Архів
Вівторок,
21 лютого 2023 року

№ 8 (20000)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Фітокорекція мозкового кровообігу

Василь КУТІШЕВСЬКИЙ,

судинний нейрохірург.

Живлення головного мозку здійснюється через великі магістральні судини і залежить як від стану серцево-судинної системи (тонусу та розміру судин, роботи серця), так і від властивостей крові. Нормальна діяльність головного мозку забезпечується не тільки припливом артеріальної крові, важливе значення має також відтік крові венозною системою — тобто баланс артеріальної та венозної крові.

ДЛЯ аналізу кровопостачання мозку до уваги беруть загальний стан серцево-судинної системи, кровопостачання верхньої або нижньої частини тулуба. Так, депонування крові нижче діафрагми виявляється за наявності геморою, маткових кровотеч у жінок, доброякісної гіперплазії передміхурової залози в чоловіків, хронічної патології кишківника, варикозного розширення вен нижніх кінцівок. Згадана вище патологія опосередковано свідчить про недостатність надходження крові до головного мозку.

Порушення балансу кровонасичення мозку артеріальною та венозною кров’ю є одним із чинників, що порушує регулювання мозком стану загального кровообігу. Це провокує такі відхилення в роботі органів як прямо, за рахунок створення депо крові в окремих частинах тіла, внаслідок чого послаблюється плин крові, так і опосередковано: впливаючи на регулювальну функцію щитоподібної залози, надниркових залоз і статевих органів.

Про якість кровопостачання мозку можна судити з деяких особливостей. Якщо людина прокидається відпочилою, відчуваючи легкість у голові, — це ознаки збалансованого кровообігу. Помітний дискомфорт переважно в потиличній ділянці після пробудження говорить про послаблення венозного відтоку. Про недостатність надходження артеріальної крові великою мірою свідчать скарги на тиск у скронях, запаморочення, сонливість посеред дня.

Встановивши ступінь кровонаповнення в артеріях і венах — швидку чи повільну, високу чи низьку, — можна розпочати корекцію порушень.

Залежно від типів мозкового порушення дослідники умовно розділили пацієнтів на дві категорії: «керівників» та «виконавців».

«Керівники» характеризуються такими ознаками: порушеннями припливу крові внаслідок атеросклеротичного ураження судин або високого тонусу — компенсація відбувається за рахунок збільшення фракції серцевого викиду, який клінічно виявиться артеріальною гіпертензією, денною сонливістю, почервонінням обличчя, болем у скронях.

Для «виконавців» характерним є порушення венозного відтоку, внаслідок чого знижується над­ходження артеріальної крові, насамперед за рахунок зміни роботи серця в бік зменшення серцевого викиду. Люди з такими ознаками зазвичай довго не можуть заснути, страждають від запаморочення, шуму у вухах, мають бліде обличчя.

Для корекції стану «керівника» потрібно посилити відтік крові з головного мозку. Для цього використовують таку фітосуміш: траву омели, вовконога, жовтозілля, м’яти довголистої, материнки, буркуну, плакун-трави, багна, корінь півонії, шишки хмелю — все в рівних кількостях. Чайну ложку суміші залити склянкою окропу, настояти годину. Випити за 1-2 рази. Напій справляє м’які гіпотензивну та заспокійливу дії, нормалізує тонус судин, обмінні процеси міокарда, зменшує фракцію серцевого викиду (тобто працює за принципом бета-блокатора).

Перед сном рекомендуються теплі ванни для ніг. На шийний відділ хребта наноситься крем, що містить ефірні олії ялиці, ялівцю, герані, лимона, лавра, лаванди, гвоздики. Крем або мазь з умістом ефірних олій цих рослин, можна придбати в аптеці. Або вичавити трохи будь-якого крему (наприклад, дитячого) та капнути на нього кілька крапель олії однієї чи двох зі згаданих вище рослин.

Дія крему знеболювальна, протизапальна, підвищується тонус м’язів, збільшується рухливість суглобів. Завдяки чому знімаються спазми м’язів шийного відділу, розріджується кров. Курс оздоровлення — місяць.

«Виконавцю» показаний інший збір: по чайній ложці трави первоцвіту і трави рутвиці. Залити 150 мл окропу, настояти годину, випити перед сном. Трава первоцвіту містить, крім інших компонентів, тритерпеноїди (глікозиди) та вітамін С. Імовірно, саме їхня унікальна комбінація забезпечує зменшення так званого слизу в крові та призводить до поліпшення венозного відтоку з головного мозку. Трава рутвиці рекомендується для поліпшення серцевої діяльності, нормалізації пульсу, уповільнення ритму серцевих скорочень. Курс — місяць.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове