Архів
Вівторок,
14 лютого 2023 року

№ 7 (19999)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Увага: фейк!

Брехливого собаку чути здалеку

StopFake.org.

Росія вдається до брехні постійно. Це продукт як для внутрішнього, так і для зовнішнього вжитку. Всі держави брешуть. Дехто це називає дипломатією, дехто політикою. Але більшість із них, коли їх ловлять на брехні, змінюють курс. Відмінність росії від інших держав у тому, що вона продовжує брехати далі.

У СОЦІАЛЬНИХ мережах поширюють відео, на якому нібито американський президент Джо Байден підтверджує, що Третя світова війна вже почалась. Мовляв, для наступу в Україні використовуватимуть техніку та літаки з американськими пілотами й екіпажами.

Це маніпуляція, частина відео із вирваною з контексту цитатою. Останню взяли з виступу Байдена на конференції Палати представників Демократичної партії у Філадельфії ще в березні 2022 року. Американський президент чітко говорить про те, що військова агресія росії проти України не переросте у Третю світову війну. Далі він зазначає, що подібне можливе за умови, якщо разом зі зброєю США направлятимуть в Україну американських спеціалістів. Саме цю частину промови й використали для маніпуляції.

Російська пропаганда всіляко підкреслює, що в Україні йде Третя світова, для пояснення тривалості та невдач так званої спеціальної воєнної операції — мовляв, рф воює не з Україною, а з «колективним Заходом».

Анонімні телеграм-канали поширюють слова прессекретаря російського президента Дмітрія Пєскова, що, мовляв, російський бізнес запропонував нагороду за кожен спалений західний танк, і це гарно стимулює військово­службовців рф знищувати закордонну техніку в Україні.

Роспропаганда систематично поширює фейки про «досягнення» у знищенні західної техніки. Нещодавно росіяни розповідали, буцімто знищили чотири американські бронемашини Bradley і танк М1 Abrams — попри те, що цієї зброї в Україні ще нема.

Також ворожі пропагандистські медіа розповсюджують фото начебто виготовленої в Україні плитки шоколаду. На обгортці зображений хлопчик у шоломофоні з траурною стрічкою. Нібито шоколад називається «Смерть Альошки». Мовляв, прототипом образу на обгортці став реальний хлопчик Олексій із Бєлгородської області рф, який вітав російських військових. Тепер буцімто йому бажають за це смерті. Ця світлина — фейк. Вперше її опублікували у проросійській соціальній мережі. В описі зазначили: «Українці бажають смерті дитині за те, що вона пишається своєю країною». Як повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, ця соціальна мережа є каналом розповсюдження антиукраїнської та антиамериканської пропаганди англійською мовою. Значна частина публікацій — колажі та інше графічне наповнення. Фейк підхопили російські медіа. Історія про хлопчика справді гуляла російським інформпростором навесні 2022 року. Відповідні сюжети зняли прокремлівські телеканали, зокрема щодо зустрічі хлопчика з російськими військовими та фотосесії у військовій формі.

Російська пропаганда використала образ дитини, щоб дегуманізувати українців в очах росіян. Мовляв, українці хочуть знищити всіх росіян, у тому числі й дітей.

В Литві активно поширюється фейк про те, що через кількість біженців з України зростає рівень злочинності в цій балтійській країні. Що більшість українських шукачів притулку є представниками організованої злочинності.

Це також фейк. Дані щодо числа злочинів у Литві наводить видання Delfi: 2021 року поліція зафіксувала 42 525 випадків, 2022-го кількість кримінальних злочинів зросла до 45 710. Однак такі коливання не зумовлені війною чи напливом біженців, оскільки у 2020 році литовська поліція зафіксувала навіть більше злочинів, ніж у 2022-му, — 46 306.

Російська пропаганда з перших днів війни намагається представити українських біженців як злочинців або терористів, що становлять культурну та економічну загрозу для ЄС — для того аби зменшити підтримку України та українців.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Воєнний стан продовжено
Читати
Харчі б’ють по кишені
Читати
Блокують «зерновий коридор»
Читати
Тепер «повноцінний» очільник
Читати
У безпеці
Читати
Робимо свої боєприпаси
Читати
Без совісті й людяності
Читати
Початок покладено
Читати
Продають ще один порт
Читати
Приживаються на чужині
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове