Архів
Вівторок,
24 січня 2023 року

№ 4 (19996)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця
  Версія для друку          На головну
  • Природа і ми

«Подаруй оселю кажану»

Марія КРАМАР.

Фото з відкритих джерел.

ПРИРОДООХОРОНЦІ Національного природного парку «Сколівські Бескиди», що на Львівщині, підтримали благородну всеукраїнську екологічну акцію «Подаруй оселю кажану»: щоб зберегти популяцію карпатських кажанів, облаштували для них спеціальні оселі — гніздові ящики. Десяток таких мінібудиночків передано природоохоронцям Сколівщини.

Кажани корисні: вчені дослідили, що кожна крилата особина за ніч може уполювати чотири тисячі комарів. Фахівці підрахували, що за один сезон кажан з’їдає кілограм шкідливих для сільськогосподарських посівів комах. Якщо ж на полювання на паразитів вийде зграя із тисячі кажанів, то знищить тонну шкідників. Тож аграрії мають бути вдячні цим тваринкам.

В Україні помічено 26 видів кажанів. А всього їх у світі близько 900. Вони дуже чутливі до найменших змін у довкіллі. Основні причини цього — повільні темпи розмноження, використання вже наявних сховищ, складна терморегуляція, необхідність зміни літніх та зимових оселищ, далекі сезонні міграції. Стрімкий розвиток цивілізації виводить цю вразливу групу тварин на межу зникнення. Проблема ще й у тому, що ці загадкові істоти досить легковажно ставляться до облаштування власного помешкання: вони не будують гнізда, не риють нори, а використовують виключно ті сховища, які надає їм природа чи людина. Це дупла та тріщини у старих лісових деревах, печери, штольні та гірські тріщини, щілини та підвали у будівлях людей. Знищення лісів та паркових зон змушує рукокрилих постійно шукати нові сховища у міському ландшафті — на балконах, горищах, у вентиляційних отворах. Але міське середовище криє багато небезпек. Серед них — нерозуміння та жорстокість із боку людей, ремонтні та демонтажні роботи у будинках та квартирах… Тож, на жаль, багато кажанів не виживають взимку.

Розуміючи усю складність організації життя рукокрилих та їх існування на межі вимирання, ми, люди, маємо допомогти цим дуже корисним тваринам. Для цього, зокрема, й була започаткована акція «Подаруй оселю кажану». До її проведення долучились у Національній енергетичній компанії «Укренерго». Вибір на «Сколівські Бескиди» випав невипадково, адже на території цього парку живуть 19 видів кажанів. На деревах у двох лісових урочищах, де поширені їхні популяції, уже змонтували хатки-кажанятники. Рукокрилі можуть туди заселятися і не боятися холодів.

І наостанок таке прохання: не треба боятись у разі виявлення сусідства з кажанами. Вони вимушено опинилися поряд з нами — у них немає вибору.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Обірваний політ
Читати
Оборона потребує коштів
Читати
На ринку праці проблеми
Читати
Жертви ворожої підлості
Читати
З думкою про енергонезалежність
Читати
Живого місця не лишилося
Читати
Вічна пам’ять борцеві
Читати
Вирвані з корінням долі
Читати
Минулорічні сертифікати придатні
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове