Архів
Вівторок,
14 лютого 2023 року

№ 7 (19999)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарНаша пошта

Добрий господар

Сторінку підготували Тетяна РОЗДОБУДЬКО
і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Вся увага на насінку

ГОЛОВНЕ у вирощуванні картоплі — доброякісний насінний матеріал. Як вважають фахівці, основна причина мізерних урожаїв на невеликих присадибних і садово-городніх ділянках — використання вироджених бульб (80% від усіх факторів!).

За кілька десятиліть після введення картоплі в культуру стали помічати, що врожайні сорти починають хворіти і дають зовсім малу віддачу. Лише через століття встановили, що чинником захворювання і виродження крохмалистої є віруси. Зовні вірусні захворювання даються взнаки пожовтінням стебел і листя, відставанням у рості, нерівномірним забарвленням або сильним знебарвленням жилок на листі (некрози). Кущі стають низькими, листя дрібнішає і ніби піднімається догори («готика»). Особливо сильно вироджуються бульби в жаркому сухому кліматі півдня і південного сходу нашої країни.

Аби мати високоякісний і здоровий насінний матеріал, необхідно:

— намагатися час від часу купувати хоча б невелику кількість перевіреної насінки високих репродукцій. Створити для вирощування найліпші умови: свіжа ділянка, на якій картоплю не вирощували тривалий час; внесення органічних і мінеральних добрив; достатній полив;

— у південні регіони завозити з північних областей сортовий матеріал, купуючи його тільки у спеціалізованих аграрних підрозділах чи у приватних авторитетних картоплярів.

На жаль, більшості городників ці шляхи отримання здорового насіннєвого матеріалу практично недоступні. Транспортні витрати зараз такі, що везти картоплю з північних регіонів на Південь або Схід України невигідно. Поштові витрати теж у кілька разів перевищують вартість самих бульб. І залишається єдиний варіант підтримання більш-менш здорового стану насіннєвих бульб — ретельний відбір із того, що у вас є.

Робити це слід не лише у період копання, а починаючи із самої весни, після появи сходів картоплі чи й раніше — під час пророщування бульб. Відбирайте їх за формою, забарвленням шкірочки, а потім і за виглядом проростків.

У період вегетації рослин відмітьте ті, що виділяються зростанням, хорошим станом стебел і листя. При цвітінні відстежте, аби квіти були однакових форми і забарвлення. Копаючи вирощене, спершу вибирайте бульби, позначені заздалегідь. Відбирайте картоплини з тих кущів, де їх більше, і щоб вони були однакових розміру та забарвлення.

Ще одна важлива умова при відборі бульб на посадку: намагайтеся викопувати їх із зазначених кущів якомога раніше і тільки за перших ознак того, що рослина припиняє вегетацію, листя почало жовтіти, а шкірка бульб грубіє і не шкребеться.

Чим довше бульби перебувають у ґрунті, тим більше вони накопичують захворювань, вірусів, інфекцій.

Передпосадкову підготовку картоплі починайте одразу ж після збирання: сортуйте строго за розміром, просушіть, прозеленіть. При цьому перегрівання бульб є неприпустимим.

Купувати насінний матеріал треба восени. В цей час бульби перебувають у стані біологічного спокою. Під час транспортування, перебирання, затарювання вони майже не травмуються.

Якщо вдалося придбати цінний сорт навесні, то перед пророщуванням краще видаліть травмовані паростки. При цьому хоча і можлива втрата врожаю, та бульби виростуть здоровими, що дуже важливо для насінного матеріалу.

Існує думка, що оптимальний розмір насінки має бути з куряче яйце. Так, запасу поживних речовин у такій бульбі достатньо, для того щоб виросли паростки з хорошою кореневою системою, здатною забезпечити кущ. І все ж дрібніші, але здорові бульби кращі, позаяк знижується витрата насінного матеріалу. Однак при цьому слід давати хороше живлення і полив.

На посадку не можна використовувати бульби, які не дали паростків при пророщуванні, уражені мокрою або сухою гниллю, а також шкідниками (картопляною міллю, приміром). Із хворих бульб виростають слабкі рослини, які належно не віддячують. До того ж вони є джерелом розповсюдження хвороб.

Як насінку відбирають здорові бульби масою від 40 до 80 г. Можна висаджувати і більш дрібні — від 25 до 40 г, але врожай буде нижчим.

Рослини, одержані з великих бульб, стійкіші проти несприятливих умов на початку розвитку (посуха, надлишкова вологість ґрунту тощо), швидше розвивають потужні кущі з великим числом стебел і бульб, в результаті формують щедрий урожай.

Перед посадкою варто також відсортувати бульби за фракціями: 30-50, 50-80, 80-100 г. Бульби кожної фракції висаджують окремо. Найпридатніші до садіння картоплини масою 50-80 г.

Дрібні бульби, масою приблизно 25 г, врожай дають пізніше.

Від величини картоплин залежить густота садіння. Чим вони дрібніші, тим густіше їх треба висаджувати. Норма посадки залежно від величини бульб:

— при масі картоплин 70-80 г на 10 кв. м має бути 40-45 рослин, норма висадження насінного матеріалу на цю площу — 3-3,5 кг;

— 50-60 г — відповідно 45-50 і 2,5-3 кг;

— 30-40 г — 60-70 і 1,8-2 кг;

— верхні половинки бульб масою 45-60 г — 40-45 і 2,1-2,5 кг;

— нижні половинки масою 45-60 г — 50-60 і 2,5-3 кг.

Версія для друку          До списку статтей

ВІДОМО, що несучість курей безпосередньо залежить від кормового раціону. Він, утім, буде неповноцінним, якщо птиця не одержуватиме вітамінів і мікроелементів. Джерелом цих корисних речовин здебільше є зелень, недарма дбайливі господарі теплої пори випускають чубарочок попорпатись у садку, на городі. А чим замінити траву взимку і ранньої весни? Дамо щодо цього поради в наступному випуску.

Заголовок ще одного важливого матеріалу говорить сам за себе — «Складові щедрого врожаю». Розглянемо, що потрібно кожній популярній городній культурі починаючи від стадії насіння, аби вона добре віддячила за турботу.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове