Архів
Вівторок,
28 лютого 2023 року

№ 9 (20001)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері: Зенітка Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • З літопису воєнних днів

Єлисей, побійся Бога!

Леонід Логвиненко.

Харківська область.

Священники Української православної церкви московського патріархату (УПЦ мп) з’їхалися до розтерзаного російськими ракетами Чугуєва на представлення нового керівника Куп’янської єпархії Іоана Терновецького. Патріотична громадськість влаштувала пікет, аби нагадати про співпрацю представників цієї конфесії з ворогом.

ПОПЕРЕДНІЙ очільник єпархії Єлисей, який благословляв окупантів і колабораціоністів та обвинувачується тепер у держзраді, втік до рф. Цього чоловіка бачили на різних заходах загарбників після захоплення ними Ізюма та Куп’янська. Він брав участь у зустрічах окупаційної «влади», їздив у москву.

Це не вкладається в голові. У час, коли росіяни поливали вогнем мирні помешкання українців, влучали в церкви, зокрема й московського патріархату, керівник єпархії благословляв убивць і руйнівників храмів… Коли їдеш дорогою з Харкова на Донбас через Ізюм, то постає жахлива картина. Вже на горі Крем’янець погляд зупиняється на каплиці з побитим куполом, а за кілька кілометрів, у Долині, де обабіч шляху — лише розтрощені хати, стоять руїни колись величезного монастиря (на фото автора). До речі, на території Куп’янсько-Ізюмської єпархії у селі Курилівка згоріла дерев’яна церква, якій, кажуть, 300 років.

Навіть після того, як УПЦ мп змушена була оголосити про незгоду з церковною політикою російського патріарха кіріла, Єлисей залишився вірним москві. У червні 2022 року на відеокамеру пропагандистів він заявив, що виступає проти рішення вищого духовенства в Києві.

Митрополит Єлисей завжди був проросійським. Саме під нього Харківську єпархію розділили й створили на її території Куп’янсько-Ізюмську, аби було де владарювати цьому церковнику. І він правив на догоду москві. Пригадую останній передвоєнний рік — 2013-й, коли під патронатом путіна на Харківщині вирішили встановити пам’ятник його улюбленому імператорові Олександру ІІІ. Навіть тодішні очільники області й міста Добкін та Кернес проігнорували захід, а Єлисей усе це освячував, вишикувавши клір довкола погруддя.

Сьогодні декого, що стояли в тих шеренгах, я бачу в Чугуєві. Ось вони йдуть повз плакат «Московський патріархат убиває» до храму, де їм представлять нового очільника єпархії.

— Слава Україні! — вигукує хтось із патріотичної громадськості, напевне, думаючи загнати батюшок на слизьке.

— Героям слава! — відповідають священнослужителі, чого від них не чекали, а дехто навіть гукнув: «Смерть ворогам!»

— Дивись, як швидко перевзулися, — коментує побачене й почуте одна із пікетувальниць.

Мені зрозумілий її скептицизм. Адже від початку широкомасштабної війни аж ніяк не поодинокими стали випадки, коли священники московського патріархату щонайменше мовчки спостерігали, як українців у їхніх парафіях забирали до російських катівень, а частина навіть співробітничала з окупантами. Оприлюднено й інформацію про колабораціоністів у рясах, які корегували вогонь ворожої артилерії, свідомо порушуючи заповідь «Не вбий!». Не так просто стерти це з людської пам’яті, тим паче сьогодні, коли кров полеглих ще не висохла. Є, певна річ, там і порядні священники, але їхня українськість, вочевидь, не така глибока, раз вони не можуть відірватися від москви.

«Ми тепер самостійні!» — запевняють в УПЦ мп після собору, на якому було внесено певні правки у статут. Однак те, що митрополит Онуфрій заявив про відмежування од кіріла, ще не означає реальної самостійності церкви. Та й не всі священники порвали з рпц, частиною якої вони були й реально залишаються. Взяти хоча б результати обшуків, проведених СБУ в Києво-Печерській лаврі та у єпархіях від сходу до заходу. Одне і те ж що на Тернопільщині, що на Харківщині: російська символіка, пропагандистська література, великі суми грошей готівкою, ченці з російськими паспортами… Ось чому катма довіри й до її священників. А ще – без щирого каяття нічого доброго не буде.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Санкції проти агресора
Читати
Сподіваються на продовження
Читати
Переглянуть прожитковий мінімум
Читати
Асиміляція неминуча
Читати
Слідство триває
Читати
Збитки незліченні
Читати
Долучитися до перемоги
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове