Архів
Вівторок,
24 січня 2023 року

№ 4 (19996)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця
  Версія для друку          На головну
  • Небайдужі

Коли серця б’ються в унісон

Інна Омелянчук.

Допомога для Старого Салтова вирушає з Рівненщини.

Команда митців «Культурний десант» на чолі з Колею Сергою започаткувала проєкт «Разом!» для допомоги жителям деокупованих територій. Втім, не лише необхідними речами. Йдеться ще і про ментальну та культурну «деокупацію».

ЗОКРЕМА, стародавній Острог, що на Рівненщині, допомагає селищу Старий Салтів у Харківській області. Днями звідти повернулися представники Острозької громади та Національного університету «Острозька академія».

— Селище дуже постраждало — не описати словами. Ви розумієте, там залишилася сотня людей, переважно пенсіонерів, із понад трьох тисяч жителів. І вони навіть не мають змоги нарубати дров, — ділиться емоціями викладач академії Олексій Костюченко, який побував у Старому Салтові.

Тому, звісно, і теплі речі, й харчові продукти, і ліки, й мобільні телефони та велосипеди, — все це людям вкрай потрібно.

Як розповіла заступниця старосалтівського селищного голови Людмила Штрикун, вони були лідерами децентралізації в області: до об’єднаної територіальної громади, що утворилася 2015 року, увійшли п’ять сільських рад. У мирному житті тут вигравали гранти і втілювали в життя цікаві проєкти: на реконструкцію будівлі селищної ради, на відкриття ЦНАПу та сучасної амбулаторії загальної практики сімейної медицини. Проте російські окупанти зруйнували інфраструктуру дощенту: школи, ЦНАП, магазини, ринок, багатоповерхівки та приватні будинки… У селищі досі нема електрики й газу. Дуже пошкоджена церква Віри, Надії, Любові та їхньої матері Софії. Втім, ані віри, ані любові та надії у людей не відібрали: дарма, що переважна більшість жителів мусила полишити домівки…

Мешканка селища пані Галина стверджувала, що без допомоги волонтерських організацій було б вельми важко. Їхній восьмиквартирний будинок також потрапив під обстріли. Від часу окупації Старого Салтова місцевим жителям допомагала громадська організація «Добрі дії»: привозили хліб, речі першої необхідності. «У травні, коли селище визволили від загарбників, нас забрали до Харкова. Там теж допомагали різні волонтерські організації, зокрема гуманітарний штаб «Фенікс». Велике спасибі Червоному Хресту, що виділили матеріали на відновлення будинку. А також усім небайдужим людям, які допомагають нам долати цю біду», — щиро мовить Галина. За словами кураторки гуманітарного штабу «Фенікс» Валентини Лаптій, у їхній команді — 30 волонтерів: у співпраці з «Культурним десантом» суттєву підтримку надають і Старосалтівській громаді.

«Ми дуже чекали на вашу допомогу, адже 80 відсотків будинків у центральній садибі громади зруйновані. Сьогодні ми роздамо продукти, а завтра одяг, бо поіменно знаємо, хто чого потребує. Як відбудуємо Старий Салтів, накриємо великий стіл і разом відсвяткуємо наш другий день народження», — сказала голова місцевої громадської організації «Добрі дії» Зоя Хабарова представникам Рівненщини.

Доброчинці привезли ще й духовні подарунки: книгу творів Волинського Гомера — Уласа Самчука, «Історію Острозької академії» Ярослави Бондарчук, інформаційну та сувенірну продукцію.

За словами начальниці відділу освіти, молоді та спорту Старосалтівської селищної ради Ірини Глазунової, до 24 лютого в громаді працювали п’ять шкіл та стільки ж дитсадків. «Нам вдалося відновити роботу трьох шкіл, зберегти педагогічні та учнівські колективи. І хоча навчаємося дистанційно, це вже неабиякий поступ у нинішніх умовах. Сподіваюся, незабаром на малу батьківщину повернеться ще більше нашої молоді, яка залюбки прочитає ці книжки. А ще — напише новітню, європейську, історію рідного краю та України».

Під час концерту в Старому Салтові очільник «Культурного десанту» український виконавець Коля Серга наголосив:

«Жителям сходу інколи було складно зрозуміти жителів заходу, бо наша Україна різна. Нині ми все тісніше об’єднуємо її, зокрема й через ось такі культурні контакти, на жаль, у часи біди. Але Україна єдина у прагненні свободи від російських окупантів — і це головне», — відзначив він.

Ректор Національного університету «Острозька академія» Герой України Ігор Пасічник: «Надсилаємо щирі вітання Харківщині. Розуміємо, як вам важко, тож будемо підтримувати і морально, й матеріально стільки, скільки потрібно. Щиро запрошуємо жителів, особливо молодь Старого Салтова, відвідати наш гостинний університет».

До речі, проєкт «Разом!» уже працює у Вінниці, Хмельницькому, Рівному та Житомирі.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Обірваний політ
Читати
Оборона потребує коштів
Читати
На ринку праці проблеми
Читати
Жертви ворожої підлості
Читати
З думкою про енергонезалежність
Читати
Живого місця не лишилося
Читати
Вічна пам’ять борцеві
Читати
Вирвані з корінням долі
Читати
Минулорічні сертифікати придатні
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове