Архів
Вівторок,
28 лютого 2023 року

№ 9 (20001)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері: Зенітка Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Проблема

Чий буде ліс?

Віталій НАЗАРЕНКО.

Поки територіальні громади та облради котрий рік ламають списи над тим, кому ж дістануться комунальні (чи то пак колишні колгоспні) ліси, Держлісагентство підготувало законопроєкт, яким передбачається передання їх у державну власність. Така ініціатива спричинила хвилю обурення не лише в експертному середовищі лісівників, а й серед ОТГ.

Позбавляють коштів

ВИЩЕЗАЗНАЧЕНИМ документом передбачено утворення спеціалізованого державного лісогосподарського акціонерного товариства «Ліси України», котре має розпоряджатися не тільки зеленими багатствами, що належать державі, а й комунальними вгіддями, які перебувають в управлінні територіальних громад.

Першими забили на сполох ті ОТГ, де лісгоспи є основними бюджетоутворюючими підприємствами. Так, нещодавно депутати Семенівської міськради на Чернігівщині направили звернення до Прем’єр-міністра Д. Шмигаля, в якому закликали не допустити подальшого розгляду проєкту документа.

— Цим законом хочуть позбавити територіальні громади права власності на земельні ділянки лісогосподарського призначення на користь державного акціонерного товариства «Ліси України». Проєкт документа, розроблений Держлісагентством, порушує конституційні гарантії місцевого самоврядування, позбавляє громади матеріальної та фінансової основи, ліквідовує результати проведеної децентралізації, — вважає місь-кий голова Семенівки Сергій Деденко.

Чоловік був одним із тих голів громад, які активно виступали проти реформи лісової галузі й ліквідації, зокрема, успішного Семенівського лісгоспу. «Окрім того, що провели «реорганізацію» господарства, так тепер ще й хочуть забрати лісові вгіддя! — обурюється він. — Сподіваємося, уряд дослухається до нас і зробить усе, аби відповідні землі залишилися в громаді».

Місцеве управління ефективніше

У ЧЕРНІГІВСЬКІЙ облраді також стурбовані законопроєктом Держлісагентства. Відтак недопущення ухвалення його в парламенті сьогодні є першочерговим завданням для депутатського корпусу. «Наше підприємство КП «Чернігівоблагроліс» — це фактично колгоспна спадщина. Своєю чергою законопроєкт, який сьогодні широко обговорюється, передбачає, що його лісові масиви, а також угіддя Корюківської та Коропської громад, які перебувають в управлінні їхніх комунальних господарств, перейдуть у розпорядження держпідприємства «Ліси України», — пояснює голова облради Олена Дмитренко.

Вона переконана, що проєкт документа суперечить Конституції України і нівелює чи не найуспішнішу реформу держави — децентралізацію. «У самоврядування має бути можливість розпоряджатися своїми активами, а не навпаки. Тому в нас позиція чітка: ми не хочемо передавати нашу власність державі в управління. Чому? Бо від лісів ми отримуємо податки, формуємо бюджети, а нині, в час війни, це робити особливо важко. Тож будемо боротися за наші вгіддя», — наголошує О. Дмитренко.

Солідарний із головою і її заступник Дмитро Блауш. «Чому наша позиція буде незмінною? Тому що, на мою думку, місцеве управління є ефективнішим, — висловлює певність пан Дмитро. — До того ж у Держлісагентстві відбулись великі зміни, внаслідок яких сотні людей втратили роботу. Станом на сьогодні в «Чернігівоблагролісі» працює 620 осіб. Тому треба боротися за кожне робоче місце, а передача комунальних угідь у власність «Лісів України» призведе до неминучого скорочення персоналу. А соціальна складова, а оборона?»

За словами заступника голови облради, торік «Чернігівоблагроліс» заплатив понад 90 млн грн податків. «60 мільйонів — до держбюджету, 22 — до обласного, більш ніж 5 мільйонів — до бюджетів громад. Це ми не говоримо про зарплати людей, які, знову ж таки, повертаються у податки», — пояснив він. Крім того, місцеві підприємства безкоштовно забезпечують дровами родини загиблих захисників України та допомагають військовим частинам, виділяючи ліс для підтримки обороноздатності.

Регіони боротимуться

ОЛЕНА Дмитренко перебуває на контакті з шістьма головами облрад, що мають у власності такі ж підприємства. «Нещодавно до Президента та уряду звернулась Житомирська обласна рада, закликаючи не допустити розгляду законопроєкту, аналогічне рішення готують Львівська, Рівненська… Загалом шість регіонів опинились у подібній ситуації. На чергову сесію ми також підготували відповідне звернення, і я переконана, що більшість депутатів проголосує за нього», — каже очільниця Чернігівської облради.

Вона також висловила думку щодо передання комунальних лісів у власність територіальних громад. «Сьогодні варто залишити ліси в обласному підпорядкуванні, — переконана Олена Борисівна. — Ми можемо правильно розглянути питання, щоб задовольнити всі громади, а не лише ті, де є дочірнє підприємство «Облагролісу». В цьому напрямі працюватимемо досить серйозно».

Нагадаємо, статтею 142-ю Конституції України визначено, що матеріальною і фінансовою основою місцевого самоврядування є рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, земля, природні ресурси, що перебувають у власності територіальних громад сіл, селищ, міст, районів у містах, а також об’єкти їхньої спільної власності в управлінні районних і обласних рад.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Санкції проти агресора
Читати
Сподіваються на продовження
Читати
Переглянуть прожитковий мінімум
Читати
Асиміляція неминуча
Читати
Слідство триває
Читати
Збитки незліченні
Читати
Долучитися до перемоги
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове