Архів
Вівторок,
14 лютого 2023 року

№ 7 (19999)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • З приводу

Наразі ситуація контрольована

Олена КОЩЕНКО.

«В Україні готові до можливого повного знеструмлення, але наразі ситуація контрольована», — запевнили в НЕК «Укренерго».

Російські терористи регулярно завдають ракетних ударів по наших об’єктах критичної інфраструктури, намагаючись енергетично «розхитати» області та посіяти паніку серед населення. У листопаді минулого року Володимир Зеленський повідомив, що по Україні було випущено 4500 ракет, чимало з яких влучили у трансформаторні підстанції, із допомогою яких вироблювана електроенергія розподіляється і доставляється споживачам. Через що у регіонах, а іноді й загалом по країні траплялися тривалі аварійні відключення електрики.

Водночас російські телеграм-канали розповсюджують брехливі тези щодо вимкнень електроенергії в Україні. Наприклад, що в нас на сході та півдні подовгу нема світла нібито через те, що електрику перенаправляють до західних областей. Інша безсовісна брехня, поширювана російськими ботами в Мережі, — вимкнення електроенергії бувають не стільки через атаки рф, скільки через те, що Україна, мовляв, досі експортує її — продає країнам ЄС. Хоча Пре­м’єр-міністр Денис Шмигаль вже неодноразово запевняв: Україна від 11 жовтня припинила продаж електрики до Євросоюзу. Що вже казати про потік «страхачок» про «повне знищення енергосистеми», через яке країна на довгі місяці зануриться у цілковиту темряву…

Звичайно, живучи у стані постійного стресу й очікування нових обстрілів, українцям доводиться тяжко. Багато хто зневірився, занепадає духом. І вже навіть приготувався, як мовиться, до найгіршого. А що кажуть експерти — чи варто співвітчизникам боятися «енергетичного апокаліпсису»?

Ситуація з електрикою наразі справді складна. Особливо на деокупованих територіях та у прифронтових населених пунктах. Якщо ж говорити про тилові міста, то найбільше проблем у Києві та області, а також на Вінниччині, Полтавщині, Черкащині, Одещині та в деяких інших містах і районах. За фаховими оцінками, нині в Україні зруйновано або пошкоджено 50% об’єктів енергетичної інфраструктури. Зокрема, вже майже не залишилося непошкоджених вузлових підстанцій та мереж, що транспортують електро­енергію. Втім, запевняють енергетики, тотальної руйнації енергосистеми немає і ситуація в цілому у масштабах країни контрольована. Хоча, найімовірніше, в режимі вимкнень електрики українцям доведеться жити до початку квітня. А за умови продовження ворожих обстрілів об’єктів енергетичної інфра­структури планові та аварійні відключення можуть стати частішими та довшими.

Водночас вітчизняні енергопідприємства готові і до найгіршого сценарію. Органи державної, місцевої влади й енергетики мають плани і на випадок такого розвитку подій.

І все ж гендиректор енергопостачальної компанії YASNO (структурний подрозділ Групи ДТЕК) Сергій Коваленко «енергетичний апокаліпсис» у країні вважає малоймовірним. При цьому він закликав співвітчизників зменшити навантаження на енергомережу і дав таку пораду: «Будьте готові до різних варіантів, навіть до найгірших. Продумайте варіанти, які допоможуть вам перечекати довге відключення. Краще зараз це зробити, ніж потім бідкатись і звинувачувати когось».

Ну і, звичайно ж, проживати періоди без світла нам допомагає відповідний психологічний настрій. Аби навіть у складних ситуаціях тримати емоційну рівновагу, не зламатись і остаточно не занепасти духом під час війни. У зв’язку з чим хотілося б навести слова Віктора Франкла — австрійського психіатра і філософа, колишнього в’язня нацистського концтабору: «Першими зламалися ті, хто беззастережно і безапеляційно вірив, що скоро все закінчиться. Потім — ті, хто не вірив, що це взагалі колись закінчиться. Вижили ті, хто зумів сфокусуватися на своїх справах, без очікувань наперед того, що ще гіршого із ними може трапитись».

До того ж більшу частину зими ми пережили. Весна вже в дорозі!

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Воєнний стан продовжено
Читати
Харчі б’ють по кишені
Читати
Блокують «зерновий коридор»
Читати
Тепер «повноцінний» очільник
Читати
У безпеці
Читати
Робимо свої боєприпаси
Читати
Без совісті й людяності
Читати
Початок покладено
Читати
Продають ще один порт
Читати
Приживаються на чужині
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове