Архів
Вівторок,
14 лютого 2023 року

№ 7 (19999)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • З літопису воєнних днів

Кам’янські спритники

Микола НЕЧИПОРЕНКО.

Дніпропетровська область.

Треба ж такому статись: у перший день вторгнення росії в Україну власникам ТОВ «Фермери та приватні землевласники» (далі «ФПЗ) запропонували за прийнятною ціною придбати азотні добрива — карбамід. Пропозиція надійшла від ТОВ «Хімпромгруп», що діє у Кам’янському.

— МИ обома руками вхопилися за цю пропозицію, бо наближався час підживлення озимих, — згадує комерційний директор ТОВ «ФПЗ» Василь Доценко. — Попри шок від путінської «спецоперації» того ж таки дня уклали угоду на 110 тонн карбаміду вартістю майже три мільйони гривень.

ТОВ «ФПЗ», створене на Дніпропетровщині обласною фермерською асоціацією, обслуговує чималу армію місцевих аграрних товаровиробників. Товариство й раніше мало справи з кам’янським комбінатом «Азот», а також із заснованим при ньому ТОВ «Хімпромгруп». Оскільки ніяких непорозумінь при цьому раніше не виникало, то навіть неодмінна попередня оплата, затребувана цього разу, не викликала побоювань.

Проте несподівано замовникам повідомили, що добрива будуть не кам’янського «Азоту», а з Узбекистану. Їх, мовляв, доставлять у порт болгарського міста Бургас, а звідти везтимуть автомобілями. Тож землеробам доведеться почекати. А директор «Хімпромгруп» Сергій Островський відбув до Болгарії організовувати перевезення добрив.

Наступна новина огріла дніпропетровських фермерів ніби обухом: Островський, виїхавши за кордон... зник. Рідна фірма Сергія Анатолійовича оголосила свого керівника у розшук.

Фермерське товариство Дніпропетровської області зажадало втручання правоохоронців у підозрілу ситуацію. Нацполіція і прокуратура відкрили кримінальне провадження за ч. 3-ю ст.190-ї ККУ — шахрайство. Тим часом до здійнятого галасу фермерів ТОВ «ФПЗ» доєднались і скривджені голоси дніпровського товариства ТТК «Вест». Власники його постраждали значно більше. «Хімпромгруп» мав продати йому рідких азотних добрив аж на дев’ять із добрячим хвостом мільйонів гривень.

Далі виявилося, що, крім ТОВ «ФПЗ» і ТТК «Вест», «Хімпромгруп» подібним чином пошив у дурні ще мінімум п’ять сільськогосподарських компаній у Дніпровському та Павлоградському районах.

Час ішов, а слідів зниклих директора «Хімпрому» і корабля з добривами не знаходили. Майже через пів року юридична служба товариства «ФПЗ» з’ясувала, що Нацполіція і прокуратура порізно та разом тишком-нишком… припинили досудові розбірки. Мовляв, фактів оплати за угодою постачання мінеральних добрив у банківських установах не виявлено (насправді ж їх і не виявляли!). Правоохоронці дійшли висновку, що «криміналом-шахрайством» тут і не пахне. Навіч елементарні цивільно-правові та господарські відносини між підприємницькими товариствами. Так що, шановні фермери, годі галасувати, паняйте до суду і з’ясовуйте стосунки зі своїми кривдниками.

Фермери таки звернулися до Бабушкінського райсуду міста Дніпра. Але не для того, аби самотужки шукати управу на шахраїв. У їхній позовній заяві зазначено: «Під «дахом» прокуратури відбулося пограбування фермерів області». З чим суд і погодився.

Що тут зчинилося! Слідчі квапливо запевнили заявників: ваші клопотання будуть задоволені в найкоротший термін.

Але розслідування так і не продовжилося. Причина банальна: через перебої з постачанням електроенергії у слідчому управлінні «зависають» комп’ютери, тому справа «застрягла».

Немало сільгоспвиробників Дніпропетровщини не змогли навесні цього року підживити посіви своїх озимих, бо не дочекалися обіцяного і наперед оплаченого карбаміду. Це означає, що недобрали на врожайності. Ризикують вони без добрив вирощувати хліб і наступного сезону, позаяк коштів у них тепер катма. В умовах війни держава про фермерів фактично забула. А місцеві правоохоронці не квапляться виручати аграріїв-годувальників. До речі, як стверджують у ТОВ «Фермери і приватні землевласники», не лише Сергій Островський, а й чимало інших працівників ТОВ «Хімпромгруп» виїхали за межі України, сховавшись хто де, як миші під віником. Цікаво, як їм, людям призовного віку, вдалося втекти під час воєнного стану, та ще й із чималим капіталом?

Фермери Дніпропетровщини звернулися до Мінагрополітики та до Генпрокуратури України, де їх запевнили, що карну справу щодо їх ошуканства взято на контроль. Однак досі якихось зрушень не помітно. Втім, у фермерів вистачить терпіння, аби відвоювати своє.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Воєнний стан продовжено
Читати
Харчі б’ють по кишені
Читати
Блокують «зерновий коридор»
Читати
Тепер «повноцінний» очільник
Читати
У безпеці
Читати
Робимо свої боєприпаси
Читати
Без совісті й людяності
Читати
Початок покладено
Читати
Продають ще один порт
Читати
Приживаються на чужині
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове