Архів
Вівторок,
24 січня 2023 року

№ 4 (19996)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця
  Версія для друку          На головну
  • Актуально

Пункти незламності — по всій Україні

Олег ГРИГОРЕНКО.

МАСОВАНІ ворожі ракетні обстріли нашої території не припиняються, і, на жаль, як це зрозуміло вже всім, триватимуть надалі. Ворог цілить передусім в об’єкти інфраструктури, аби занурити нас у темряву і холод. Тому в Україні облаштовуються Пункти незламності, де люди можуть знайти прихисток у періоди довготривалих вимкнень світла, тепла, водопостачання. Там є змога підзарядити свій мобільний телефон та ноутбук, під’єднатися до Інтернету, мережі мобільного оператора, зігрітись, випити гарячого напою…

Усі Пункти незламності функціонують у цілодобовому режимі. При цьому кожний із них, згідно з постановою уряду, неодмінно має бути оснащений генераторами і забезпечений пальним, автономним опаленням (твердопаливний котел, теплові гармати, конвектори, обігрівачі тощо); засобами доступу до Інтернету, зв’язком (рація, стаціонарний телефон) для виклику екстрених служб; запасами питної та технічної води; засобами особистої гігієни, аптечками із найнеобхіднішими ліками, туалетами тощо. До роботи в пунктах незламності можуть залучатися медики, психологи, соціальні працівники, громадські організації та волонтери. Ці об’єкти повинна охороняти поліція, добровольці або служба охорони. На засіданні уряду було прийняте протокольне доручення головам місцевих адміністрацій та керівникам центральних органів виконавчої влади, задіяних в організації Пунктів незламності, забезпечити відповідність вже облаштованих і нових пунктів вимогам ухваленої постанови.

Як дізнатися, де саме найближче до вашої домівки знаходиться такий пункт? Усі вони наявні на онлайн-мапі, яку можна переглянути за посиланням nezlamnist.gov.ua. Пункти, розміщені у прифронтових територіях, — у Херсонській, Запорізькій, Донецькій та Харківській областях, — з метою безпеки на карті не зазначені. Їхню адресу можна дізнатися в органах місцевої влади.

На мапі ж відображаються не тільки Пункти незламності, облаштовані владою та ДСНС, а й невеликі центри допомоги, організовані місцевим бізнесом: тут теж є змога безоплатно зарядити телефон та зігрітись, решта послуг — на розсуд власника компанії, деякі з них можуть бути платні. Також своєрідними пунктами незламності вважаються магазини, аптеки, АЗС, медзаклади та відділення банків, які працюватимуть у разі відключення електроенергії, однак вони не надають усього спектра послуг, визначених постановами Кабміну, а лише деякі з них.

Пункти незламності можуть бути не тільки стаціонарні, а й мобільні (пересувні), які за потреби розгортаються на базі намету або транспортного засобу у віддалених і важкодоступних районах. Їх кількість визначається центральною та місцевою владою відповідно до потреб населення громади.

Тим, хто не має доступу до Інтернету, а отже, не може побачити он-лайн мапи України з усіма Пунктами незламності, варто завчасу дізнатися про їхнє розташування у місцевої влади, в тій же сільраді. Зазвичай стаціонарні відкривають в адміністративних приміщеннях, школах, лікарнях, великих магазинах тощо. Всі громадяни повинні мати змогу дістати цілодобову підтримку. Влада зобов’язана її забезпечити.

В одному Пункті незламності одночасно можуть перебувати від 40 до 500 осіб. Але навіть якщо прийде більше людей, чергові повинні зробити все необхідне, аби кожен дістав місце. Час перебування у пункті не обмежений, проте варто пам’ятати, що й інші люди мають потребу в зарядженні гаджетів або отриманні допомоги. Тож влаштовувати там повноцінне «робоче місце» на тривалий час за напливу відвідувачів неетично.

У разі сигналу тривоги чергові знають, як треба діяти і де знаходиться найближче укриття.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Обірваний політ
Читати
Оборона потребує коштів
Читати
На ринку праці проблеми
Читати
Жертви ворожої підлості
Читати
З думкою про енергонезалежність
Читати
Живого місця не лишилося
Читати
Вічна пам’ять борцеві
Читати
Вирвані з корінням долі
Читати
Минулорічні сертифікати придатні
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове