Архів
Вівторок,
21 лютого 2023 року

№ 8 (20000)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну

Олена БЕГМА.

Споживча панорама

Наче й мало купив...

СТАТИСТИКА соціологічних досліджень свідчить про те, що майже дві третини співвітчизників нині живуть у режимі жорсткої економії — купують лише найнеобхідніше, цілеспрямовано шукаючи акційні пропозиції. І все ж пересічній сім’ї рідко коли вдається вкластись у мінімальний купівельний бюджет.

В Україні за час війни через шалену споживчу інфляцію дуже зросла сума середнього чека разової покупки у продуктовій крамниці. Людина наче й мало придбала, а гаманець істотно потоншав. Наприклад, на початку року в Одесі та Києві один пересічний похід у магазин витрушував із кишені 350 гривень. У Вінниці покупець за раз зазвичай сплачує на касі 297 гривень, у Житомирі — 284, у Харкові та Львові — трохи більше ніж 270 гривень.

Овоч імпортний, а дешевший за вітчизняний

УКРАЇНЦІ знають, що парникові овочі вітчизняного виробництва у нас коштують переважно дорожче за імпортовані, ті ж турецькі. Чому так? Адже, здавалось би, вирощене вдома мало б бути дешевшим…

Різниця у вартості наших овочів та закордонних продиктована дефіцитом електроенергії в Україні. Місцеві виробники заклали затрати на придбання потужних генераторів для теплиць та пальне, необхідне для їхньої роботи, у нинішню ціну на свої овочі. Це по-перше. А по-друге, у турецьких аграріїв пряма собівартість виробництва овочів нижча. І, нарешті, є ще третій чинник – уже соціальний, який залежить від купівельної спроможності населення. Згідно з даними Держстату, за війну прибутки населення впали більш як на чверть. Тож люди стали значно менше купувати овочів і фруктів, «задовольняючись» найдешевшими крупами та хлібом соціальних сортів. От виробники овочів і компенсують недоотримані прибутки від продажу дорогої тепличної городини за рахунок штучного подорожчання продукції.

Комуналка зростає, як на дріжджах

ЯК УЖЕ писала наша газета, на час дії воєнного стану в нас було запроваджено мораторій на підвищення цін на комунальні послуги. Втім, як виявилося, не на всі з них. Багатьом українцям приходять збільшені платіжки за комірне. Загалом, за звітними відомостями Держстату, торік комунальні послуги подорожчали на 5,3%. Найбільше — на 25,1% — утримання прибудинкових територій. За вивезення сміття тепер доводиться сплачувати пересічно на 14,7% більше, за послуги з утримання багатоквартирних будинків — на 2,3%, за гарячу воду і опалення — на 0,2%. Хіба що вартість природного газу зменшилась на 0,4%...

Крім компослуг, за рік значно підскочили ціни на проїзд у транспорті — на 41%, на медикаменти — на 20,7%, зв’язок — на 13,3%.

Твердий сир: натуральний чи підробка?

НАЙЧАСТІШЕ виявляють фальсифікати серед вершкового масла та сирів. Нерідко виробники замінюють натуральні тваринні молочні жири, які мають бути у складі цих продуктів, пальмовою олією та якимись штучними інгредієнтами. Чи можна якось відрізнити натуральний твердий сир від підробки?

Досвідчені споживачі кажуть, що є два простих способи. Перший: відламайте маленький шматочок сиру і спробуйте з натиском катати його між пальцями. Доброякісний сир, незалежно від жирності, ламатиметься, від нього відлітатимуть крихти. А ось сир із рослинними компонентами подібний до пластиліну — скатається в грудочку. Другий: залиште шматок сиру за кімнатної температури щонайменше на пів години. Натуральний сир виділить небагато жиру. А фальсифікат покриється шаром крапель і стане помітно блискучим. Це означатиме, що перед вами «сирний продукт».

І не забувайте, купуючи сир, неодмінно читати його склад. Інгредієнтів у ньому має бути небагато, а найліпше, коли всього два: натуральне незбиране молоко і сичужний фермент. Будь-які консерванти, емульгатори, олії, цукор і т.д. говорять про те, що перед вами не натуральний продукт.

Якщо мийний засіб, то без фосфатів

КАБМІН своїм розпорядженням обмежив уміст фосфатів у мийних засобах для пральних та посудомийних машин, ручного миття й очищення.

Руйнівний вплив цих хімічних речовин на людський організм загальновідомий. Якщо говорити про потрапляння фосфатів у їжу, то їх надлишок призводить до зміщення балансу кальцію і фосфору в організмі. Як наслідок — кістки стають крихкими, зуби псуються. Фосфати здатні викликати почуття занепокоєння, безсоння і розлад шлунка. У процесі прання вони не вимиваються остаточно з одягу, тож потім потрапляють на шкіру. Через надходження надлишкової кількості фосфатів в організм може порушуватися функ­ціонування печінки, нирок, скелетних м’язів, відбуваються зміни в обміні речовин і загострюються хронічні хвороби.

Годі говорити про те, який ефект на довкілля справляють фосфати. Потрапляючи у водойми, вони стають добривом для водоростей, відтак останні надміру розмножуються, спричиняючи цвітіння води. А це своєю чергою зумовлює загибель більшості водних мешканців та значне погіршення якості води.

Довірили банкам свої кревні

ПИТАННЯ заощаджень вельми актуальне для наших громадян, які вже рік живуть за воєнного стану та економічної кризи. Станом на 1 січня поточного року, повідомляє НБУ, у 67 вітчизняних банках перебувало 933,6 млрд грн вкладів фізичних осіб. 606,9 млрд грн із них — це кошти до запиту. Найбільше грошей українців зберігається у державному ПриватБанку — 333,9 млрд грн. Друге місце за Ощадбанком, якому довірили 166,7 млрд грн, далі йдуть Райффайзен банк — 57,2 млрд грн, Універсал банк — 49,2 млрд грн, Сенс банк — 43 млрд грн. До топ-10 фінансових установ із максимальними вкладами громадян України увійшли також ПУМБ, Укрсіббанк, Укрексімбанк, Укргазбанк та OTP-банк.

Чимало економістів не радять закуповувати долари та євро, аби не створювати ажіотажу навколо валюти. Вони рекомендують робити заощадження у гривні, курс якої, за прогнозом аналітиків, зберігатиме стабільність.

 Нагадаємо, що в Україні після початку повномасштабної війни на 20,2% зменшилася кількість діючих структурних підрозділів банків. Нині їх налічується 5336, а раніше було на 1349 більше.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Мляво, але позитивно
Читати
Земля годує
Читати
Податкова амністія в дії
Читати
I очно, і дистанційно
Читати
Доступно більше електрики
Читати
Назад не повернуть
Читати
Iз добривами проблема
Читати
Війна зближує
Читати
Приватизація триває
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове