Архів
Вівторок,
28 лютого 2023 року

№ 9 (20001)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері: Зенітка Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

Лютневий «мандатопад»

Марина ТІШКОВА.

Сьомого лютого була відкрита дев’ята за ліком і друга в умовах повномасштабної війни сесія Верховної Ради. Звикнувши за рік до нових реалій, депутати повернулись у звичний ритм, втім, із поправкою на обставини: робота парламенту в живому режимі не висвітлюється. Що встигли зробити нардепи на лютневих засіданнях?

ОПЕРАТОРА атомних електростанцій (Хмельницької, Рівненської, Південноукраїнської і окупованої Запорізької) — держкомпанію «Енергоатом» чекають зміни: ухвалено закон про її корпоратизацію. Наголошується, що це в жодному разі не приватизація, адже 100% акцій залишаються в державній власності. У самій компанії пояснили — історія питання ведеться ще з 2012 року. Тепер «Енергоатом» буде акціонерним товариством. Прогнозується, що це підвищить його конкуренто­здатність та ефективність роботи всієї атомної енергетики. Є ще один важливий чинник: компанія стане власником майна всіх АЕС, у тому числі Запорізької, що перебуває під окупацією. А відтак «Енергоатом» зможе судитись як із росією, так і з «росатомом», зокрема в міжнародних інстанціях.

Уже майже місяць країна має «повноправних» очільників Служби безпеки України та Міністерства внутрішніх справ. Парламент затвердив кандидатури В. Малюка та І. Клименка відповідно, які досі виконували обов’язки керівників. Перший керує СБУ з торішнього липня, після звільнення І. Баканова, чиїм заступником він був. А І. Клименко замінив на посаді трагічно загиблого у січні Д. Монастирського.

Сучасна війна ведеться новітніми засобами, серед яких дрони, тепловізори, приціли, прилади нічного бачення, рації тощо. Усе це — високотехнологічні пристрої іноземного виробництва, які зазвичай закуповують для бійців волонтери. Шостого лютого парламент конституційною більшістю ухвалив законопроєкти щодо звільнення від сплати ПДВ та мита ввезення зазначених засобів за зверненням волонтерських організацій. Документи вже підписані Президентом В. Зеленським.

Попри все життя триває, і завершення навчального року та вступна кампанія не за горами. Нині з її організацією вельми мудрувати не стали. Згідно зі щойно ухваленим законом, із міркувань безпеки замість ЗНО знову Національний мультипредметний тест. Випускники складатимуть українську мову, математику і один предмет на вибір (історія України, яку попри дискусії вилучили з переліку обов’язкових, іноземна мова, біологія, фізика або хімія). Також учнів уже вчетверте звільнено від складання Державної підсумкової атестації, але її можна пройти за власним бажанням.

Нова парламентська сесія почалась із «мандатопаду»: 6 лютого попрощалися з колишнім депутатом із фракції «ОПЗЖ» І. Абрамовичем, який написав заяву за власним бажанням. А 23 лютого склав мандат скандальний екс-«слуга» О. Трухін, який позаторік у серпні спричинив ДТП і намагався підкупити поліцейських, аби вони дозволили йому втекти. Днями повідомлялося: О. Трухін пішов на угоду зі слідством і має переказати 6 млн грн на підтримку ЗСУ. А минулої суботи склали мандати члени колишньої «ОПЗЖ» Н. Королевська, Ю. Солод та О. Волошин. Ще одного депутата, Г. Лероса, відсторонили від роботи до кінця пленарного засідання (з його слів, через критику глави Офісу президента А. Єрмака) — тобто або до кінця воєнного стану, або до закінчення сесії.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Санкції проти агресора
Читати
Сподіваються на продовження
Читати
Переглянуть прожитковий мінімум
Читати
Асиміляція неминуча
Читати
Слідство триває
Читати
Збитки незліченні
Читати
Долучитися до перемоги
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове