Архів
Вівторок,
14 лютого 2023 року

№ 7 (19999)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарНаша пошта

Добрий господар

Сторінку підготували Тетяна РОЗДОБУДЬКО
і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Де живе збудник фузаріозу

ЗА ТРИВАЛОГО зберігання картоплі втрачається частина врожаю. Найчастіше на бульбах з’являється суха гниль. Звідки вона береться, якщо до сховища закладали цілком здорові бульби, і як з нею боротись?

Суха гниль картоплі, або фузаріоз, вважається одним із найпоширеніших і найнебезпечніших захворювань. Грибок швидко передається, тож якщо нічого не робити, можна втратити до 20% врожаю.

Багато хто думає, що хвороба виникає через неправильне зберігання. Цього не можна виключати. Взагалі ймовірність зараження бульб фузаріозом є на всіх стадіях вегетації, як у ґрунті, так і в погребі.

Суха гниль особливо й небезпечна тим, що легко переноситься із землею, залишається на бульбах у місцях їхнього зберігання.

Тобто насамперед це хвороба ґрунту! І починати боротьбу із сухою гниллю слід саме з його лікування.

Збудник — грибок фузаріозу — існує практично в будь-якому ґрунті. Його активність дається взнаки за сприятливих для нього умов. А любить він землю, перенасичену азотом або добре угноєну. Так що, якщо ви захоплюєтеся надмірними підживленнями, очікуйте на неприємності.

Спори, які сплять у землі до певного часу, починають проникати у посаджену картоплю крізь тріщинки або ранки. Хвороба активно розвивається, уражуючи коріння, стебло і листя. У період цвітіння починає спостерігатися сумнозвісне фузаріозне в’янення. Кінчики верхніх листків стають світлими, білястими, далі починає хворіти стебло. На ньому з’являється наліт рожевого кольору, потім хвороба проникає всередину, на зрізі помітна зміна кольору на ранній стадії. Розвиток куща сповільнюється, й рослина поступово в’яне.

Картопля може заразитися сухою гниллю не тільки на стадії розвитку бульб. Викопавши цілком здорові на вигляд картоплини і заклавши їх на зберігання, за півтора-два місяці на них можна спостерігати буруваті плями, які поступово збільшуються, стають запалими. Зрештою бульби перетворюються на тверді й легкі м’ячики.

Проблема в тому, що фузаріоз не лікується. Йому можна запобігти, уповільнити поширення, але уражені бульби все одно будуть псуватися. До того ж це захворювання «тягне» за собою чимало різних інфекцій і грибків, які здатні позбавити певної частини врожаю.

Якщо хвороба вже наявна в ґрунті, то потрібна обробка. Варто кілька років поспіль сіяти на цій ділянці сидерати. Вони добре живлять і чистять землю.

Не зайвою буде обробка ґрунту фітоспорином.

Необхідно зменшити внесення азотних добрив або взагалі від них відмовитись, бодай тимчасово. Так само доцільно утриматися від застосування гною, надто свіжого.

Якщо забезпечити на ділянці сівозміну, то можна уникнути появи не тільки сухої гнилі, а й багатьох інших хвороб.

Слід прибирати з ділянки бадилля та бур’яни, позаяк там можуть бути спори грибка.

А ще — обробляти картоплю перед посадкою; садити сорти, стійкі до захворювань.

Якщо ви виявили хворобу під час зберігання картоплі, то за два місяці до закладання нового врожаю на зберігання погріб потрібно просушити і обробити одним із фунгіцидів. Робити це треба заздалегідь, аби препарат потім не потрапив на бульби.

Існує народний метод боротьби із сухою гниллю у погребі. Картоплю після викопування ретельно перебирають, просушують й одразу при закладанні в погріб пересипають бульби просіяним деревним попелом.

Версія для друку          До списку статтей

ВІДОМО, що несучість курей безпосередньо залежить від кормового раціону. Він, утім, буде неповноцінним, якщо птиця не одержуватиме вітамінів і мікроелементів. Джерелом цих корисних речовин здебільше є зелень, недарма дбайливі господарі теплої пори випускають чубарочок попорпатись у садку, на городі. А чим замінити траву взимку і ранньої весни? Дамо щодо цього поради в наступному випуску.

Заголовок ще одного важливого матеріалу говорить сам за себе — «Складові щедрого врожаю». Розглянемо, що потрібно кожній популярній городній культурі починаючи від стадії насіння, аби вона добре віддячила за турботу.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове