Архів
Вівторок,
14 лютого 2023 року

№ 7 (19999)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Енергоспоживання

Прощання з «лампочками Iлліча»

Григорій РУДЬ.

В Україні стартувала масштабна програма обміну старих ламп розжарювання на світлодіодні. Навіщо? Чим нас не влаштовує звична «лампочка Ілліча»? Ціною? Але ж за цим показником традиційна скляна груша потужністю 25 ват цілком доступна. «Лампочка Ілліча» надміру зажерлива? Так до цієї ненаситності ми давно призвичаїлись…

ТАК думав і увесь цивілізований світ аж до 1962 року, коли група Ніка (Миколи) Голоняка, американського професора русинського (українського) походження розробила перший світлодіод — прообраз нинішніх LED-ламп. Закарпатець іще тоді передбачив: світлодіоди замінять лампу розжарювання Томаса Едісона та покращать якість та ефективність використання світлових джерел. Так і сталося.

Черга скористатися геніальним винаходом співвітчизника підійшла нарешті і до України.

Не було б щастя, як мовиться у народі. Нинішня війна б’є навідліг не лише по наших душах, а й по українській енергосистемі. Доводиться заощаджувати кожен ват і кожен кіловат. Скрізь і щодня, інакше — біда!

Один із виходів з енергоскрути — широке впровадження у виробничу і комунальну сферу, у наш повсякденний побут LED-ламп.

Світлодіодна лампа від надійних виробників служить близько 100 тисяч годин. Це майже в 40 разів довше, ніж термін життя звичайних лампочок розжарювання.

Звичайні LED-лампи для дому потужністю лишень 10-12 Вт здатні дати стільки необхідного для комфорту світла, скільки дають уп’ятеро і більше потужніші «лампочки Ілліча». Та є одне «але». Не кожен українець матеріально спроможний придбати економні джерела світла. Благо, над цим «але» влада задумалася. І навіть почала діяти.

Ще 16 січня у тестовому режимі був запущений механізм обміну ламп розжарювання на енергоощадні, світлодіодні. Ще через два тижні у так званому бета-режимі реалізація програми почалася в Києві, Вінниці, Черкасах, Одесі та Львові, а вже до кінця лютого LED-лампи мають надійти до найменших сіл країни.

На першому етапі планується замінити близько 500 тис. ламп у шістьох областях. Загалом же уряд планує зробити програму енергозбереження «достатньо тривалою для того, щоб усі громадяни України могли скористатися цією можливістю».

У Мінекономіки повідомили, що частка населення в структурі споживання електроенергії для освітлення домівок становить в Україні 40%. Чимало! А от перехід на LED-лампи у побуті скоротить цей показник на 7-10%.

Придбання для нашої держави близько 30 млн світлодіодних ламп профінансує Єврокомісія. Її глава Урсула фон дер Ляєн наголосила: 50 млн таких ламп у близькій перспективі заощадять Україні 1 ГВт електро-енергії. А це — річний обсяг виробництва однієї АЕС.

Обмін старих «лампочок Ілліча» на сучасні LED-лампи розпочався. Програма обміну передбачає наступне.

Попередньо замовити лампи можна через застосунок «Дія». Коли вони з’являться у вказаному людиною відділенні Укр-пошти, у Дію прийде повідомлення. Забрати лампочки можна буде протягом п’яти днів. Зробити обмін можна лише один раз, повторне подання заявки в Дії блокуватиметься.

Якщо людина не має застосунку, їй для обміну треба прийти у відділення Укрпошти з одразу п’ятьма (менше не можна!) справними лампами розжарювання, паспортом, ідентифікаційним кодом. Щоправда без попередньої реєстрації, лампи зможуть обміняти лише за їх наявності.

Важливо!

«Якщо людина вдома виявить, що одна чи кілька отриманих ламп не працюють, вона зможе замінити їх у відділенні Укрпошти. Такий обмін можна здійснити один раз, повертати несправні лампи потрібно в пакуванні виробника. Без упаковки обмін не здійснюється», — пояснили в пресслужбі Укрпошти.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Воєнний стан продовжено
Читати
Харчі б’ють по кишені
Читати
Блокують «зерновий коридор»
Читати
Тепер «повноцінний» очільник
Читати
У безпеці
Читати
Робимо свої боєприпаси
Читати
Без совісті й людяності
Читати
Початок покладено
Читати
Продають ще один порт
Читати
Приживаються на чужині
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове