Архів
Вівторок,
28 лютого 2023 року

№ 9 (20001)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері: Зенітка Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну

Вижити, щоб жити!

Мешканцям понівечених ворогом степових сіл півдня допомагає вся країна

Василь ПІДДУБНЯК.

Фото: khersondaily.com

Олександр Левечко (праворуч) приймає генератори для громади.

Аграрії Бериславщини намагаються зібрати торішній урожай, ризикуючи підірватися на міні.

У грудні, за десять днів до приходу нового року, начальник Новоолександрівської сільської військової адміністрації Бериславського району Олександр Левечко мріяв про одне — аби якнайшвидше вирішилася першочергова не лише для маловодних степових, а й для вкорінених у правий берег Дніпра сіл проблема водопостачання. Ціна питання, зауважував Олександр Якович, — вісім дизель-генераторів потужністю 17-30 кВт, по одній «електро-станції» на село.

СЕЛЯНАМ за пів року російської окупації із питною водою велося скрутніше, ніж із харчами. Її доводилося добувати мало не по краплі то із фермерських свердловин, то із присадибних.

Окупанти ж своєї: «Проголосуєте за приєднання до росії, буде вам і вода, і всі блага…»

Горді з діда-прадіда степовики на обітниці ворога не піддалися, ждучи сподіваної волі.

Не без законної гордості згадує про це Олександр Левечко: «Ніхто із наших працівників не став колабораціоністом. Це стосується і сільської ради, і вчителів, і вихователів дошкільних закладів, і техперсоналу. Всі наші люди чекали одного — визволення».

Та й навіть коли в три шиї вигнали непроханих гостей (сталося це торішньої осені, у жовтні), проблема водопостачання сама по собі не розв’язалася.

Левечко благав людей тиждень-другий потерпіти: «Буде, буде вода!», — самому ж ті дизель-генератори мало не снились. І ось — нарешті: пішла-потекла довгождана водичка! Та, на превеликий жаль, не скрізь. Хоч бажаних усі вісім генераторів громада одержала. Так у чому ж річ?..

— Справа в тому, — пояснює Олександр Левечко, — що окупація то закінчилась, та не закінчилася війна. — Із протилежного, окупованого, берега Дніпра ворог щодня б’є із гармат, мінометів, «градів». Найбільше дістається розташованим на березі Дніпра Новоолександрівці, Гаврилівці, Михайлівці, Золотій Балці, страждають і степові села — Біляївка, Українка, Петропавлівка, Червоне. По прямій до ворожих позицій і десяти кілометрів нема! Ставити дизель-генератори вранці, щоб увечері їх знищили? Так не годиться. І люди розуміють…

До війни загальна площа Новоолександрівської сільської ради становила 40 736 га, із них 29 000 га — землі сільськогосподарського призначення. Але на них ще не господарюють ні ВАТ «Придніпровське», ні фермери-одно-осібники.

— А де господарювати? — риторично запитує Олександр Левечко. — Сівби не було ні торішньої весни, ні восени. Коли визволяли Правобережжя, на наших землях відбувалися бойові дії. Та й тепер у степ виходити небезпечно — поля засіяні не хлібом, а мінами, розірваними снарядами, рештками воєнної техніки. Розмінування триває, а коли завершиться — хто його знає… Сумно, але дійсність така: сільське господарство у нас в занепаді. А воно ж для людей як повітря! Наша громада, як і сусідні, споконвіку займалася саме сільським господарством. І бюджет територіальної громади наповнювали ВАТ «Придніпровське», фермери, самі жителі сіл, господарюючи на присадибних ділянках, тримаючи живність — корів, свиней, домашню птицю. Села у нас не бідні…

— Були…

— Звісно. Зараз по цих селах багато знищених і пошкоджених будинків. Людям практично нема куди повертатись. А якщо кому і є куди, то страшно і небезпечно: тривають постійні хаотичні обстріли з лівого берега Дніпра. Тому місцева влада поки що не радить селянам, розкиданим по світу, поспішати додому. Та ще й зараз — у зиму, особливо в села, розташовані, як я казав, на березі Дніпра. По них стріляють із гармат, «градів», мінометів… Напевне, найбільших руйнувань зазнала Біляївка: пошкоджено ліцей, сільський будинок культури, адмінбудівлю старостату, чимало житлових будинків.

— І українська кров продовжує литися на рідну землю…

— На жаль… Один з обстрілів припав на свято Покрови. Орки двічі вдарили по Новоолександрівці з «градів». Була смертельно поранена працівниця нашого територіального центру 50-річна Олена Кмітевич, яка 2 жовтня відзначила день народження. Більше, дякувати Богу, смертельних випадків у нас нема, — констатує Олександр Левечко. — Хоч поранені є, і небезпека, окопавшись на лівому березі Дніпра, не відступає. Тому, повторюю, ми не радимо людям повертатись у рідні місця. Тим же, хто не виїхав, допомагаємо всім, що послали Бог, влада, благодійні організації. А війна у нас наробила страшного лиха. Зруйновано дуже багато житлових обійсть, практично знищені загальноосвітні школи у селах Золота Балка, Новоолександрівка, початкова школа у Петропавлівці. До війни, між іншим, школи у перших двох селах ми перереєстрували в ліцеї. Від Новоолександрівської школи, в якій до російського вторгнення навчалося 120 учнів, вважай, майже нічого не залишилось. Російськими ракетами С-300 вщент усе зруйновано… Дуже пошкоджені школи у Біляївці, Михайлівці та Гаврилівці.

— А учні хоч лишилися? Чи всі виїхали далеко від рідного дому?

— Ні, не всі. Дітей на території громади нині близько ста. Дітки поза увагою не залишені. Всі школи працюють, але дистанційно. Крім місцевих учнів, освітою (дистанційною) охоплені і школярі з окупованого Лівобережжя, зокрема з Чаплинської громади. Загалом же освіту здобувають 700 дітей. І навчальний процес іде згідно з графіком.

— Олександре Яковичу, без допомоги не тільки обласної влади, а й усієї України, а також Європи, світу людям велося б гірше, ніж у Другу світову війну. Чи це не так?

— Так! Не лише мені здається, що німці були, якщо так можна сказати, людянішими. А тут — «старші брати»! Краще бути сиротами, ніж з такими «родичами»!

А що стосується допомоги, то нам дуже багато допомагають благодійні організації і обласна влада. У нас нема скрути з харчовими продуктами, потерпілим жителям безкоштовно підвозяться будматеріали, дрова, вугілля. Тут окрема подяка обласній військовій адміністрації, а також народному депутату України Сергієві Козиру. Завдяки фонду Сергія Притули наші села одержали системи надійного зв’язку Starlink. Крім того, в кожному населеному пункті (крім Гаврилівки) діють «Пункти незламності». На цих точках від ранку до обіду працюють генератори, люди заряджають мобільні телефони, гаджети, ліхтарі, спілкуються по Інтернету з рідними. Гаврилівка ж забезпечена всім, але пункту незламності відкрити не змогла: всі приміщення пошкоджені або знищені. Та й людям збиратися там в одному місці небезпечно. Певна річ, уже можна було б відновлювати села, повноцінне життя громади, якби не обстрілювали.

…Ворог закусив вудила!

…Ворог лютий і жорстокий!

Проте українці — мужній народ, горда нація.

На цьому не раз наголошував і наголошує начальник Новоолександрівської сільської військової адміністрації Бериславського району Олександр Левечко, чоловік, котрий побував у казематах «асвабадітєлєй» і дивом залишився живим, а тепер вселяє надію землякам. А надія, відомо, не вмирає навіть останньою. Бо живе!

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Санкції проти агресора
Читати
Сподіваються на продовження
Читати
Переглянуть прожитковий мінімум
Читати
Асиміляція неминуча
Читати
Слідство триває
Читати
Збитки незліченні
Читати
Долучитися до перемоги
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове