Архів
Вівторок,
21 лютого 2023 року

№ 8 (20000)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • З літопису воєнних днів

У голові не вкладається

Леонід ЛОГВИНЕНКО.

Харківська область.

Служба безпеки України повідомила: у Харкові затримали агента, який коригував російські ракетні удари по місту. А напередодні було заарештовано сільську голову, яка зрадила не лише державу, а й своїх односельців.

НА ЗНІМКУ, оприлюдненому в Інтернеті, — чоловік із татуюванням на плечі: двоголова курка, тобто герб рф. За даними слідства, цей суб’єкт збирав інформацію і передавав її російським спецслужбам. Затримали виродка саме під час «роботи» на своїх господарів, котрі обіцяли йому щомісяця 70 тисяч гривень — Іудину зарплату за вбивства харків’ян і руйнування їхніх помешкань...

За що платили «срібняки», видно з оприлюдненої переписки. Куратор зрадника дає йому завдання — вештатися по Харкову і фіксувати місця, де базуються українські військові. Він радить також прислухатися до розмов, вивідувати інформацію у друзів і знайомих, проте не ставити прямих запитань, аби не викликати підозри. На ці настанови зрадник відповідає, що вже знає місце базування військових. Бачив він і позашляховик спецпідрозділу «Кракен» (за цими «крутими» хлопцями російські спецслужби полювали особливо настирно; відомо про щонайменше три випадки, коли ворожі ракети влучали саме туди, де з’являлися «кракени»). Чоловіку оголосили підозру за статтею про несанкціоноване поширення інформації щодо розміщення ЗСУ. Суд постановив узяти поплічника ворога під варту, йому загрожує до 12 років ув’язнення.

Чимало коментарів в Інтернеті під новиною зводилося до такого: ну дадуть йому 12 років, а що далі? Після закінчення тюремного строку цього манкурта, найімовірніше, випустять на волю, де він одержить нові завдання. Люди не вірять, що перебування у в’язниці змусить зрадника хоч якось покаятися. «Милосердя» до подібних негідників не подобається багатьом українцям: мовляв, він прирікав земляків на смерть, а йому на фото замальовують обличчя, не повідомляють прізвища та імені.

«Це не вкладається в голові», — каже моя знайома, коментуючи ситуацію.

А мені якраз зрозуміло. Цей чолов’яга — наркоман: за дозу матір рідну продасть. Правоохоронці розповідають, що чимало навідників саме серед залежних від наркотиків... Утім, причина ще й в іншому – «рускій мір» у мізках. Цікава подробиця: завербований, видаючи місцезнаходження військових, просить куратора, аби стріляли акуратніше, бо неподалік, мовляв, його житло. Отож чудово розуміє, що робить.

Не вкладається в голові і зрадництво місцевих керманичів, які перейшли на бік ворога. Для тих, що були під окупацією, можна знайти причини зради – хтось боявся за своє життя, а дехто хотів зберегти владу, вплив і гроші... А от сільська голова з Красноградського району, який глибоко в тилу й не був окупований, — інший випадок. Загрози втратити щось у неї не було. І ця людина добровільно підпряглася служити ворогові.

За повідомленнями спецслужб і Офісу генпрокурора, посадовиця надавала російським окупантам інформацію про розміщення нашої військової техніки, озброєння, особового складу армії на території району, місця розташування укриттів, терцентрів комплектування Збройних сил та відділів поліції, де відбувались наради представників влади. Тримала рашистів у курсі й стосовно заходів з охорони мостів і шляхопроводів, мінування тощо, передавала списки мобілізованих військових та учасників АТО/ООС. Ще й власноруч склала «досьє» на патріотичних жителів району під назвою «Вредители». Чи не за подібними списками потім приходили московити до українців в окупованих селах і містах, аби катувати їх та вбивати?

Відомо, що напередодні повномасштабного вторгнення в Україну росія спрямувала сюди десятки агентів. Вони зверталися до керівників громад із посланнями, що їх не зачеплять, коли росія переможе... Бувало, шантажували дітьми чи іншими родичами, що мешкають за «поребриком». Мовляв, потерпіть, прийде московія, вас визволить, і все стане добре. Для цієї головихи добра вже не буде, адже її судитимуть за державну зраду в умовах воєнного стану.

Цікаво, що затримана, нині безпартійна, балотувалася на голову ОТГ від «Блоку Кернеса — Успішний Харків», раніше працювала секретарем громади. Серед депутатів сільради — більшість від цієї політсили... Та й по області їх обрано чимало. Отож справа Кернеса живе.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Мляво, але позитивно
Читати
Земля годує
Читати
Податкова амністія в дії
Читати
I очно, і дистанційно
Читати
Доступно більше електрики
Читати
Назад не повернуть
Читати
Iз добривами проблема
Читати
Війна зближує
Читати
Приватизація триває
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове