Архів
Вівторок,
24 січня 2023 року

№ 4 (19996)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця
  Версія для друку          На головну
  • Споживча панорама

Облгази «накидають» зайві куби. Що робити?

Олена БЕГМА.

УЖЕ КОТРИЙ місяць поспіль багато українців отримують платіжки з нечуваними сумами за газ. Звичайно, можна платити за показниками лічильника, але з часом накопичується неіснуючий борг, через який, імовірно, позбавлять субсидії.

Газопостачальна компанія «Нафтогаз України» опублікувала роз’яснення щодо цього для споживачів. То як же уникнути нарахування «зайвих» кубометрів спожитого газу у платіжках? Завважте, що обрахунок суми до оплати за постачання газу здійснюється виключно на основі даних від оператора газорозподільної мережі (ГРМ), зазвичай це облгаз. Однак для того, аби одержувати платіжки з правильними даними, споживачам необхідно щомісяця з 1-го по 5-те число передавати показники лічильника оператору ГРМ. Якщо дані не передано, то облгази самі фіксують граничні показники, розподіляючи обсяг загалом спожитого в системі оператора газорозподільної мережі. Саме ці дані облгази і передають щомісяця Нафтогазу, який уже за підсумками одержаної інформації і формує суми до оплати. «Ми як постачальник газу не маємо можливості самостійно здійснювати коригування обсягу, отриманого від оператора ГРМ, або самостійно вести нарахування обсягу. Тому якщо нарахування обсягу некоректні, то для їх коригування рекомендуємо звернутися саме до оператора ГРМ», — зазначили у Нафтогазі.

Також у компанії запевнили, що після одержання коректних даних за особовим рахунком робиться перерахунок розміру оплати.

Токсичний Bonduelle

УКРАЇНСЬКІ супермаркети відмовляються від продукції французької компанії Bonduelle, яка спеціалізується на консервуванні та заморожуванні овочів. Стало відомо, що солдати армії рф, які воюють в Україні, на новорічні свята отримали 10 тисяч вітальних продуктових наборів із консервацією названої фірми та листівками із закликом «повертатися з перемогою». Вже відомо, що їх було доставлено адресатам через благодійні фонди тульської області (рф). Національне агентство України з питань запобігання корупції внесло названу компанію до списку міжнародних спонсорів війни InternationaWar Sponsor та закликало представників вітчизняного бізнесу запровадити проти неї санкції. І такі не забарилися. Почали прибирати консервацію нерозбірливої Bonduelle із полиць торгові мережі Varus, Novus, Aushan, АТБ та «Сільпо». В деяких супермаркетах попередили, що товар на полицях — це залишки від попередніх закупівель, а нові зупинено з 4 січня.

Між іншим, і чіпси марки Lay’s, чаї Greenfield та снеки Cheetos, які також продаються в українських магазинах, входять до продуктових посилок для підрозділів армії рф і регулярно їм постачаються від імені благодійних фондів.

Не продукти, а золото

СПОЖИВЧА інфляція в Україні набирає обертів. Надто на харчові продукти. Нинішнього року зростання цін не сповільниться, а навіть прискориться. Особливо на овочі, олію, набіл, яйця та хліб, зазначають у Мінагрополітики.

Так, велика частка овочів із Херсонщини та півдня Запорізької області буде втрачена через тимчасову окупацію цих територій. Серед причин подорожчання набілу — істотне збільшення собівартості сировини та ті ж таки проблеми з електропостачанням. Ще один чинник — виробники, переробники та ритейлери, які користуються генераторами, не оплачуватимуть їхнього функціонування з власної кишені. Додаткові витрати, певна річ, закладатимуться у вартість послуг та ціну товару. Чимало хлібозаводів сьогодні змушені виробляти продукцію завдяки генераторам. А це, між іншим, дороге «задоволення». Приміром, відповідний пристрій, який гарантуватиме роботу середніх розмірів хлібозаводу, сьогодні коштує 3-4 мільйони гривень. Для невеликого підприємства це ого-го які кошти, а пільгове кредитування, на жаль, обмежене. А для генератора ще ж необхідно закупляти бензин або дизель...

Тим часом через низьку купівельну спроможність українців і, відповідно, падіння обсягів продажу, виробники почали відмовлятися від випуску певних видів продукції. Приміром, «Молочний альянс» зупинив виробництво сирів під торговою маркою «Яготинське» — «Любительського», «Адигейського», «Бринзи».

Ціни в окупації

ТИМ ЧАСОМ у районах, які перебувають у тимчасовій окупації внаслідок збройної агресії рф, на найнеобхідніші харчі склалися значно вищі ціни, ніж на підконтрольній українському урядові території. Зокрема, у таких громадах Луганської області картопля та буряк удвічі дорожчі, за буханець житнього або пшеничного хліба, курку доводиться віддавати на 90% більше, за капусту білокачанну — на 80%, сметану та свинину — на 72-75%, олію соняшникову і яловичину — на 52%, цукор — на 45%... Про це повідомляє Луганська ОВА.

Водночас наголошується, що жителі окупованих територій Луганщини дедалі частіше нарікають на відсутність гуманітарної допомоги та бідні полиці в магазинах. Своєчасне постачання навіть продуктів першої необхідності з росії так і не налагодили. Більше того, нічого не чули у так званій ЛНР і про державний контроль. У кожній мережі та торговій точці ціни встановлюють на розсуд власника.

Обережно: вершкове масло

ОСТАННІМ часом в Україні побільшало скарг на якість вершкового масла у магазинах та на базарах. Насправді такий товар часто-густо є фальсифікатом. Яких тільки домішок не виявляють у цьому продукті, що має виготовлятися виключно з натурального молока. Так, нещодавно Антимонопольний комітет оштрафував на 1,6 млн гривень дочірнє підприємство «Ружин-молоко» за неправдиву інформацію на упаковці «вершкового масла». То на що ж слід звертати увагу споживачам? Експерти розповіли про таке…

Відповідно до держстандарту дозволено масло лише чотирьох видів: екстра — з умістом понад 80% жиру, селянське — від 72,5 до 79%, бутербродне — від 65 до 71% жиру, і топлене. Коли ви в магазині берете до рук пачку масла — вчитуйтесь у написане на упаковці. Справжнє доброякісне масло містить позначку ДСТУ 4399:2005.

Водночас хороше масло має бути однорідного кольору, без жовтих та білих смуг-переливів. Також воно щільне і блискуче в розрізі. У справжнього вершкового масла майже нема запаху.

Високоякісне масло доволі швидко псується, змінюючи і колір, і запах. А термін його зберігання поза морозильною камерою — не більше двох тижнів. Отже, якщо продукт пролежав у холодильнику місяць і не змінив запаху й кольору — це на 99% фальсифікат.

«Кусючий» мобільний зв’язок

НИНІШНЬОГО року вітчизняний бізнес постане перед проблемою суттєвого подорожчання електричної енергії. Так, згідно із заявою Укренерго, електрика для комерційних абонентів зросте в ціні на 83%. Це не просто багато, а дуже багато. І заплатять за це з власної кишені рядові громадяни, споживачі товарів і послуг цих самих бізнес-структур…

Зокрема, у Мінцифри вже попередили українців, що послуги мобільного зв’язку не будуть винятком. У мобільних операторів не залишиться іншого виходу, як підвищити вартість своїх пакетів для клієнтів. В інший спосіб компенсувати високу вартість електроенергії вони просто не зможуть. Таким чином, слід підготуватися до перегляду умов тарифних планів.

Немає доступу до «Дії» — нема LED-лампи

В УКРАЇНІ започатковано безплатний обмін енергоємних ламп розжарювання на ощадніші LED-лампочки. Це допоможе використовувати на 7-10% менше електрики під час пікового навантаження. Профінансує такий обмін для населення у всіх регіонах країни Євросоюз, який зобов’язався зробити поставку нам загалом 30 млн таких ламп. І перша партія, як заявила міністерка економіки Юлія Свириденко, вже надійшла. За її словами, обмін лампочок відбуватиметься у відділеннях Укрпошти, адже державний поштовий оператор має розгалужену мережу відділень, які наявні навіть у невеликих населених пунктах. Втім, оформити заявку на обмін можна тільки через застосунок «Дія». Після цього береш старі лампочки і приносиш їх в одне з відділень пошти. Є і норма, скільки дають «в одні руки». Обміняти можна п’ять старих ламп на стільки ж світлодіодних.

Почім квитки на потяг

АТ «Українська залізниця» вирішило поки що залишити торішні ціни на квитки на пасажирські потяги. «На сьогодні жодних підвищень на пасажирські сполучення ми не впроваджували, звичайно, це робить пасажирські перевезення збитковими. Наша позиція, щоб під час війни не підвищувати тарифи на пасажирські перевезення, тому що для багатьох людей це є ще й способом евакуації», — сказав керівник пасажирського напряму Укрзалізниці Олександр Перцовський. Водночас представник перевізника нагадав, що рішення про зміну цін у період дії воєнного стану ухвалюватиме Кабінет Міністрів.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Обірваний політ
Читати
Оборона потребує коштів
Читати
На ринку праці проблеми
Читати
Жертви ворожої підлості
Читати
З думкою про енергонезалежність
Читати
Живого місця не лишилося
Читати
Вічна пам’ять борцеві
Читати
Вирвані з корінням долі
Читати
Минулорічні сертифікати придатні
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове