Архів
Вівторок,
31 січня 2023 року

№ 5 (19997)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Лютий Наша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Новини АПК

Зимові жнива

Підготувала

Тетяна МАРИНКО.

ЯК ВІДОМО, через низку причин, серед яких і погодні умови, чимало господарств не зібрали восени бобових та кукурудзи. Але з початком року роботи активізувалися, бо земля трохи підсохла. Приміром, у сільськогосподарському виробничому кооперативі ім. Шевченка у селі Тишківці Городенківської громади на Івано-Франківщині кукурудзяні жнива вдалося завершити лише нещодавно. Тепер потрібно посушити 500 тонн зерна. Беруться до роботи й у господарстві «Штерн-Агро», де з осені залишалося ще 100 га кукурудзи. На якості зерна, стверджують аграрії, пізні жнива не дуже позначаються, натомість є втрати через кабанів і «людський фактор». В обох господарствах радіють, що вдалося владнати проблему з сушінням, бо кукурудза має вологість 22-25%. Зі збутом вирощеного труднощів, запевняють, нема, тонна зерна орієнтовно коштує 6,6 тисячі гривень.

У господарстві «Гарант-Агро-М» із села Ясенів Пільний чекають морозів, аби можна було вийти в поле. Голова Михайло Шкварок говорить, що поки до весни домолотять, то часу на оранку вже не буде, доведеться дискувати площі та одразу сіяти ярі культури. Крім того, через втрачені терміни, прогнозує, недоберуть приблизно 10—20% урожаю сої, та і якість бобів погіршиться. Нині ціна за кілограм перебуває в межах 10-12 гривень.

Шкодять як можуть

ВІДКРИТТЯ «зернових коридорів» торік у серпні допомогло і Україні реалізувати вирощене минулого сезону збіжжя, і світу уникнути великомасштабної продовольчої кризи. За даними ООН, відновлення експорту значно знизило ціни на пшеницю та інші продукти і таким чином допомогло врятувати від крайньої бідності близько 100 млн осіб. Проте росія, яка є учасником «зернової угоди» і залучена до проведення перевірок суден, шкодить і тут.

Представник США в ООН Лінда Томас-Грінфілд заявила, що держава-агресор навмисне сповільнює інспекцію кораблів із зерном, які чекають на вихід із портів «Великої Одеси». За її даними, нині збіжжя експортується вдвічі меншими темпами, ніж у вересні та жовтні. Внаслідок дій рф затримується переміщення 2,5 мільйона тонн продовольства. Лінда Томас-Грінфілд заявила, що цього зерна «відчайдушно потребують» країни, які розвиваються.

Iмпорт вельми знизився

ВІТЧИЗНЯНИЙ ринок агротехніки складається з п’яти сегментів: трактори, збиральна техніка, машини для сівби та внесення добрив, для обробітку ґрунту, запчастини і навісне обладнання. При цьому левова частка товарів — закордонного виробництва. До повномасштабної війни імпорт закономірно зростав, бо провідні сільгосп-виробники прагнули підвищувати продуктивність та розвиватися. Та минулий рік приніс багато змін в усі сфери життєдіяльності країни. Відтак за підсумком 11 місяців 2022-го зафіксовано спад імпорту всіх видів агротехніки та обладнання на 28% проти відповідного періоду позаминулого року. Такий результат можна пояснити двома факторами. Насамперед, як уже зазначалося вище, агротехніка переважно імпортована, отож дилери і постачальники відреагували на девальвацію гривні — ціни зросли. Другий чинник — це скорочення пропозиції: зменшилася частка окремих торгових марок на ринку.

Гречка пішла на експорт

КАБІНЕТ Міністрів своєю постановою №1466 скасував заборону на експорт із країни гречки у 2023 році. Експерти прогнозують, що це призведе до подорожчання «стратегічної крупи» на внутрішньому споживчому ринку, адже досі, через те що гречка була «невиїзною», мало місце її перевиробництво і вона залежувалася на торгових складах. Також дозволили вивозити з країни велику рогату худобу, яловичину та курятину, яйця, жито, овес, просо, цукор, азотні, фосфорні та калійні добрива.

Водночас уряд продовжив на цей рік заборону експорту солі, вугілля, мазуту, природного газу, паливної деревини, срібла та золота.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Злочин чи маніпуляції?
Читати
Підтримка від партнерів
Читати
Запроваджено санкції
Читати
На курорти — зась
Читати
Квитки не подорожчають
Читати
Вчинок воїна
Читати
Відійшов у вічність
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове