Архів
Вівторок,
14 лютого 2023 року

№ 7 (19999)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарНаша пошта
  Версія для друку          На головну

Визволена Херсонщина

Підготував

Василь ПІДДУБНЯК.

Після восьмимісячної окупації, вчиненої російськими мародерами, степовий край поволі оговтується від лиха. Попри зиму навіть у зруйновані села знову повертаються люди і комунальні блага — електрика, вода, поштовий зв’язок…

У скрутну годину жителям області допомагає вся Україна, а також зарубіжні благодійники. Ось що повідомляє Херсонська ОВА.

Зусиллями 26-ї бригади спецтранспорту ЗСУ відновлено міст через річку Інгулець у селі Давидів Брід. На споруді встановлені залізні прольоти з дерев’яним покриттям — тож мостом може рухатися не лише легковий, а й вантажний транспорт. Село звільнили торік 4 жовтня — його мешканці довгі місяці чекали на відновлення однієї з головних «артерій», що пов’язує їх з іншими населеними пунктами. Міст став до ладу за сприяння Державної спеціальної служби транспорту і оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія».

До Нововоронцовської тергромади прибула машина пожежної допомоги із Норвегії. Автівку передали у місцевий підрозділ ДСНС. Допомогли рятувальникам краю благодійники із організації Feine Ukraine — Verein der deutsch-ukrainischen Zusammenarbeit, волонтерка Анна Ремпель та працівники телебачення Торонто. Організація «Демократична Сокира» доправила авто з Норвегії до України. Крім пожежної машини, Нововоронцовська громада отримала гуманітарний вантаж від британської організації Together We Can. Це теплий одяг та харчі.

У медзаклади Херсона привезли нове обладнання. Благодійники з Німеччини та Швеції передали сучасний апарат УЗД. Також до міста доправлено новий гінекологічний кабінет та сучасні німецькі УЗД-апарати Siemens для обласного онкодиспансеру та обласної дитячої лікарні. Це обладнання від Львівської регіональної ради та Золочівської тергромади.

В Новокаховській громаді у звільнених селищах видали перші після повномасштабного вторгнення росії пенсії. Виплати отримали жителі Козацького і Веселого, які раніше отримували їх поштою.

Нова пошта відновила роботу третини своїх відділень у Херсоні. Наразі вже працюють 8 відділень, а до кінця місяця планується відкриття ще двох. Щодня у місто компанія доставляє понад 3000 посилок та вантажів із продуктами, одягом, ліками тощо. Усі необхідні речі можна отримати у відділеннях, які працюють щодня з 9:00 до 17:00, або замовити на адресу. Кур’єрська доставка Нової пошти працює без вихідних у 5 районах Херсона та доправляє не тільки посилки, а й вантажі вагою до 1000 кг.

Близько 10 тис. жителів звільнених територій отримали допомогу від міжнародних громадських організацій, благодійників та волонтерів. Привезли і безкоштовно роздали людям продуктові набори, хліб, консервацію, готові обіди, питну воду, свіжі овочі, дитячий одяг, ковдри, гігієнічні набори та іншу необхідну продукцію.

Укрпошта відновила роботу відділення у Бериславі. Тут можна отримати наступні поштові послуги: відправити або одержати посилку, сплатити комунальні послуги, купити товари першої необхідності, отримати (чи відправити) грошовий переказ, пенсійні виплати та інші грошові допомоги.

Червоний Хрест передав 426 «буржуйок» для регіону. Їх розподіляють між жителями Посад-Покровського, Благодатного, Солдатського, Зеленого Гаю та Барвінка. В цих населених пунктах відсутнє централізоване газопостачання. Загалом за увесь час співпраці з командою Херсонської ОВА Товариство Червоного Хреста доправило до деокупованого краю майже 8,5 тисячі «буржуйок». Їх передали для потреб жителів Херсона, Нововоронцовки, Борозенського, Чорнобаївки, Берислава, Дудчан, Архангельського, Калинівки та Високопілля.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Воєнний стан продовжено
Читати
Харчі б’ють по кишені
Читати
Блокують «зерновий коридор»
Читати
Тепер «повноцінний» очільник
Читати
У безпеці
Читати
Робимо свої боєприпаси
Читати
Без совісті й людяності
Читати
Початок покладено
Читати
Продають ще один порт
Читати
Приживаються на чужині
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове