Архів
Вівторок,
31 січня 2023 року

№ 5 (19997)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Лютий Наша пошта
  Версія для друку          На головну

Хай б’ється серце

Марія КРАМАР.

16 РОКІВ тому пенсіонерці Марії Оробець зі Львова встановили кардіостимулятор. 85-літня жінка страждала від аритмії — частота серцевих скорочень сягала критичного рівня, 17-20 ударів за хвилину. Консервативне лікування не допомагало, тому лікарі вирішили вживити пристрій, який генерує електричні імпульси для стимуляції скорочення серцевого м’яза. Після цього пані Марія повернулась до звичного життя.

Та нещодавно жінці, якій уже виповнився 101 рік, стало дуже зле: вона не могла піднятися з ліжка, паморочилось у голові, німіли кінцівки…

«Річ у тому, що кардіостимулятор живиться від батареї, — каже завідувач відділення кардіології та реперфузійної терапії лікарні св. Пантелеймона Першого медоб’єднання Львова Василь Процько. — Пристрій, що стояв у пані Марії, відробив свій ресурс, його батарея повністю розрядилася. Тож «швидка» привезла її до нашого закладу в надважкому стані. Тиск був критичний — 40/20 мм рт. ст., пульс — до 20 ударів за хвилину. Тож ми невідкладно її прооперували і поставили новий кардіостимулятор».

Стан пацієнтки стабілізувався вже через кілька хвилин після запуску пристрою, і на третій день після операції вона змогла повернутися додому. «Коли прощалися, пані Марія сказала, що її найбільша мрія — дочекатися перемоги України, — каже Василь Процько. — Певен, вона обов’язково здійсниться!»

За словами Василя Процька, загалом подібні операції для лікарів їхнього закладу — це рутинна робота. Важко й підрахувати, скільки вони їх уже провели. Однак уперше довелося міняти кардіостимулятор хворій такого поважного віку. Досі найстаршій пацієнтці, яку прооперували лікарі відділення, було 95 років. Нині їй 98, і вона нормально, як на свій вік, почувається. «Звісно, якщо імплантувати кардіостимулятор у такому поважному віці, ризик ускладнень досить великий, — розмірковує медик. — Але наш досвід свідчить, що проводити такі операції успішно — цілком реально. А мрія пані Марії нехай здійсниться якнайшвидше!».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Злочин чи маніпуляції?
Читати
Підтримка від партнерів
Читати
Запроваджено санкції
Читати
На курорти — зась
Читати
Квитки не подорожчають
Читати
Вчинок воїна
Читати
Відійшов у вічність
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове