Архів
Вівторок,
24 січня 2023 року

№ 4 (19996)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця
  Версія для друку          На головну
  • З усіх усюд

«Так вийшло...»

Галина ВЕРНИГОРА.

В ІТАЛІЇ вперше зафіксовано легальне самогубство з медичною допомогою. Термін евтаназія (припинення життя людини, котра невиліковно хвора і приречена на повну нерухомість або непереборний біль) у цьому випадку не застосовувався, бо в країні ця процедура заборонена. Паралізований в автокатастрофі 12 років тому 44-літній чоловік на ім’я Федеріко Карбоні помер удома внаслідок приймання смертельної дози певного препарату. Законність евтаназії, як і раніше, є складною проблемою в країні, де проти цього виступає Римо-католицька церква та багато політиків. Попри те що рішення конституційного суду Італії від 2019 року встановило, що допомога в самогубстві допустима, якщо пацієнти розумово дієздатні і «відчувають нестерпні страждання». Карбоні довго судився за право піти із життя, доки регіональні органи охорони здоров’я нарешті не дали дозволу.

Процедура самогубства з медичною допомогою відбувалась під наглядом лікаря, анестезіолога та адвоката. Препарат був уведений через спеціальний апарат. Останні слова Карбоні були такі: «Мені шкода прощатися з життям. Але, на жаль, так вийшло. Я зробив усе можливе, щоб спробувати максимально відновитись після своєї інвалідності, але я змучений морально і фізично. У повсякденному житті абсолютно у всьому залежу від інших. Я як човен, що дрейфує в океані. Абсолютно спокійний щодо того, що зроблю: тепер я нарешті вільний літати, куди захочу».

До відома, евтаназію в певній формі офіційно дозволено лише в Бельгії, Люксембурзі, Нідерландах, Португалії, Швейцарії, Німеччині, Іспанії, Канаді, Колумбії, частині Австралії та деяких штатах США.

В Україні евтаназія заборонена законом. У Цивільному кодексі йдеться, що людину не можна позбавляти життя, навіть на її прохання. Кримінальний кваліфікує евтаназію як умисне вбивство та передбачає позбавлення волі (для лікаря, який її провів) на строк від семи до п'ятнадцяти років.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Обірваний політ
Читати
Оборона потребує коштів
Читати
На ринку праці проблеми
Читати
Жертви ворожої підлості
Читати
З думкою про енергонезалежність
Читати
Живого місця не лишилося
Читати
Вічна пам’ять борцеві
Читати
Вирвані з корінням долі
Читати
Минулорічні сертифікати придатні
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове