Архів
Вівторок,
31 січня 2023 року

№ 5 (19997)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Лютий Наша пошта
  Версія для друку          На головну
  • З літопису воєнних днів

Земля, поранена війною...

Василь ПІДДУБНЯК.

Вибухотехніки обстежують місцевість поблизу Олександрівки, що на березі Дніпро-Бузького лиману.

Фото з відкритих джерел (Олег Марчук/Facebook).

ЗА ВІКНАМИ швидкого потягу — сіра сірість.

Із Херсона у бік Миколаєва швидкості не відчувається. Очевидно, хід поїзда повільний із міркувань безпеки. Ще зовсім недавно, посеред осені, по шанцях, у виритих землянках чи й у нахабно відібраних житлах селян «квартирували» вороги.

На початку листопада воїни Збройних сил України дали окупантам добрячого прочухана, відкинувши путінську нечисть із правого берега Дніпра на лівий. Але спокій ворогам уже давно навіть не сниться.

На визволеній від ворога території бовваніють обгорілі танки, валяються колеса, щелепи розірваних снарядів…

На них, цих поораних лютою бідою полях, уже навесні знову зазеленіють перші повоєнні сходи яровини. Озимини ж (а озимина — головний хліб безводного півдня) нема і вже не буде. І таке — вперше від часу закінчення попередньої війни, Другої світової.

Загалом за період широкомасштабного військового вторгнення російської федерації на території України знешкоджено 316 тис. 382 вибухонебезпечних предмети та 2 тис. 891 кг вибухової речовини, зокрема 2 тис. 157 авіаційних бомб. Обстежено територію площею близько 78 тис. 153 гектари.

…Такої теплої зими хлібороби півдня зазвичай у лютому або навіть у січні, використовуючи так звані погодні вікна, виходили в поле — підживлювати по мерзлоталому ґрунту посіви. Нині, сказано, не вийдуть.

Замість відбірного насіння не лише на полях, а й скрізь — міни, міни, міни…

Скільки їх — ніхто достеменно не скаже.

«Наразі ми навіть не знаємо точного обсягу замінування. За даними Нацполіції, ДСНС, близько 600 тисяч гектарів деокупованої території Херсонщини заміновані», — повідомив в ефірі загальнонаціонального марафону керівник пресофісу Херсонської ОВА Толоконніков.

Попереду у саперів — море небезпечної роботи. Море! І тут аж ніяк не поспішиш. Вибухотехніки передовсім розміновують логістичні шляхи, об’єкти соцкультпобуту тощо. Наступна черга — за агросектором.

Зрозуміло, що розмінування деокупованих територій просувається обережно і повільно. Ось дані по області за один день — у Водохреще. Вибухотехніки Нацполіції обстежили понад 10 гектарів території, вилучили 172 вибухонебезпечні предмети, знищили 88. Ще 11 гектарів площ дослідили спеціалісти Державної служби із надзвичайних ситуацій.

Для порівняння. На Херсонщині сільськогосподарських угідь — майже 2 млн гектарів. Ще такий факт: за площею орних земель в Україні область перша.

Фахівці звертають увагу на те, що керівникам сільгосппідприємств чи фермерам постраждалих областей, хоч би як припікало, не слід звертатися по послуги до компаній, які не мають ліцензії на розмінування. І взагалі… Хто ризикує, у того хліборобської весни може не бути. А ризикують же!

На жаль, на Херсонщині не меншає, а навпаки, більшає випадків підриву селян на ворожих мінах. Непоодинокими є повідомлення на кшталт: «Учора поблизу села Високе на міні, залишеній російськими окупантами, підірвався місцевий житель — він отримав поранення. У цей момент чоловік працював на полі».

«Сьогодні поблизу села Червоний Яр постраждали двоє братів, які на полі збирали гільзи. Їх до лікарні доставили військові. Один чоловік загинув в медзакладі, за життя іншого борються лікарі».

…Раніше весну приносили на нашу землю журавлі, нині — доблесні воїни і безстрашні сапери. Такі вже часи.

Станом на 21 січня найчастіше піротехнічні підрозділи Державної служби із надзвичайних ситуацій України працювали в таких областях: Харківська 14 тис. 510 разів, Київська 7 тис. 155, Чернігівська 4 тис. 325, Донецька 3 тис. 544, Миколаївська 2 тис. 865, Херсонська 2 тис. 087, Сумська 1 тис. 695, Черкаська 1 тис. 078.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Злочин чи маніпуляції?
Читати
Підтримка від партнерів
Читати
Запроваджено санкції
Читати
На курорти — зась
Читати
Квитки не подорожчають
Читати
Вчинок воїна
Читати
Відійшов у вічність
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове