Архів
Вівторок,
21 лютого 2023 року

№ 8 (20000)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Неоголошена війна

«Жива стіна» Бахмута

Михайло ВЕДМІДЬ.

За підсумками зустрічі у форматі «Рамштайн» міністр оборони Сполучених Штатів Америки Ллойд Остін заявив, що США і союзники «хочуть подбати, аби Україна могла захистити себе в майбутньому, попри те, чи спробує росія застосувати свої повітряні сили… Ми бачимо, що у рф є досить багато літаків. І саме тому ми наголошуємо, що повинні зробити все, що від нас залежить, аби Україна отримала якнайбільше техніки від нас… Ми будемо працювати над цим ще активніше, тому що загрози існують».

НАСТІЛЬКИ «кучеряво» сказано, що відразу й не зрозуміти конкретики. Ну що таке «подбати»? Таки надати Україні літаки чи ще одну батарею ППО «Петріот»? Чи, може, більше танків або «Стінгерів» із «Джавелінами»? Втім, із контексту все ж таки, на наш погляд, стає зрозумілим, що йдеться про надання Україні бойових літаків. Хоч саме про це — нібито ані слова, то й присікатися до сказаного формально неможливо.

Тут важливішими є інші слова Остіна з тієї ж промови, які містять хоч і трохи розмиту, та все ж таки конкретику: «Ми допоможемо Україні перейти у контрнаступ навесні». А як саме допоможуть — то вже поле для припущень та роздумів аналітиків, військових і політиків.

У москві, наприклад, зрозуміли таким чином, що США на чолі з НАТО не постачатиме Україні винищувачів, і висловили з цього приводу задоволення. Тобто кожен розуміє по-своєму, так, як йому вигідніше або хочеться.

Ну, а щоб більш-менш об’єктивно розібратися з цим питанням, подивімося на ситуацію на фронтах очима Генштабу ЗСУ та західної преси. Минулого тижня російські війська продовжували намагатися захопити Бахмут. Тим часом, поки вони втрачають сотні бійців у кривавих боях, українські інженерні війська споруджують лінію оборони за межами міста. Про це повідомила The Washington Post. За інформацією видання, Краматорськ, Часів Яр і Костянтинівка можуть стати новими лініями оборони — там уже є укріплені заздалегідь підготовлені позиції. Тому командири на місцях кажуть, що будь-який відступ буде обмеженим, а в разі відходу з Бахмута виснажливі бої триватимуть.

Бахмут нині є «фортецею» та «живою стіною», і ЗСУ продовжують захищати цю територію, аби Україна мала змогу готуватися до визволення від загарбників усіх тимчасово окупованих земель. Про це на початку тижня сказав Володимир Зеленський. «Ситуація в Бахмуті — найскладніша з усіх ситуацій, які є на території нашої держави. Найскладніше і найгарячіше саме на цьому напрямку. Я б ще додав Вугледарський напрямок». Як наголосив Президент, не просто так з’явилося словосполучення «фортеця Бахмут»: «На жаль, фортеця — жива. Я маю на увазі, фортеця з живих людей, жива стіна. Така дорога ця війна для історії нашої держави».

І цю стіну ворог безупинно довбає, намагаючись повністю знищити. А це — люди, наші захисники, наші герої… Тож не можна не погодитися з Главою держави стосовно ціни нинішньої війни…

Наприкінці тижня акцент бойової активності окупантів на Сході України трохи змістився: основні зусилля загарбники зосередили на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках.

На міжнародному рівні головною подією минулого тижня стала Мюнхенська безпекова конференція (МБК) — найавторитетніший у світі форум, присвячений міжнародній безпеці. Для цього у Баварії (ФРН) зібралися очільники держав та урядів, авторитетні дипломати і лідери думок світового рівня. Вже не один рік поспіль чи не основною темою у Мюнхені є дискусії про так званий новий світовий порядок, тобто правила співіснування держав у світі, що змінюється.

Багато хто пригадує, як 16 років тому, 2007-го, володимир путін виступив тут із «мюнхенською промовою», в якій оголосив, що росія вимагає більшої ролі у світі. Тоді мало хто зрозумів, наскільки серйозними були плани путіна з демонтажу світової архітектури безпеки. Згодом, після нападу рф на Грузію, а відтак і на Україну, таке розуміння при-йшло. Тож нині колективний Захід ламає голову над гарантіями безпеки, після того як росія програє. Окрім війни проти України, учасники МБК обговорювали ядерний конфлікт з Іраном, ситуацію в Індо-Тихоокеанському регіоні, напруженість у відносинах Заходу та Китаю, конфлікт на Близькому Сході. Також порушували теми зміни клімату, голод і бідність у світі.

Що ж до України, то Володимир Зеленський заявив — сигнали, які надійшли Києву з Мюнхена, свідчать, що росія програє війну. Він наголосив — керівники країн-партнерів підтвердили свої обіцянки й надалі допомагати Україні, зокрема збільшити постачання озброєнь. Також, за словами Президента, наша країна дістала чіткі сигнали про те, що рф буде притягнута до відповідальності за всі ті злочини, які вчинила на території України.

Утім, тут багато що залежатиме не тільки від ситуації на фронті, а й від позиції лідерів Заходу, зокрема Євросоюзу, в разі військової поразки росіян. Скажімо, вже сьогодні дехто з них відкрито говорить про можливість негативних наслідків у разі тотального програшу рф у війні. Серед них — новообраний президент Чехії Петр Павел та президент Франції Емманюель Макрон. При цьому обидва виступають за військову поразку країни-агресорки, але лише для того, аби Київ мав міцніші, ніж москва, позиції на мирних переговорах, якими і має завершитися війна. Крім того, Макрон повторив оприлюднену на конференції тезу, що не підтримує зміни режиму в росії, оскільки всі варіанти, крім володимира путіна, в межах нинішньої системи здаються йому «гіршими».

Про це ж сказав і відставний генерал НАТО Петр Павел: «Коли Сили оборони України скрізь виб’ють росіян, то ми матимемо колапс самої росії, де ні з ким буде розмовляти про режим гарантій безпеки. З колапсом росії ми матимемо багато проблем, яких не усвідомлюємо зараз». При цьому він висловив сумнів, що Україні вдасться визволити свою територію повністю.

Ну а яким буде остаточний вердикт «сильних світу цього» (реальний, а не декларативний), дізнаємося трохи згодом.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Мляво, але позитивно
Читати
Земля годує
Читати
Податкова амністія в дії
Читати
I очно, і дистанційно
Читати
Доступно більше електрики
Читати
Назад не повернуть
Читати
Iз добривами проблема
Читати
Війна зближує
Читати
Приватизація триває
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове