Архів
Вівторок,
31 січня 2023 року

№ 5 (19997)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Лютий Наша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Думка вченого

Демографічна ситуація невтішна

Підготувала
Маргарита СИТНИК.

«Я мрію, щоб до 2030 року нас було 35 мільйонів. На жаль, цього може й не статися», — такими словами директорка Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М. В. Птухи Елла Лібанова окреслила прогноз на найближче майбутнє.

ДЕМОГРАФИ оцінюють втрати через війну та пов’язані з нею міграційні процеси як катастрофічні. Число наявного населення станом на сьогодні оцінюється приблизно у 34-35 мільйонів осіб (за першим і поки що останнім переписом у незалежній Україні, який відбувся 2001 року, нараховувалось 48,457 млн чоловік). «Ми втрачаємо людей через надмірну смертність. Це не тільки загиблі, а й ті, хто вмирає через стреси, перевантаження, недоброякісне харчування, недостатність медичної допомоги», — пояснила Е. Лібанова.

Ще один чинник поганої демографії — низький рівень народжуваності. Аби відбувалося відновлення поколінь, вважають науковці, потрібно, щоб одна жінка за своє життя народила 2,13-2,15 дитини (середній рівень). Торік цей показник становив 1,1. Цього року він буде ще меншим, але за рахунок дітей, які народились у першому півріччі, його скорочення ще повною мірою не відчуватиметься. Натомість, як передбачає Е. Лібанова, 2023-го станеться катастрофічне падіння: «Дай Боже, щоб ми зупинилися на показнику 0,8».

Болючою проблемою є і міграція, темпи якої значно підвищила повномасштабна війна. З одного боку, люди, котрі евакуювалися за кордон, живі, а отже, є сподівання, що вони повернуться на Батьківщину. З іншого, країни, які прийняли наших громадян, створюють умови для їхньої інтеграції у своє суспільство, люди дедалі більше обживатимуться на новому місці. До того ж чим довше триватиме гаряча фаза війни, тим суттєвіших збитків зазнають населені пункти та інфраструктура. Відтак тим, у кого вже нема житла і роботи на Батьківщині, не буде сенсу й повертатися.

Окремою трагедією є становище окупованих територій. З огляду на масову депортацію загарбниками місцевих жителів науковці висловлюють припущення про намір росії змінити демографічний склад регіонів.

У 2023 році планувалося провести всеукраїнський перепис населення. Але, за словами Елли Лібанової, під час війни він не має ніякого сенсу. «І відразу після неї його теж не можна проводити. Якщо війна закінчиться у 2023 році, то лише наприкінці 2025-го, можливо, ми зможемо провести перепис», — висловила думку науковиця.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Злочин чи маніпуляції?
Читати
Підтримка від партнерів
Читати
Запроваджено санкції
Читати
На курорти — зась
Читати
Квитки не подорожчають
Читати
Вчинок воїна
Читати
Відійшов у вічність
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове