Архів
Вівторок,
14 лютого 2023 року

№ 7 (19999)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарНаша пошта
  Версія для друку          На головну

Земельний ринок: виклики війни і реалії

Олег ГРИГОРЕНКО.

На самому початку повномасштабного вторгнення росії в нас припинилось укладення угод із купівлі-продажу наділів сільськогосподарського призначення. Прогнозувалося, що у регіонах істотно впаде й ціна за гектар, оскільки людям буде не до купівлі землі… В Україні вже 11 місяців триває воєнний стан. І що ж? Попри агресію рф земельний ринок продовжує діяти, як і раніше, угоди укладаються. А подекуди середня ціна за пай навіть істотно зросла.

ТАК СТАЛОСЯ, що після 24 лютого минулого року через ризикованість користування держреєстрами в Україні доступ до них нотаріусів і держреєстраторів було закрито. Через це неможливо було укладати угоди з нерухомістю. Втім, ситуація змінилася 24 травня 2022 року, коли знову запрацювали Держреєстр речових прав на нерухоме майно і Державний земельний кадастр. Урядовою постановою №564 передбачено нові правила роботи земельного кадастру на період режиму воєнного стану.

Згідно з даними Міністерства аграрної політики і продовольства, за час, що минув від початку повномасштабних загарбницьких дій рф, на українському ринку землі було підписано 42,2 тисячі угод, які охоплюють площу 78,5 тисячі гектарів. У списку найактивніших регіонів (за площею земель, стосовно яких зареєстровано правочини) — Хмельницька область, де продано 8,5 тис. га сільськогосподарських угідь, Вінницька і Полтавська — по 8,5 тис. га, Кіровоградська — 8 тис. га, а також Дніпропетровська — 7,8 тис. га.

Для порівняння: у цілому станом на сьогодні за увесь період функціонування ринку землі (а він стартував 1 липня 2021 року) укладено 143 тисячі земельних угод сукупним обсягом 323 тисячі гектарів. Лідерами за земельними площами, щодо яких зафіксовано правочини, за увесь період є Харківщина (39,5 тис. га), Дніпропетровщина (29 тис. га), Полтавщина (26,3 тис. га), Кіровоградщина (26,1 тис. га), Херсонщина (21 тис. га). Втім, навіть такий, здавалося б, вражаючий обсяг (сотні тисяч гектарів проданих наділів за увесь період функціонування ринку землі) видається не дуже помітним на тлі загальної площі орної землі в Україні — близько 43 млн га. Адже це менше 1% від сукупного обсягу. Нескладно порахувати, що більша частина проданої землі, найімовірніше, — це видані згідно з вітчизняним законодавством 2-гектарні ділянки для ведення особистого селянського господарства.

Тим часом середня ціна гектара землі нині в Україні становить 52 462 гривні (близько 1420 доларів). Це на 47% більше проти аналогічного періоду минулого року. Так дорого земля не коштувала від часу запуску ринку. Хоча якщо звернутися до статистики по областях (без урахування окупованих територій), то вартість проданої землі сільськогосподарського призначення різниться. Так, за даними аграрного відомства, на початку січня найвища ціна гектара землі усталилася в Івано-Франківській області: 292,7 тис. грн (близько 8 тисяч доларів). Також лідерами за вартістю гектара є Донецька область, хоча там під час війни було укладено всього 22 земельні угоди — 244,7 тис. грн, Київська — 212,7 тис. грн (понад 3 тисячі земельних угод), Львівська — 107,8 тис. грн, Житомирська — 88,8 тис. грн. Найдешевша земля в Сумській області — 11 тисяч гривень за гектар.

Нагадаю: ще до 24 лютого минулого року пересічна ціна сільгоспділянок в Україні була 34-39 тисяч гривень за гектар. Як бачимо, вартість у гривнях земельних наділів зросла. Хоча у доларовому вираженні це не дуже відчутно — на 5%. Але економісти наголошують: навіть у такі складні часи земля залишається доволі надійним активом як для гривневих інвестицій. Адже землю на відміну від інших видів нерухомості (як-от будинок) неможливо повністю знищити. Зважмо й на те, що з 2024 року ринок землі буде відкрито для юридичних осіб, що позначиться на цінах — вони неодмінно зростуть. Відповідно підніметься й орендна плата за земельні наділи.

Тим часом нинішнього року навряд чи буде великий стрибок у дохідності від здачі земельних ділянок в оренду. Можливо, збільшення не перевищить 8% річних, прогнозують фахівці. А стосовно вартості самих паїв, то, за статистичними даними сусідніх європейських країн, можна очікувати, що після нашої Перемоги (а вона неодмінно буде!) земля в Україні може подорожчати у два рази чи й більше, а через сім-вісім років — на 200%. Як вважають спеціалісти інвестиційних компаній, за десять років ціна української землі може зрости до 15 тисяч доларів за гектар.

І наостанок хочемо нагадати про таке. Як уже повідомляла наша газета, в Україні з 1 січня 2023 року з’явився новий вид податку — мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ) щодо земельної ділянки. Віднині податок на землю поширюється на власників та користувачів сільськогосподарських ділянок, які розташовані за межами населених пунктів, а також у їхніх межах. Однак останнє стосується лише тих, у кого розмір ділянки 0,5 га і більше, йдеться в Податковому кодексі. Власники ж земельних ділянок у населених пунктах чи дачних (садових) кооперативах від сплати МПЗ звільняються. Також податок не сплачуватимуть ті фізособи, які не отримають відповідного податкового повідомлення від органу контролю у визначені терміни. 2023 року середній розмір податку становитиме 1,2-1,3 тис. грн за гектар. Проте 2024-го він збільшиться до 1,4-1,5 тис. грн.

Такі нові «правила гри», а також ціни на вітчизняному земельному ринку.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Воєнний стан продовжено
Читати
Харчі б’ють по кишені
Читати
Блокують «зерновий коридор»
Читати
Тепер «повноцінний» очільник
Читати
У безпеці
Читати
Робимо свої боєприпаси
Читати
Без совісті й людяності
Читати
Початок покладено
Читати
Продають ще один порт
Читати
Приживаються на чужині
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове