Архів
Вівторок,
31 січня 2023 року

№ 5 (19997)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Лютий Наша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Небайдужі

Тепло для воїнів

Любов ПОПОВИЧ.

Фото автора.

ОКОПНІ свічки для захисників України виготовляють під час зимових канікул учителі Кущівської гімназії у Кропивницькому. Рятівне тепло відправляють під Бахмут на Донеччину, де нині військові його потребують найбільше. У кожній окопній свічці — часточка душевного тепла і любові, бо у багатьох із цих жінок на фронті чоловік, син, брат, близький родич...

Як виготовляють окопні свічки, хто доєднався до волонтерської роботи педагогів, розповіла директорка Кущівської гімназії Наталія Вельгун.

— Зараз тривають зимові канікули, тож поки що немає навчального процесу, тому маємо час і можливість допомогти таким чином нашим захисникам на найважчій нині ділянці фронту — на Бахмутському напрямку. Хлопці постійно їх замовляють, бо дошкуляє мороз. Це річ дуже практична і швидко розходиться. Хлопці палять ці свічки в окопах, в бліндажах, зігрівають руки, ноги, можуть підігріти воду, просушити одяг і взуття. Тому такі свічки на фронті дуже необхідні, — каже вона.

Щодня до приміщення школи приходять учителі гімназії, батьки учнів, жителі мікрорайону. Люди несуть віск, свічки парафінові, жерстяні баночки, гофрований папір. Техніку виготовлення опанували дуже швидко, тож за два тижні накрутили кількасот коробочок. Гофрований папір скручують і вкладають нещільно у жерстяну банку, щоб туди потрапляв гарячий парафін. Заливають баночки поступово декілька разів, щоб рідина добре заповнила усі порожнечі. Така свічка горить від 1,5 до 6 годин, залежно від величини банки.

— Зробили б і більше, але закінчився парафін, тож довелося чекати, поки прийде нова партія. Нині замовили ще 25 кілограмів, — розповідає очільниця навчального закладу, не відриваючись від процесу виготовлення свічки, і додає: — Окопні свічки наші люди виготовляють із любов’ю, вкладають у них часточку душі. Їхні вироби грітимуть не тільки тіло, а й серця хлопців.

Гроші на парафін збирають жителі Кущівської громади. З перших днів війни при гімназії запрацював потужний волонтерський центр. Сюди небайдужі люди приносять необхідні матеріали, продукти, тканину і сітки. За час, поки триває війна, захисникам на передову уже передали три десятки маскувальних сіток, які плели всі гуртом — вчителі, діти, батьки і жителі мікрорайону. Торік до Великодніх свят випекли і передали на фронт військовим паски під назвою «Вибуховий смак «Джавеліна», тут постійно формують продуктові набори: їх склад може бути різний, але тушонка є обов’язково. Нині ці посилки теж прямують за найгарячішою адресою — під Бахмут.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Злочин чи маніпуляції?
Читати
Підтримка від партнерів
Читати
Запроваджено санкції
Читати
На курорти — зась
Читати
Квитки не подорожчають
Читати
Вчинок воїна
Читати
Відійшов у вічність
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове