Архів
Вівторок,
31 січня 2023 року

№ 5 (19997)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Лютий Наша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Продовження теми

Байдужість чи замовлення?

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

На фото автора: місцевий житель показує, що наробили вандали на цвинтарі.

Два гучні карні провадження через події на Чернігівщині, до яких торік була прикута увага громадськості та журналістів, поліція області, судячи з усього, зам’яла. Йдеться про вандалізм на кладовищі в Ховмах Комарівської ОТГ і про напади на депутата Ніжинської райради Миколу Шкарупу. Чоловік активно виступав за розслідування інциденту на цвинтарі та протистояв намірам агрохолдингу «Дружба-Нова» збудувати завод із виробництва калійно-аміачних сумішей на території громади.

НАПРИКІНЦІ грудня позаторік спалахнув скандал, пов’язаний із наругою на кладовищі у селі Ховми Комарівської ОТГ. Наше видання висвітлило наслідки так званого розчищення старого цвинтаря, що було більше схоже не на прибирання, а на лісозаготівлю, в номері за 18 січня 2022-го — «Тракторами по могилах». Микола Шкарупа першим привернув увагу громадськості до кричущого акту вандалізму, звинувативши в цьому голову громади Віктора Бондаренка та підприємця з Борзни Григорія Лободу, техніка та наймані працівники якого, власне, і сплюндрували поховання місцевих жителів. Потерпілі нарахували 15 понівечених надгробків на могилах їхніх покійних родичів.

Після розголосу в ЗМІ поліція заарештувала техніку горе-підприємця та порушила карне провадження за частиною 1-ю статті 297-ї Кримінального кодексу (наруга над могилою або іншим місцем поховання). Втім, на цьому все й скінчилося.

— Великий розголос не вплинув на рішення слідчої Ніжинського райвідділу поліції Ольги Боровик, — розповідає Микола Шкарупа. — Вона, в чому я не маю сумніву, таки відшукала привід для винесення постанови про закриття кримінального провадження без наслідків для замовника й виконавця злочину. Мабуть, хтось вирішив, що війна все спише. Слідчі навіть не допитали тих, хто спілкувався з журналістам, а з деким із людей староста та голова провели профілактичні бесіди й пообіцяли все відновити.

Проте до виконання заявленого так ніхто й не взявся, хоча відтоді минуло вже більше року.

Буквально за тиждень після того, як Микола Шкарупа оприлюднив акт вандалізму на кладовищі, йому вдруге побили авто, в капот увігнали сокиру й залишили записку: «Останнє китайське попередження» (див. номер за 28 січня 2022 р., «Безкарність — рідна сестра беззаконня»). Перший такий випадок стався ще у травні 2021 року, після того як на громадських слуханнях Комарівської ОТГ депутат виступив проти будівництва агрохолдингом «Дружба-Нова» заводу з виробництва добрив в одному із сіл громади (див. номери за 6 квітня та за 29 жовтня 2021 р. — «Козацьке село повстало проти холдингу» та «Вочевидь, таки дотиснуть»). Натомість голова Комарівської ОТГ Бондаренко лобіював інтереси агрохолдингу. Тоді Миколі Шкарупі залишили записку: «Це тільки початок». Обидва напади депутат пов’язав зі своєю професійною діяльністю та захистом інтересів виборців.

Очільник Чернігівської ОДА В’ячеслав Чаус заявив після другого інциденту з автомобілем: «Удруге за рік пошкодили майно ніжинського активіста Миколи Шкарупи. Ймовірно, такі дії — спроба залякати та помститися за небайдужість до справ громади. На жаль, це непоодинокий випадок, коли обласним лідерам думок погрожують через їхню активну позицію. І це неприпустимо! Правоохоронні органи мають розібратись у всіх злочинах. Можу запевнити: громадськість може розраховувати на мою підтримку».

Однак схоже на те, що поліціянтам абсолютно байдуже як до нападу на активіста, так і до гласності та уваги керівника ОДА. Понад півтора року не можуть (і, очевидно, не хочуть) знайти зловмисників, хоча були і свідки, і, ймовірно, відео з камер спостереження. «За першим провадженням про мене взагалі забули на два місяці, потім запросили, формально опитали, і на цьому все. За другим інцидентом викликали навіть у прокуратуру, там сиділо двоє слідчих, документів я не бачив, — розповідає Микола Шкарупа. — З їхньої міміки я зрозумів, що це проста формальність, для того щоб поховати справу. Адже за бажання нападників можна було знайти: камери стояли, свідки були. Та нічого з того не вийшло. До того ж у ході слідства змінили кількох слідчих».

Депутат розповідає, що після другого нападу він проходив детектор брехні. «Який сенс від цієї процедури, коли я потерпілий? — дивується Микола Шкарупа. — Знаю, що на детектор викликали представника СТОВ «Дружба-Нова» Олега Власенка і голову ОТГ Віктора Бондаренка, який міг знати, звідки ноги ростуть. Другий дав згоду, а перший не з’явився. Подальші результати мені не відомі».

Таким чином, усі три провадження, два з яких стосуються пошкодження майна районного депутата та погроз йому фізичною розправою, фактично поховано. І тут постає запитання: правоохоронцям просто байдуже чи комусь дуже хочеться, аби ці справи були закриті назавжди?

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Злочин чи маніпуляції?
Читати
Підтримка від партнерів
Читати
Запроваджено санкції
Читати
На курорти — зась
Читати
Квитки не подорожчають
Читати
Вчинок воїна
Читати
Відійшов у вічність
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове