Архів
Вівторок,
14 лютого 2023 року

№ 7 (19999)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Запитання — відповідь

Оформлення права власності на пай

Підготувала
Надія ЛЕВЧУК.

«Як оформити право власності на земельну ділянку, отриману у спадок?» — запитує Марина Пилипівна із Прилук Чернігівської області.

ЧИМАЛО українців володіють земельними частками (паями), право на які вони набули згідно з Указом від 08.08.1995 №720/95 «Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям». Відповідно до цього указу, право на земельний пай засвідчується сертифікатом. Оскільки сертифікат засвідчує лише право його власника на отримання земельної ділянки (а не право на саму ділянку), то цей документ не визначає меж земельної ділянки, а тільки вказує її площу в умовних кадастрових гектарах і вартість.

Оформлення права власності на земельну ділянку регламентовано Законом України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)». Для цього необхідно виконати певні дії:

— звернутися до місцевого управління «Центр надання адміністративних послуг» (ЦНАП) із письмовим клопотанням про надання дозволу на розроблення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості). До заяви необхідно додати: копію сертифіката на земельну частку (пай);

— отримавши рішення про надання дозволу, звернутися до землевпорядної організації та укласти договір на розроблення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості);

— за результатами розроблення технічної документації зареєструвати земельну ділянку в Державному земельному кадастрі із присвоєнням їй кадастрового номера та отримати витяг із Державного земельного кадастру про земельну ділянку (пай);

— звернутися до місцевого управління ЦНАП із письмовим клопотанням про затвердження технічної документації із землеустрою для оформлення земельної ділянки у власність, додавши до клопотання витяг із Державного земельного кадастру;

— отримавши рішення про затвердження проєктної документації, звернутися до державного реєстратора сектору державної реєстрації речових прав на нерухоме майно управління ЦНАП та здійснити реєстрацію права власності на земельну ділянку. Отримати витяг про державну реєстрацію права власності на нерухоме майно — земельну ділянку (пай).

Нагадуємо, що, відповідно до ст. 13-ї Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)», у разі якщо до 1 січня 2025 року власник невитребуваної земельної частки (паю) або його спадкоємець не оформив права власності на земельну ділянку, він вважається таким, що відмовився від одержання земельної ділянки.

Така невитребувана земельна частка (пай) за заявою відповідної сільської, селищної, міської ради на підставі рішення суду передається у комунальну власність територіальної громади, на території якої вона розташована, у порядку визнання майна безхазяйним.

За позовом власнику невитребуваної земельної частки (паю) у разі пропуску строку для оформлення права власності на земельну ділянку з поважної причини суд може визначити додатковий строк, достатній для такого оформлення. У разі відсутності земель сільськогосподарських угідь колективної власності така земельна частка (пай) може бути виділена в натурі (на місцевості) за рахунок земель запасу комунальної власності відповідної територіальної громади (за наявності таких земель).

Упродовж семи років із дня державної реєстрації права комунальної власності на земельну ділянку, сформовану з невитребуваної земельної частки (паю), забороняється передача її у приватну власність (крім передачі її власнику невитребуваної земельної частки (паю) або його спадкоємцям).

У разі якщо спадкодавець мав право на земельну частку (пай), але за життя не одержав сертифіката на право власності або помилково не був внесений до списку, доданого до Державного акта про колективну власність на землю відповідного сільськогосподарського підприємства, спадкоємці мають звернутися до суду з позовною заявою.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Воєнний стан продовжено
Читати
Харчі б’ють по кишені
Читати
Блокують «зерновий коридор»
Читати
Тепер «повноцінний» очільник
Читати
У безпеці
Читати
Робимо свої боєприпаси
Читати
Без совісті й людяності
Читати
Початок покладено
Читати
Продають ще один порт
Читати
Приживаються на чужині
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове