Архів
Вівторок,
21 лютого 2023 року

№ 8 (20000)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Сумщина

Сучасна амбулаторія

Олена КОВАЛЕНКО.

У СЕЛІ Мала Павлівка Охтирського району запрацювала нова амбулаторія надання первинної медичної допомоги. Сучасна, світла, простора, обладнана з урахуванням потреб людей із обмеженими можливостями, укомплектована всім необхідним. Щодня до амбулаторії звертається 15-25 мешканців села, за рік медики обслуговуватимуть понад дев’ять тисяч людей. Тепер пацієнти отримуватимуть необхідні медичні послуги, а персонал працюватиме у комфортних умовах.

Амбулаторія збудована за кошти держбюджету, витратили на проєкт понад шість мільйонів гривень.

Новаторська думка
працює на перемогу

НА КАФЕДРІ «Технологія машинобудування» Сумського державного університету ентузіасти зі студентів та викладачів різних спеціальностей розробили та зібрали діючий прототип роботизованої платформи, що дає змогу дистанційно керувати різними видами стрілецької зброї. Старший викладач вишу Іван Дегтярьов розповів, що спершу її розробляли під німецький кулемет ФГ-42, вона має дистанційний провідний пульт і систему стабілізації. Платформа може встановлюватися на різні транспортні засоби (зокрема на квадроцикл) та вести вогонь, коли оператор перебуватиме в укритті. Цей проєкт сумських учених вже оцінили в Міністерстві освіти і науки, де він став одним із переможців щорічного конкурсу, і таким чином ця ідея принесла розробникам фінансування, необхідне для вдосконалення першого зразка та доведення його до серійного виробництва.

Діти-сироти отримали житло

У СУМСЬКІЙ громаді дітям-сиротам та тим, кого доля обділила батьківським теплом, придбали житло. Дах над головою отримали семеро дітей. На це виділили понад 420 тисяч гривень із державного бюджету і близько 190 тисяч — з бюджету громади. За словами керівника Служби у справах дітей Валерії Подопригори, триває придбання квартир іще для чотирьох дітей-сиріт.

Комісія ретельно добирала та погоджувала квартири, враховуючи побажання вихованців. Щасливі новосели вдячні громаді та депутатам, які підтримали таку ініціативу, адже лише в Сумській територіальній громаді пішли шляхом співфінансування — це єдиний приклад в області.

Пісня — також зброя

КОЖЕН наближає Перемогу справою, яку вміє робити найкраще. Сільські аматори КЗ «Центр культури, дозвілля та спорту» Попівської сільської ради, що в Конотопському районі, долучилися до благородної акції «Щедруємо для ЗСУ». Пішли до людей із чудовими українськими щедрівками, колядками, люди по селах надзвичайно тепло приймали учасників аматорської творчості, щедро винагороджували за їхню майстерність, знаючи, куди будуть спрямовані їхні кошти. Вдалося нащедрувати для ЗСУ 75 250 гривень.

Як повідомили в Охтирській міськраді, натхненні виступи учасників народного аматорського ансамблю української пісні «Калина», яку очолює заслужений працівник культури України Катерина Макаренко, також зібрали кошти у скарбничку ЗСУ. Учасники колективу співали всією душею, тож кожну їхню пісню зустрічали щирими оплесками громадяни похилого віку будинку-інтернату та територіального центру соціального обслуговування населення, внутрішньо переміщені особи, працівники міських Червоного Хреста та стоматологічної поліклініки, бібліотечні працівники, волонтери. Збирали усім миром, адже для Перемоги дорога кожна копійка.

Мільйонерів більшає

ЗА ІНФОРМАЦІЄЮ обласного управління Державної податкової служби України, на кінець минулого року подано 77 декларацій громадянами, доходи яких перевищували один мільйон гривень. Загалом вони задекларували 319,1 мільйона гривень доходів. Сплатили податки на загальну суму 45, 3 мільйона гривень та 5,8 мільйона гривень військового збору. 39 мільйонерів живуть у Сумах, по двоє — у Сумському, Шост-кинському та Охтирському, 19 — у Конотопському, 13 — у Роменському районах.

Передав коштовні монети у музей

МОНЕТИ 17, 18, 19 століття номіналом 1, 2, 3, 5 копійок передав шосткинському краєзнавчому музею мешканець міста Юрій Ковтун. Їх чоловік знаходив на Шосткинщині, Ямпільщині та Новгород-Сіверщині.

Загалом відділ нумізматики музею завдяки Юрію поповнився на понад 200 монет. Досліджуючи їх, кажуть музейники, вдасться багато дізнатись про тодішні часи. Захоплюватись пошуком старовини Юрій почав після армії 1993 року. На маршрути пошуку налаштовував перегляд історичних телепрограм, наукові роботи місцевих краєзнавців. Допомагав йому батько Микола Васильович. Монети здебільшого траплялися на березі річок, адже поряд колись були хутори. Пошуковою роботою Юрій Ковтун не займається вже три роки. Тому вирішив свої знахідки передати на загальний огляд. З його рішенням погодилась і донька Софія.

«Проспонсорував» афериста

ІЗ ЗАЯВОЮ про злочин до поліції звернувся 59-річний житель села Руднєве, що на Путивльщині, якому зателефонував невідомий і, назвавшись представником банку, запропонував убезпечити його банківський рахунок від шахраїв. Чоловік необачно погодився та виконав усі інструкції співрозмовника, продиктувавши конфіденційну інформацію щодо своєї банківської картки. І невдовзі з його рахунка зникло 56 тисяч гривень. Зрозумівши, що став жертвою афериста, вдарив на сполох і звернувся до правоохоронців. За даним фактом у поліції відкрили кримінальне провадження за ч. 1-ю ст. 190-ї Кримінального кодексу України «шахрайство», у рамках якого розшукують зловмисника.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Мляво, але позитивно
Читати
Земля годує
Читати
Податкова амністія в дії
Читати
I очно, і дистанційно
Читати
Доступно більше електрики
Читати
Назад не повернуть
Читати
Iз добривами проблема
Читати
Війна зближує
Читати
Приватизація триває
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове