Архів
Вівторок,
24 січня 2023 року

№ 4 (19996)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця
  Версія для друку          На головну
  • Продовження теми

Щуку кинули у річку?

Микола НЕЧИПОРЕНКО.

Дніпропетровська область.

Нещодавно прокуратура Дніпропетровщини сповістила про викриття неправомірної діяльності медпрацівників, яких звинувачено у привласненні бюджетних коштів, передбачених для лікування пацієнтів за програмою держгарантій. Саме ці гроші й розкрадали мастаки в білих халатах. Гребли не сотнями, і навіть не тисячами, а мільйонами.

ПРО ЦЮ аферу «Сільські вісті» написали в номері за 20 грудня 2022 року — «Внутрішній ворог піднімає голову». Коротко нагадаємо суть. Директорка медзакладу обласного рівня змовилася з працівниками своєї лікарні та співробітниками міського управління охорони здоров’я. Схема полягала ось у чому: коштом держбюджету «лікували» підставних хворих. Стражі правопорядку, здійснивши перші обшуки у фігурантів оборудки, вилучили в них готівкою 220 тисяч доларів, 23 тисячі євро та 900 тисяч гривень! Загалом спритні ділки від медицини встигли вигребти з держскарбниці майже 67 мільйонів гривень! А чого соромитися? Все робилось аж ніяк не тихцем від тих, хто «нагорі».

Була б у нас така як треба правоохоронна система, злочинній афері давно вже поклали б край. Проте виходить інакше. Прокричали прокурори — і запанувала тиша. Вже майже другий місяць ні гу-гу. Поки тривають слідчі дії, називати зловмисників поіменно не можна. Минає ще трохи часу, і вже мало кого цікавить, чи ж покарано злодюг. Тому відбуваються вони часто лише переляком.

Поховати нашу історію не дозволила пожежа в Криворізькому протитуберкульозному диспансері. Офіційна версія традиційна: необережне поводження з вогнем пацієнта стаціонару, який загинув. Тож попри трагедію ніякої сенсації нема. Так би все й забули, якби в області не діяла невгамовна громадська організація «Люстраційно-антикорупційна рада Придніпров’я» («ЛАРП»). Її члени з’ясували, що диспансер, у якому спалахнула пожежа, очолювала Наталія Гранкіна, а нещодавнє повідомлення облпрокуратури про медичну аферу — це якраз про неї та її спільників.

А що як пожежа в тубдиспансері виникла не випадково, замислились антикорупціонери? Адже згоріло чимало документів, яких тепер не поновити. Отож у полум’ї назавжди щезли і докази оборудок, що прикрило від небезпеки тих, хто їх учиняв. Дуже вже доречно поховано доказову базу для слідчих, бо тепер до суду йти ні з чим.

Може, «ЛАРП» передає куті меду? Ні, організація має підстави підозрювати навмисно затіяне зло. Зокрема, з позаминулого року Гранкіна була і досі залишається... підсудною в іншій справі, пов’язаній із розкраданням коштів. Раніше Наталія В’ячеславівна працювала заступником директора регіонального центру «Фтизіатрія» у Дніпрі. Три роки тому цей заклад активно розбудовувався. Одним із фіналів місцевого «великого будівництва» стало карне провадження за ч. 3-ю ст.191-ї Кримінального кодексу — привласнення, розтрата майна шляхом зловживання службовим становищем. Роботи в центрі виконувалися за підозріло завищеними цінами. В цьому слідчі звинуватили директора Костянтина Бордюгова і його заступницю Наталію Гранкіну!

Слідство давно завершене. Два райсуди обласного центру зійшлися на тому, що скоєні правопорушення тягнуть на позбавлення волі терміном до восьми років, утім, апеляційний двічі повертав справу на досудове розслідування. Чим це скінчиться, невідомо й досі. Поки що ніяк не дійдуть висновку, в якому суді слід розглядати цю справу. В активістів «ЛАРП» та в громадськості виникає підозра, що надалі все благополучно поховають.

А що ж інше можна думати, якщо обвинувачену в розкраданні бюджетних грошей і відсторонену від роботи в центрі «Фтизіатрія» Наталію Гранкіну під час дії воєнного стану призначають на найвищу посаду в Криворізький протитуберкульозний диспансер?! Не інакше як просунули цінну «кадру», випробувану й надійну, котра не підведе! Суспільна організація «ЛАРП» копнула ще глибше і надала розголосу ймовірній оборудці, вчиненій на рівні спершу обласної держадміністрації, потім обласної військової, а також обл­ради. Бачте, через кілька днів після вторгнення фашистської росії в Україну «незамінну» Наталію Гранкіну порадували з Дніпра: криворізький диспансер, єдиний в області, призначений… отримувачем усієї гуманітарної допомоги, яка надходить для медзакладів області з усіх куточків Європи та світу!

Можна тільки уявити, який щедрий потік матеріальних та інших благ проходить виключно через цей заклад. На таку «лафу» будь-кого не призначили б! Вочевидь, таких «цінних» кадрів до буцегарні не садять — ось де собака заритий.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Обірваний політ
Читати
Оборона потребує коштів
Читати
На ринку праці проблеми
Читати
Жертви ворожої підлості
Читати
З думкою про енергонезалежність
Читати
Живого місця не лишилося
Читати
Вічна пам’ять борцеві
Читати
Вирвані з корінням долі
Читати
Минулорічні сертифікати придатні
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове