебуває близько двох місяців. Нині відновлює функцію руки та навички самообслуговування. «Дечого ми вже досягли, але ще маємо навчитися зав’язувати шнурівки, застібати замки, обрізувати нігті», — деталізує ерготерапевт Юлія Терешкович.

Іван поки що не стоїть на ногах самотужки — його підтримують «розумні» тренажери. Але після надскладного поранення на Донеччині й це вже величезне досягнення…

«Мене привезли сюди майже «овочем», а зараз сам перевертаюся, пересідаю, словом, даю собі раду. Тільки от ходити ще, на жаль, не можу. Проте вірю, що буду!» — впевнено каже Костянтин, який наразі пересувається на візку.

Слухаєш наших відважних козаків і розумієш: із тимчасової власної слабкості вони черпають величезну силу духу. Ту, яка дарує їм і нам віру та надію.

Лікар-психолог Галина Гапич додає, що фізичну реабілітацію неодмінно супроводжує психологічна. Для кожного пацієнта тут розробляють індивідуальну програму і поволі піднімаються її щаблями, долаючи розлади сну та болісні спогади війни.

До реабілітації захисників залучили й іноземних фахівців. Їхня мультинаціональна команда, яка активно працює в Клевані, перебуватиме тут до березня. Це реабілітологи з Великої Британії, Австралії, Канади, Швеції, Норвегії, Індії. Вони застосовують провідні світові методики, обмінюються досвідом з нашими лікарями, якими, до речі, неабияк захоплюються. «Наші українські колеги роблять справжні дива, вони просто-таки на очах повертають воїнам життєво необхідні функції», — каже від імені всієї команди професор-реабілітолог із Канади Андрій Красюков.

На підтримку фахівцям із золотими руками та великими серцями прийшла й надсучасна техніка. Завдяки іноземним донорам у шпиталі встановлено функціональні ліжка, додалося візків та розхідних матеріалів. Водночас міжнародна команда допоможе створити тут майстерню з виготовлення візків під індивідуальні потреби кожного пацієнта. З’явилося й роботизоване обладнання — перша в Україні система для відновлення навичок ходіння, яку придбали державним коштом. За допомоги м’яких та гнучких тренажерів наші герої зводяться на ноги в буквальному сенсі слова. А коли стоїш на рідній землі на власних ногах, це неперевершені відчуття, діляться хлопці. Здається, в тебе навіть крила виростають. Як же хочеться, щоб ці крила несли їх до мирного життя! Щоб фізичний біль, який щохвилини долають наші воїни світла, відступив назавжди. А на його місці (так само назавше) оселилася радість: від перемоги України, від любові родини, від успіхів діток та майбутніх онуків…

На базі госпіталю створять і центр підготовки реабілітологів, бо подібний заклад Україні знадобиться не один. Тож рівненський досвід надзвичайно цінний.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Санкції проти агресора
Читати
Сподіваються на продовження
Читати
Переглянуть прожитковий мінімум
Читати
Асиміляція неминуча
Читати
Слідство триває
Читати
Збитки незліченні
Читати
Долучитися до перемоги
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове