Архів
Вівторок,
21 лютого 2023 року

№ 8 (20000)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Екоцид

Від моря до горя — крок!

Катастрофічне обміління Каховського водосховища загрожує блокам Запорізької АЕС

Василь ПІДДУБНЯК.

РОСІЙСЬКІ загарбники кілька місяців поспіль скидають дніпровську воду на Каховській ГЕС. Скидають цілеспрямовано і цинічно. Рівень води в одному з найбільших у світі штучних морів стрімко падає. Так, як ніколи у своїй історії не падав навіть у роки неприродних посух!

Вода оголює піщані береги, являючи оку марсіанські ландшафти, залишає мальовничі балки, забирає у сотень тисяч людей посушливого півдня насущне і святе — воду.

Водосховище вже зараз називають українським Аралом. Колишнє Аральське море на теренах Казахстану і Узбекистану у 60-х роках минулого століття перетворилося на зону екологічного лиха. Не чути на ньому ні пароплавних гудків, ані сплеску риб, ні криків чайок…

Така доля чекає, вочевидь, і наше море.

— Поки що проблем із водозабором у верхній ділянці Дніпровської ГЕС нема, але рівень води у нижній неконтрольовано знижується. Через це великі населені пункти, які беруть воду з останньої, зокрема Енергодар, Мелітополь і Бердянськ, наразилися на проблему водопостачання, — заявив на позачерговому засіданні Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій перший заступник начальника Запорізької ОВА Геннадій Тімченко. — Наразі ці міста перебувають у тимчасовій окупації, тому вплинути на ситуацію ми не можемо. Значне зниження рівня води у Каховському водосховищі негативно впливає на технічні процеси на ЗАЕС. Рівень 13,2 метра є мінімальним для забору води в охолоджувальний резервуар. У разі зупинки подачі води почнуться проблеми з охолодженням реакторів, а це призведе до катастрофи.

Деякі вітчизняні фахівці, зокрема декан факультету біології, географії і екології Херсонського державного університету Ігор Пилипенко, звертають увагу не лише на нинішні проблеми, пов’язані з окупацією, а й на довоєнні. Для підтримання Каховського водосховища у стані нормального водного балансу рівень його поверхні має становити 16 метрів над рівнем моря. А становить? Із торішнього вересня (майже за пів року до початку війни! — В. П.) це непорушне правило ігнорувалось. І вже тоді рівень води у водосховищі стрімко «поплив». А тут російська агресія і її супутниця — анархія «кримського розливу».

«До 2014 року до Криму по Північнокримському каналу надходило 1,2 кубічного кілометра води щороку, — сказав професор Ігор Пилипенко одному із вітчизняних видань. — Воду споживали сільське господарство і промисловість. Нею ж підживлювалися кримські водосховища, звідки міста брали воду для житлово-комунального господарства. Після втрати Україною контролю над Північнокримським каналом і відновленням росіянами його експлуатації у Крим пішла значно більша кількість води, ніж кубічний кілометр, бо заповнювалися водосховища, ресурси яких за ці роки істотно вичерпалися. Вода в Крим ішла, найімовірніше, надміру».

За однією рукотворною аномалією — інша. Нині Північнокримський канал експлуатується цілорічно. А раніше восени подачу води припиняли і канал висихав. Експлуатаційники кілька місяців готували штучну ріку до нового сезону. Сезон цей завжди і неухильно відкривався з початком весняних польових робіт. Нині ж вода тече безперервно і безконтрольно.

Окупанти ще й руйнують гідротехнічні споруди.

Урядовий сайт оприлюднив нові кричущі факти. Так, згідно зі спостереженнями експертів найбільшої гідрогенеруючої компанії у державі «Укргідроенерго», великий обсяг води, що скидається через Каховську ГЕС, пов’язаний не з пошкодженням останньої, а з умисними діями російських зайд, що відкрили шлюзи станції, побоюючись форсування Дніпра українськими військовими. У зв’язку з цим Прем’єр-міністр доручив підготувати для Президента України інформаційні матеріали щодо реальної ситуації навколо Каховської ГЕС та водосховища з метою надання їй публічного міжнародного розголосу.

Єдиний реальний вихід з обставин, що склалися, — це міжнародний тиск на окупанта, аби змусити його закрити шандори та не допустити розкручення гуманітарної, екологічної та ядерної катастроф.

Ситуація з подачею води до водойм-охолоджувачів реакторів на Запорізькій АЕС, зважаючи на відсутність доступу української сторони до цього об’єкта, вимагає окремого врегулювання за участі МАГАТЕ.

Уряд на позачерговому засіданні Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій наголосив на необхідності забезпечити пошук альтернативних технологічних рішень для безперебійної роботи водозаборів на підприємствах, які подають питну воду населенню Дніпропетровської, Запорізької та Херсонської областей.

Воно то так, але цей «пошук альтернативних рішень» визрів так пізно — аж коли смажений півень у мундирі російського окупанта в одне відоме народу місце не клюнув.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Мляво, але позитивно
Читати
Земля годує
Читати
Податкова амністія в дії
Читати
I очно, і дистанційно
Читати
Доступно більше електрики
Читати
Назад не повернуть
Читати
Iз добривами проблема
Читати
Війна зближує
Читати
Приватизація триває
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове