Архів
Вівторок,
24 січня 2023 року

№ 4 (19996)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Запоріжжя

Пішки з окупації

Ганна КЛІКОВКА.

ЗНУЩАННЯ рашистів над населенням тимчасово окупованої території Запорізької області не мають меж. Тривалий час для людей закритий «коридор життя» — основний напрямок між Василівкою і Запоріжжям у селі Кам’янське. Нещодавно упродовж доби його пройшов лише один чоловік, керівник освітнього закладу, котрого, як стверджує, окупанти примушували до співпраці. Він відмовлявся, тоді його привезли та висадили у Василівці, і той пішки пройшов 15 кілометрів до Кам’янського. «Це єдина людина, яка за останні майже два тижні змогла вийти з окупованих територій. Для всіх інших це закритий шлях», — повідомив керівник Запорізької ОВА Олександр Старух.

Картина юного бердянця у Ватикані

ДО РІЗДВЯНО-НОВОРІЧНИХ свят Папа Римський Франциск отримав символічний подарунок. Ним стала одна з останніх робіт Максима Бровченка, юного художника з тимчасово окупованого Бердянська, під назвою «Рідна Україна переможе». До війни Максим малював картини про космос, але після 24 лютого його роботи здебільшого про війну, перемогу і любов до України. Максим продає свої роботи, а виручені кошти спрямовує на підтримку ЗСУ та дітей з аутизмом. Картину разом із вишитим для Папи рушником, символом єдності і незламності у боротьбі за визволення з полону українців, вручили рідні військовополонених із ГО «Вояцький визвіл».

Тримайтеся, мости!

МОСТИ Преображенського в Запоріжжі вірою і правдою слугують місту вже 70 років, хоча гарантійний термін їх експлуатації всього пів століття. На архівній світлині збереглися зворушливі миті буття мостобудівників 1953 року — бараки, де вони мешкали, дерев’яна кухня, де готували їжу, перший паровоз на мосту. Коли ці переправи будували, навантаження визначали, виходячи з розрахунку, що їхатиме вантажний автомобіль ЗіС-5 і підвода, запряжена кіньми. Нині ж тільки одна фура завважки від 14 до 38 тонн із вантажем, а автомобільний потік на мостах нескінченний. Пережили ці трудяги й ракетну атаку московитів, коли в потягу, що рухався верхньою смугою, вилетіли вікна. Запоріжці шанують свої мости-ветерани і прохають їх триматися якомога довше цієї складної воєнної пори.

Поховають із комфортом

У ТИМЧАСОВО окупованому Мелітополі рекламодавці активно пропонують ритуальні послуги. Сьогодні головним замовником цього сервісу залишаються російські військові, тому похоронна компанія обіцяє найкомфортніші умови для «вантажу 200». «Чудово підбадьорюють російські маркетологи своїх військових у тимчасово окупованому Мелітополі», — іронічно кепкують користувачі мереж. У місті рашисти почали рити окопи просто у дворах будинків, вочевидь, готуючись до наступу ЗСУ. А ще загарбники прикриваються мирними жителями — кілька шкіл перетворили на свої казарми.

Хизуються вкраденим

ОКУПАЦІЙНА «влада» захопленої території краю відзвітувала про реалізацію 300 тисяч тонн зернових, олійних та зернобобових культур 2022 року. Про це повідомляє Центр національного спротиву. Так, гауляйтери заявили, що для приймання сільськогосподарської продукції у регіоні створено 10 філій так званого ДП «Государствєнний зєрновой оператор», яке перепродало вкрадену сільгосппродукцію. Насправді ж «державне зернове підприємство» — це звичайна «прокладка». Саме їй за безцінь мали віддавати зерно фермери, інакше збіжжя «націоналізовували». Тобто росіяни вкрали українське зерно, а весь прибуток забрали собі гауляйтери та ставленики кремля в регіоні. Як відомо, збитки, яких завдала Росія крадіжкою зерна з України, можна оцінювати як мінімум у $2 млрд.

На одне робоче місце — 22 претенденти

ЧЕРЕЗ повномасштабне російське вторгнення рівень безробіття в Україні станом на грудень торік сягнув рекордних 35 відсотків. І це офіційна статистика, насправді ж людей, що втратили роботу, значно більше. Раніше цей показник становив лише дев’ять відсотків. У регіонах ситуація іще складніша. За даними Запорізького обласного центру зайнятості, станом на кінець минулого року, на обліку перебувало 15,5 тисячі безробітних. А вакансій — 714. Тобто на одне робоче місце претендує 22 особи. Скорочення зачепили різні сфери: від торгівлі до послуг із доставки. Відділення та магазини закриваються або ж у них залишається мінімальна кількість працівників, які змушені працювати за двох чи навіть за трьох.

Діти не голка в сіні

В РЕГІОНІ за минулий рік поліція розшукала 360 зниклих дітей. За повідомленням Національної поліції, торік у краї зафіксовано три тисячі звернень про зникнення громадян, із них 410 стосувалися дітей. Поліція оперативно протягом доби розшукала 364 дитини. Ситуації, в які потрапляють неповнолітні, просто жахають. Правоохоронці радять батькам бути уважнішими до дітей, аби попередити втечі із дому: цікавитись їхніми інтересами, колом спілкування, проводити з дітьми час, підтримувати малечу й підлітків, адже нерідко вони переживають воєнне лихоліття значно гостріше, ніж дорослі.

Дошкуляють домашні агресори

ВПРОДОВЖ минулого року поліцейські регіону відреагували на 2560 повідомлень, пов’язаних із домашнім насильством. Нині на обліку перебувають майже 1000 таких осіб, стосовно 1186 правопорушників складені адміністративні протоколи. Так, нещодавно у Запоріжжі до правоохоронців звернулася жінка, яка повідомила, що її родич протягом останніх двох років чинить насилля над дружиною, донькою та 8-річним сином. Поліцейські з’ясували, що 30-річний чоловік під час чергового конфлікту жорстоко побив свого малолітнього сина. Дитину з тілесними ушкодженнями голови й тулуба госпіталізовано до лікарні, батька затримано. Як пояснила мати, чоловік часто застосовував фізичну силу до неї та дітей. По допомогу до поліції жінка не зверталась, оскільки перебуває на фінансовому утриманні чоловіка. Досудове розслідування триває, обвинуваченому загрожує позбавлення волі на строк до трьох років.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Обірваний політ
Читати
Оборона потребує коштів
Читати
На ринку праці проблеми
Читати
Жертви ворожої підлості
Читати
З думкою про енергонезалежність
Читати
Живого місця не лишилося
Читати
Вічна пам’ять борцеві
Читати
Вирвані з корінням долі
Читати
Минулорічні сертифікати придатні
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове