Архів
Вівторок,
21 лютого 2023 року

№ 8 (20000)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Не накопичуйте солей в організмі

Ольга КОМАР, нутриціолог.


Чимало людей скаржаться на відкладення солей, болі у суглобах, попереку, пальцях рук і ніг. Все це не дає вільно рухатися та повноцінно жити. Солі відкладаються не лише в кістково-хрящовій системі, вони можуть вражати увесь організм. Як зарадити «соляним покладам» і очиститися від них?

НАЙБІЛЬШЕ відкладається солей кальцію та сечової кислоти. Вони «облюбовують» переважно суглоби та міжхребцеві диски, спричиняючи розростання кісткової тканини. З віком ураження добре видно на «покручених» пальцях рук і ніг, колінах. Часто це супроводжується гострим болем, особливо вночі та над ранок, доки людина не розходиться.

З очевидних симптомів відкладення солей у попереку — гострий біль, що виникає, як простріл. Якщо вони відкладаються в шийно-грудному відділі, це може зумовити головний біль, напруження в м’язах, біль, що віддає в руку, серце й навіть печінку.

Та солі відкладаються й у м’яких тканинах: м’язах, простаті, підшлунковій залозі, сполучній тканині, що добре видно навіть на рентгенівських знімках та УЗД. Людині болить, вона з різною ефективністю лікує той чи інший орган, а починати треба з першопричини — виведення солей.

Чому ж організм, що раніше добре виводив надмір солей, не може впоратися з цією функцією? На це є кілька причин.

Найперша — недостатнє споживання води та неякісне харчування. Вода забезпечує обмін солей в організмі, що сприяє їхньому виведенню природним шляхом. Якщо людина п’є менше літра води на день та має порушений обмін речовин, вони осідають і акумулюються в різних органах.

Із продуктів, що провокують їх відкладення, передусім треба назвати надмірне споживання солі, цукру, всіх солодощів і хлібобулочних виробів, м’яса, а також томатних соусів і кетчупів. Ці продукти закисляють організм, а саме кисле середовище сприяє відкладенню солей і розмноженню патогенної мікрофлори.

Досить часто схильність організму до подагри та інших видів відкладення солей передається в спадок. Каталізатором до їхнього запуску може бути стрес, знижений імунітет, зміна гормонального тла. Тоді падає опірність організму та функція щодо обміну речовин.

Переломи також призводять до порушення кровопостачання, іннервації суглобів і відкладення солей у цих місцях і навіть набряків. Адже солі провокують застій рідини в місцях свого скупчення, зокрема на руках і ногах.

Викривлення хребта, набуте замолоду, в зрілому віці може спровокувати розвиток остеохондрозу. А на його ґрунті — відкладення солей у міжхребцевих дисках. Отож останні втрачають свою еластичність, деформуються.

Причин відкладення солей багато, й чимало з них можна уникнути, перейшовши на натуральну збалансовану їжу. А за пів години перед трапезою для підтримки водного балансу неодмінно випивати склянку теплої води.

Які ж найдієвіші системи очищення та профілактики відкладення солей можна порекомендувати? Я прибічник профілактики, отже, раджу допомагати організмові бути здоровим.

Дієва метода з профілактики накопичення та виведення солей у домашніх умовах — очищення рисом. Це можна робити двічі на рік. Дві столові ложки білого рису промити, залити 500 мл води, довести до кипіння. Хвилину покип’ятити і поміняти воду. Так змінювати воду п’ять разів протягом варіння. У п’ятій доварити рис до готовності. Ніяких спецій, солі, жиру не додавати. Такий рис їсти протягом місяця зранку натще. Після його прийому нічого не пити й не їсти протягом чотирьох годин. А тоді — звичний сніданок.

Виварювання рису в п’яти водах потрібне, аби перетворити його на сорбент, який убере в себе солі й виведе їх з організму. Найактивніший викид починається з 15-го дня. Солі виводитимуться звідусіль: із судин, суглобів, хребта. Втім, разом із ними можуть виходити й потрібні речовини. Тому з 10-го дня очищення потрібно споживати препарати та продукти, багаті на калій, магній, кальцій. Доречними будуть лимони, яблука, печена картопля, пшоно, курага, банани.

Інша метода помічна, коли солі відкладаються в ногах, провокуючи появу п’яткових шпор, подагри та набряків. Вивести солі з нижньої частини ніг можна водно-содовими примочками. Чайну ложку соди залити 0,5 л перевареної води. Коли перешипить, у цей лужний розчин занурити гольфи до колін, трішки здушити, вдягнути, не перетискаючи ноги, зверху замотати целофановою плівкою та лягти спати. Протягом ночі крізь шкіру солі виводитимуться. Так робити 10 ночей поспіль.

У народній медицині відома очисна рослина — золотушник, або золота різка. Вона як сорбент вимиває різні види солей, які утворюються при порушенні роботи печінки, за цукрового діабету. Настоєм цієї трави нормалізують сольовий обмін. Запарити в склянці окропу чайну ложку золотушнику, настояти дві години, процідити. Розділити на дві частини, долити в кожну 100 мл гарячої води, спожити за два прийоми за 30 хвилин до їди. Курс — місяць.

Протипоказання: ниркова і серцева недостатність, індивідуальна непереносимість, вагітність.

Ефективно очищає від солей люцерна. Рослина справляє м’який сечогінний ефект, нормалізує водний баланс, сприяє виведенню солей із м’яких тканин, зокрема нирок, простати, а також із кісток та судин. Це справжня знахідка для людей, що мають проблеми сечостатевої системи, адже сприяє унормуванню її роботи.

Препарати на основі лопуха за рахунок оксикоричних кислот мають детоксикаційний, сечогінний і кровоочисний ефект. Сприяють виведенню з крові сечової кислоти, сечовини, аміаку, токсинів, поліпшують функцію нирок і печінки, посилюють діурез. Крім того, нормалізують водно-сольовий обмін.

Є потужна лінійка препаратів-антиоксидантів, які не лише додають енергії, призупиняють процеси старіння, а й перешкоджають окисленню організму, відновлюють обмін речовин, створюють сприятливе лужне середовище. Саме в такому середовищі якнайліпше виводяться солі й не відкладаються нові. Це допоможе, зокрема, позбутися сольових наростів на кісточках пальців рук і ніг.

Для запобігання утворенню та для виведення солей дуже важливо пити достатньо води. Та не кожна вода в цім допоможе. Важливо, щоб вона була не тільки чиста, а й мала середньолужний рН, нормалізувала водно-сольовий і кислотно-лужний баланс, а отже, на клітинному рівні очищала від надміру шлаків. Для цього є спеціальні добавки в пакетиках, які додаються до звичайної води, надаючи їй цих надзвичайних властивостей, роблячи справжньою оздоровчою живою водою.

Перед застосуванням рекомендацій порадьтеся з вашим лікарем.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове