Архів
Вівторок,
24 січня 2023 року

№ 4 (19996)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця
  Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідають фахівці Пенсійного фонду України.

 

«Чи можна оскаржити рішення медико-соціальної експертизи (МСЕК), котра відмовила моєму родичу продовжити групу інвалідності, хоча в нього від тяжкої травми і досі не відновився зір на правому оці?»

Антон ПОТАПЧУК.

м. Дунаївці

Хмельницької області.

 

ЯКЩО вас не влаштовує рішення медико-соціальної експертизи, його можна оскаржити протягом одного місяця. Звернутися можна до самої комісії або центральної чи обласної комісії з письмовою заявою. Після цього буде проведений повторний огляд й ухвалене нове рішення.

Якщо ж відмовлять повторно, таке рішення можна оскаржити в центральній МСЕК МОЗ України.

У складних випадках осіб, які звертаються для встановлення інвалідності, можуть направляти для проведення медико-соціального експертного обстеження до клініки Українського державного науково-дослідного інституту медико-соціальних проблем інвалідності (м. Дніпро) чи Науково-дослідного інституту реабілітації інвалідів (м. Вінниця).

Рішення комісій усіх рівнів можна також оскаржити в суді.

Якщо під час проходження МСЕК порушують ваші права, зокрема вимагають кошти, телефонуйте на гарячу лінію МОЗ: 0-800-60-20-19.

 

«Я 1975 року народження, маю інвалідність, отримую пенсію. Помер мій тато. Чи маю право оформити пенсію у зв’язку із втратою годувальника?»

Лідія ЦВЕЙЛИК.

смт Кути

Косівського району

Івано-Франківської області.

 

ПЕНСІЮ у зв’язку із втратою годувальника (батька) можна призначити, якщо інвалідність у вас настала до досягнення 18-річного віку. У такому разі в управлінні соціального захисту населення ви будете отримувати соціальну допомогу з інвалідності, а в Пенсійному фонді — пенсію у зв’язку із втратою годувальника.

 

«Маю інвалідність, отримую пенсію, виховую п’ятьох дітей. У скільки років маю право вийти на пенсію?»

Антоніна КОРОБЧЕНКО.

с. Леляки

Жмеринського району

Вінницької області.

 

ПРАВО на призначення пенсії зі зниженням пенсійного віку після досягнення 50-річного віку мають матері п’ятьох дітей, якщо вони виховали їх до досягнення шестирічного віку та мають не менш як 15 років страхового стажу.

Водночас матері п’ятьох дітей мають право на призначення пенсії за особливі заслуги перед Україною, яка призначається в сумі 35 відсотків од прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян та виплачується разом із пенсією.

 

«Чи можу я оформити пільгову пенсію за другим списком і як це зробити? Працювала на нафтозаводі. Мені 54, стаж 27 років. Нині перебуваю як біженка у Латвії».

Олена ГАЛУШКА.

с. Бурти

Кременчуцького району

Полтавської області.

 

НІ, не можете. Ви не досягли для цього потрібного віку.

Право на пенсію за віком на пільгових умовах за Списком 2 настає після досягнення 55 років за наявності страхового стажу в чоловіків не менш ніж 30 років, із них 12 років 6 місяців на роботах за Списком 2, у жінок — 25 років, із них не менш ніж 10 років на роботах за Списком 2.

За призначенням такої пенсії вам можна звернутися після досягнення 55-річного віку до будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду України або через вебпортал електронних послуг ПФУ. Для підтвердження періоду роботу з важкими умовами праці, крім трудової книжки, надається уточнювальна довідка, яка підтверджує пільговий характер роботи.

Окрім цього, обов’язковою умовою є проведення на заводі, де ви працювали, один раз на п’ять років атестації робочих місць. Якщо атестація не проводилась, право на пільгове пенсійне забезпечення втрачається.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Обірваний політ
Читати
Оборона потребує коштів
Читати
На ринку праці проблеми
Читати
Жертви ворожої підлості
Читати
З думкою про енергонезалежність
Читати
Живого місця не лишилося
Читати
Вічна пам’ять борцеві
Читати
Вирвані з корінням долі
Читати
Минулорічні сертифікати придатні
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове