Архів
Вівторок,
21 лютого 2023 року

№ 8 (20000)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Про зміни ритму серця

Павло ЄВДОКИМЕНКО,

ревматолог.

До них належать: тахікардія — прискорення ритму; екстрасистолія — перебої у скороченнях, «зайві» скорочення серця; миготлива аритмія — хаотичне скорочення та безладна діяльність.

ПОРУШЕННЯ ритму серця можна відчути не завжди, хоча найчастіше збій все-таки дається взнаки. Поширений симптом тахікардії — відчуття тремтіння в ділянці серця. Ще може бути задишка, запаморочення, біль у грудях, утома, слабкість, потемніння в очах.

Утім, ці симптоми не завжди говорять про наявність захворювання, оскільки різка зміна серцебиття є досить поширеною реакцією й може бути просто відповіддю на стрес, поспіх і хвилювання.

Як зрозуміти, маєте природну реакцію організму на стрес чи необхідно звертатися по медичну допомогу?

Є симптоми, за яких слід обов’язково записатися до лікаря. Йдеться про будь-яку незрозумілу задишку, потемніння в очах або невмотивовані непритомності, стан, близький до знепритомніння (хочеться схопитися за щось, аби не впасти), відчуття, що серце б’ється надто повільно чи надто швидко, а також біль у грудях, котрий поєднується з будь-яким із цих симптомів.

Які ж обстеження треба зробити за аритмії? Перше — ЕКГ (електрокардіограму). Однак ЕКГ може виявити аритмію з першого разу тільки тоді, коли вона має постійний або стійкий характер. Оскільки для багатьох видів аритмій властивий тимчасовий (пароксизмальний) характер, то часто виникає потреба цілодобового спостереження. Пацієнт день і ніч носить на собі спеціальний прилад, який протягом цього часу знімає ЕКГ за нормального режиму життєдіяльності хворого.

До речі, подібні монітори дають можливість протягом доби реєструвати ще й тиск.

Також є індивідуальні прилади для вимірювання тиску, які, крім цього, показують і ритм серця. Йдеться про ехокардіографію — ультразвукове дослідження, яке призначають, аби визначити розміри порожнин серця, його скорочувальну здатність, стан клапанного апарата. Крім цих досліджень, потрібно перевірити рівень гормонів щитоподібної залози та рівень цукру в крові.

За аритмії допоможуть відповідні ліки, призначені фахівцем. Також під наглядом лікаря можна застосовувати фітотерапію — спеціальний збір лікарських рослин. По столовій ложці трави деревію, шишок хмелю, коріння валеріани та листя меліси (продають в аптеці) засипати у літровий термос і залити літром окропу. Щільно закривши термос, акуратно його збовтати. Настоювати збір у термосі годину, після чого процідити крізь ситечко та пити по чверті склянки 3-4 рази на день. Курс — 2-3 тижні. За доброї переносимості — до 5-6 тижнів. Повторювати цей курс можна двічі-тричі на рік.

Увага! Цей збір протипоказаний вагітним, дітям, а також за індивідуальної непереносимості будь-якого з компонентів.

За почастішання ритму серця та аритмії дуже корисна спеціальна дихальна гімнастика — животом. Лягти на спину на рівну поверхню. Ліву руку покласти на грудну клітку, а праву — на ділянку пупка. Зробити повільний вдих животом, без участі грудної клітки, а потім повільний плавний видих животом, намагаючись залишати грудну клітку нерухомою. Так дихати 5 хвилин. Під час такої простої дії заспокоюється нервова система, може навіть виникнути сонливість. Цю дихальну вправу можна посилити таким способом. Пальцем правої руки закрити праву ніздрю й зробити повільний плавний вдих животом через ліву ніздрю, а потім повільний плавний видих животом через ліву ніздрю. Так зробити тричі. Потім те саме зробити з іншою ніздрею: пальцем правої руки закрити ліву ніздрю та зробити три глибокі вдихи-видихи через праву.

Затим протягом хвилини повторити першу дихальну вправу — животом через обидві ніздрі, як було описано.

Цю вправу добре робити на ніч чи в стресових станах, за панічних атак. Вона заспокоює, відновлює ритм серця, допомагає стабілізувати тиск.

Але у незначної кількості людей вправа може спричинити зворотну реакцію — збуджувати. Тому після перших разів виконання вправи необхідно простежити за своїм станом, виміряти тиск. За появи будь-якого дискомфорту дихальні вправи припинити.

Лікування аритмії вимагає ще й певних правил харчування. Не вживайте їжу, якщо збуджені або перебуваєте в поганому стані, а також одразу після охолодження та перегрівання. Під час трапези не відволікайтеся на читання й розмови, ліпше зосередьтеся на тому, щоб ретельно пережовувати їжу. Вставайте з-за столу з легким відчуттям голоду.

Перед застосуванням рекомендацій порадьтеся з вашим лікарем.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове