Архів
Вівторок,
31 січня 2023 року

№ 5 (19997)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Лютий Наша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Актуально

У лещатах безробіття

Олена Кощенко.

В Україні зменшили допомогу з безробіття. На яку суму тепер можуть розраховувати заявники?

ІЗ нинішнього року на громадян, які втратять роботу і, зареєструвавшись у центрі зайнятості, набудуть статусу безробітного та сподіватимуться на підтримку держави, чекає неприємний сюрприз. Їм призначать вже істотно меншу належну у такому випадку допомогу. Це регламентується змінами до закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», ухваленими Верховною Радою ще торік у вересні та підписаним президентом Володимиром Зеленським. І чинність цих нових правових норм триватиме впродовж усього воєнного стану.

Зокрема, навіть за умов великого стажу і високої офіційної зарплати на попередньому робочому місці, такі громадяни вже не зможуть розраховувати, як це було ще торік, на держдопомогу у 150% від розміру мінімальної заробітної плати по країні. Віднині під час воєнного стану максимальний (граничний) розмір допомоги з безробіття не може перевищувати розміру мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня календарного року. 6700 гривень — стільки нині вона законодавчо становить. Отже, такий тепер і максимальний розмір виплат із безробіття — замість 9750 грн, як було у 2022 році.

У той же час мінімальна допомога з безробіття у 2023-му становить 1000 гривень, а не 1800, як було роком раніше. Нагадаємо: мінімальний розмір допомоги зможуть отримувати застраховані особи, які протягом 12 місяців перед реєстрацією в центрі зайнятості мають страховий стаж менше семи місяців.

Як бачимо, цю статтю соціальних видатків доволі істотно законодавчо підкоригували.

Разом із тим тривалість виплати допомоги безробітним не може перевищувати 90 календарних днів, а для громадян передпенсійного віку (за рік до досягнення відповідного віку та за наявності необхідного для призначення пенсії за віком страхового стажу) — 360 календарних днів. Виплати починають надходити на картку заявника з першого дня, коли за ним визнано статус безробітного.

Іще така новація. Статус безробітного оформити стало простіше. Ця послуга доступна у застосунку та на порталі «Дія». Як сказано в роз’ясненні Державного центру зайнятості, для цього потрібно послідовно виконати наступні дії: відкрити пункт «Послуги», обрати категорію «Допомога з безробіття», після цього вибрати пункт «Отримати статус безробітного». Для подання заявки варто зазначити такі дані: центр зайнятості, в якому реєструєтесь; паспортні дані, якщо паспортів немає у «Дії»; дані картки «єПідтримка»; контактні дані. Після цього заявку розглянуть працівники центру зайнятості. А «Дія» повідомить користувача про надання статусу безробітного.

…Як відомо, війна знекровила вітчизняний ринок праці. За підрахунками Міжнародної організації праці, від 24 лютого 2022-го в Україні втрачено майже п’ять мільйонів робочих місць. Проти минулого року цей показник збільшився утричі. І це при тому, що зняття з обліку безробітних, які мігрували за кордон, та мобілізація й не без того стримали зростання кількості зареєстрованих у центрах зайнятості.

Тим часом людям треба на щось жити, утримувати родини. Щоб хоч якось упоратися з цією гострою соціальною кризою, Міністерство економіки України оголосило про створення Армії відновлення України. Таке рішення було ухвалене саме через високий рівень безробіття в країні.

— Уряд уже розробив і запропонував механізм, за яким тимчасово безробітних можна залучати до виконання суспільно корисних робіт, в яких є потреба у регіонах, — заявила міністерка економіки Юлія Свириденко.

Держава пообіцяла оплачувати таку роботу в розмірі мінімальної заробітної плати — 6700 грн. Тобто, щоб отримати гроші, людина може долучитися до суспільних робіт та відновлювати власний куточок країни.

Але поки що «трудова армія» не стала масовою і навіть близько не наблизила країну до розв’язання проблеми безробіття, адже насправді вакансій аж ніяк не побільшало. Тож мільйонам співвітчизників доводиться, на жаль, перебиватись тимчасовими і часто нелегальними і непевними підробітками. І водночас не припиняти пошуки достойної роботи.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Злочин чи маніпуляції?
Читати
Підтримка від партнерів
Читати
Запроваджено санкції
Читати
На курорти — зась
Читати
Квитки не подорожчають
Читати
Вчинок воїна
Читати
Відійшов у вічність
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове